De Maestro-betaalkaart blaast binnenkort zijn laatste adem uit: wat mogen we verwachten?

Mastercard neemt binnenkort afscheid van zijn bekende betaalkaart Maestro. Bedoeling is om vanaf 1 juli 2023 de Maestro-kaarten te vervangen door een alternatief. Het bedrijf achter de betaalkaart wil op die manier onder meer tegemoet komen aan de digitale noden van zijn klanten.

Iedereen met een betaalkaart in zijn portefeuile zal ongetwijfeld het icoontje van Maestro herkennen. In totaal zijn er ongeveer 400 miljoen betaalkaarten van dat merk in omloop. De kaart wordt dan ook door nagenoeg alle Belgische banken aangeboden. Al zullen we binnen enkele jaren afscheid moeten nemen van de rode en blauwe bol die elkaar kruisen op onze bankkaart. Mastercard, het bedrijf achter de Maestro-betaalkaart, heeft beslist om na 30 jaar afscheid te nemen van de kaart.

Vervangen in 2023

Bedoeling is om vanaf 1 juli 2023 de bekende Maestro-kaarten te vervangen door debetkaarten van Mastercard zelf. Vanaf dan zullen banken en andere kaartuitgevende instanties beginnen met het vervangen van verlopen of verloren Maestro-kaarten. “Als kaarthouder hoef je niets te doen. Zodra je Maestro kaart vervalt, stuurt je bank je gewoon een nieuwe debetkaart. Die wordt net als Maestro aan je lopende rekening gekoppeld en werkt op dezelfde manier”, laat Mastercard weten. Het is wel nog niet duidelijk of die deadline ook voor België geldt.

In een reactie aan De Tijd laat Henri Dewaerheijd, countrymanager van Mastercard Benelux, weten dat Maestro en Mastercard altijd twee afzonderlijke merken zijn geweest met elk een eigen netwerk. Met de overschakeling naar debetkaarten van Mastercard hoopt het bedrijf onder meer te kunnen inspelen op het toenemend aantal e-commercetransacties.

“Maestro-kaarten zijn in de eerste plaats ontworpen voor een fysieke wereld en kunnen niet consequent worden gebruikt voor e-commercebetalingen, deels omdat de nummeringsconventie op Maestro kaarten (tot 19 cijfers) niet compatibel is met veelgebruikte e-commerceportalen”, staat er een mededeling van Mastercard.

Extra opties

Mastercard merkt ook op dat de nieuwe betaalkaarten met extra opties zullen komen. “Het is niet alleen mogelijk om je debetkaart gemakkelijker en veiliger te gebruiken in een digitale omgeving. Een Debit Mastercard kan ook worden gebruikt als garantie om reisboekingen te maken, net als met je Mastercard creditcard”, klink het.

Sommige mensen in ons land hebben al afscheid moeten nemen van hun Maestro-betaalkaart. BNP Paribas Fortis is volop bezig met alle betaalkaarten van Maestro te vervangen door debetkaarten van Visa. Klanten bij Belfius kunnen al sinds juni vrijwillig overschakelen naar een betaalkaart van Mastercard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20