De race om het vaccin: Big Pharma krijgt immuniteit tegen rechtszaken voor schadelijke bijwerkingen

In de race om als eerste een coronavaccin aan het grote publiek te kunnen voorstellen, lijkt snelheid het te gaan halen op kwaliteit. Een topmanager van het farmabedrijf AstraZeneca bevestigt nu tegenover het persagentschap Reuters dat de Britse farmareus immuniteit heeft gekregen tegen elke gerechtelijke klacht, mocht het coronavaccin van AstraZeneca uiteindelijk schadelijke bijwerkingen vertonen.

‘We hebben te maken met een unieke situatie. Een bedrijf kan gewoon dat risico niet lopen. Stel dat er binnen vier jaar schadelijke bijwerkingen optreden.’ Dat zegt Ruud Dobber van AstraZeneca. Hij is er sinds januari vorig jaar Executive Vice President (EVP) en President van de BioPharmaceuticals Business Unit.

‘Wanneer we contracten sluiten, vragen we om van mogelijke klachten te worden gevrijwaard. De meeste landen hebben daar geen probleem mee, want ze vinden dat het risico waard. Het is in hun nationaal eigenbelang.’ Nog volgens Dobber blijven veiligheid en tolerantie een topprioriteit. De betrokken landen noemt hij niet bij naam.

AstraZeneca is een van 25 farmabedrijven die zoeken naar geneesmiddelen en/of een vaccin tegen Covid-19. Volgens Europese officials vormt de aansprakelijkheid voor die geneesmiddelen een ‘significante discussie in de zoektocht naar een vaccin van Pfizer, Sanofi en Johnson & Johnson’.

In de VS zijn farmabedrijven sowieso vrijgesteld

In de VS bestaat er al zoiets als de Public Readiness and Emergency Preparedness (PREP) Act van de US Food and Drug Administration (FDA). Die stelt bedrijven vrij van vervolging mocht er iets misgaan.

Nu AstraZeneca en ook Amerikaanse farmaceutische bedrijven immuniteit zoeken voor eventuele bijwerkingen, stellen sommigen zich de vraag waarom overheden toelaten dat deze bedrijven van elke verantwoordelijkheid worden ontslagen, mocht iets verkeerd gaan.

Maar niet alle bedrijven lijken geneigd snelheid voorrang te geven op kwaliteit. ‘Als je miljarden mensen een vaccin gaat toedienen weet je best wat dat vaccin exact doet’, zei Merck-CEO Kenneth Frazier vorige maand nog. 

‘Laat me dat even verduidelijken. De voorbije 25 jaar zijn er wereldwijd slechts zeven nieuwe vaccins geïntroduceerd. Merck heeft er daar vier van, de rest van de wereld drie. Mijn standpunt is eenvoudig: als niet iedereen veilig is, is niemand veilig.’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.