De politieke schade van de zaak El Kaouakibi loopt breed en diep

 • Bij Open Vld houden ze zich bijzonder stil de afgelopen weken over hun voormalige parlementslid Sihame El Kaouakibi. Want de outfall van de fraudezaak is, politiek gezien, op dit moment voor het Antwerpse stadsbestuur, met daarin vooral de N-VA als mikpunt. Daar duwde men vanuit de Vlaamse liberalen al langer op.
 • Want hoe is het immers zo ver kunnen komen, dat de stad Antwerpen voor miljoenen euro’s is opgelicht? Vrijdag nog maakte burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever er een algemene verantwoordelijkheid van: ‘Dit is de collectieve verantwoordelijkheid van het vorige schepencollege, een stukje van het huidige college en zelfs van de hele gemeenteraad, die dit meestal eenparig heeft toegejuicht’, zo stelde die.
 • Maar in de koekenstad komt de druk toch op N-VA te liggen. Huidige oppositiepartijen CD&V en Groen vinden dat toenmalig schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) en toenmalig en huidig schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) politiek verantwoordelijk zijn. ‘Als het gaat om oplichterij moeten we eerst naar de oplichter kijken‘, zo verdedigde Kennis zich maandag bij Radio 2.
 • Hij denkt niet aan opstappen. Dat is wel wat Vlaams Belang had geëist. Zij willen een bijkomend onderzoek van Audit Vlaanderen.
 • PVDA-voorzitter Peter Mertens viseert dan weer De Wever zelf: ‘Hij gaat er prat op dat hij de boekhouding ‘van elke viswinkel in Borgerhout’ kent, maar hier werpt zijn bestuur 1,2 miljoen euro over de balk zonder de minste controle. Nochtans heeft de stad met de AG Vespa een gemeentebedrijf dat perfect zulke renovaties zelf kan beheren.’

Omvang fraude wordt ondertussen duidelijk

 • De interne audit van de stad Antwerpen is ondertussen wel echt vernietigend. Sihame El Kaouakibi kon zonder al te veel controles voor miljoenen euro’s bijkomende subsidies bekomen voor de bouw van het Urban Center, het danscentrum van haar vzw Let’s Go Urban, op het Antwerpse Kiel.
 • Aan twee op de drie ingediende facturen hangt een geurtje, samen goed voor een bedrag van 2,47 miljoen euro, zo blijkt uit fragmenten van de interne audit van de stad Antwerpen die Business AM kon inkijken.
 • De doorlichting van circa 60 bladzijden, waarvan de voorbije dagen al een deel uitlekte, schetst in detail hoe El Kaouakibi voor zowel grote als kleine kosten tal van subsidies aanvroeg en verkreeg.
 • Opmerkelijk is dat een deel van het overheidsgeld ook naar vergoedingen voor familieleden vloeide. Maar de kern van het dossier draait om 2 vragen rond het bouwproject zelf: hoe kon ze plots dergelijke grote verhogingen krijgen, en hoe kreeg ze zoveel facturen erdoor zonder deftige controle daarop? Alle details leest u daarover hier.
 • Van El Kaouakibi, die in het verleden zo gretig de media zocht en vond, is ondertussen niets meer vernomen. Her en der duikt de kritiek op dat ook de pers de afgelopen jaren allerminst kritisch omging met het parlementslid en haar ‘succesverhaal’.
 • Dat bovendien in de Zevende Dag zondag op VRT wel Els Van Doesburg namens N-VA opdook, terwijl in de Antwerpse coalitie onder N-VA, Vooruit en Open Vld was afgesproken dat enkel De Wever zou communiceren, leidde tot wat irritatie binnen de coalitie: iets wat men op dit moment kan missen als kiespijn. De zaak werd afgedaan als een ‘misverstand’, maar het duidt erop hoe gevoelig het momenteel ligt in Antwerpen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20