De kristallen bol van Belfius: “Vastgoedprijzen stijgen met 2,8 procent in 2022”

De evolutie van de vastgoedprijzen voorspellen, is een riskante onderneming. De economen van Belfius zagen in december 2020 dalende prijzen in hun glazen bol, maar dat kwam helemaal niet uit. Het ontmoedigt hen niet om weer met een voorspelling uit te pakken.

De onzekerheid rond sparen en beleggen zet veel Belgen met spaarcenten aan om een aankoop of investering in vastgoed te overwegen, zo bleek recent nog uit een enquête door ING. Maar is dat wel zo’n goede belegging, nu het almaar waarschijnlijker wordt dat woonkrediet later dit jaar duurder gaat worden als gevolg van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank? Voor sommige leenformules is er vandaag al sprake van beperkte stijgingen.

Duurder woonkrediet kan in een verdere toekomst een dempend effect hebben op de vastgoedmarkt en dus op de prijzen. Voor wie een woning aankoopt voor eigen gebruik, is dat niet meteen een hoofdzorg, maar voor wie mikt op een snelle doorverkoop, wel.

“Geen crash van de vastgoedprijzen”

“De financiële markten speculeren dat de ECB dit jaar de rente tot drie keer zal verhogen. Wij houden het op één renteverhoging”, schrijft de studiedienst van Belfius in een analyse. “Het zijn echter de langetermijnrentes die bepalend zijn voor de hypotheekmarkt. De tien- en twintigjarige rente op Belgisch staatspapier zijn de afgelopen week al 0,2 tot 0,3 procent gestegen. We verwachten dat de tienjarige rente dit jaar ongeveer een half procent hoger eindigt dan in 2021.”

“Hoeveel van die rentestijging doorsijpelt naar de hypotheekrente is moeilijk te voorspellen. Het lijkt echter vrij zeker dat de bodem achter ons ligt”, denken de economen, die dus verwachten dat hypotheekleningen in de nabije toekomst duurder zullen worden.

“Op korte termijn blijft het effect van de stijgende rentes op de vastgoedprijzen beperkt. Het strengere beleid van de ECB zal geen crash van de vastgoedprijzen veroorzaken. Historisch zijn de hypotheekrentes en de ontleenkosten nog steeds heel laag. Maar vanaf eind 2022 kan de opwaartse druk op de rentes wel gaan zorgen voor een tragere groei van de woonprijzen.”

Huurindexering

Net als de algemene inflatie koelt de inflatie in de bouw maar niet af, met spectaculaire prijsstijgingen voor bouwmaterialen. Dat kan ertoe leiden dat er minder aanbod aan nieuwbouw op de markt zal komen dan voorzien. Maar wat betekent het voor de prijzen? “In de huidige omstandigheden zijn de hoge inflatiecijfers eerder een ondersteuning van de verkoopprijzen op de vastgoedmarkt dan een bedreiging”, schat Belfius in.

“De inflatieopstoot van de voorbije maanden zet nog eens in de verf dat investeringen in huizen en appartementen een goede indekking (hedge) vormen tegen inflatie. Zo is het bijvoorbeeld interessant om vastgoed aan te kopen om te verhuren want de huurinkomsten zijn geïndexeerd en zijn zo een bescherming tegen oplopende inflatie.”

Trager dan inflatie

Ondanks het duurder woonkrediet aan de horizon, verwachten de Belfius-economen dat de residentiële vastgoedprijzen dit jaar met 2,8 procent gaan stijgen. Dat is minder dan de forse klim van vorig jaar (+7 procent) en ook minder dan de inflatie, die ze op meer dan 4 procent zien uitkomen.

Volgend jaar zou de stijging van de vastgoedprijzen dan verder vertragen en met een ritme van 1,5 procent weer lager uitvallen dan de inflatie. “Na de verhitte vastgoedmarkt van 2021 komt de geleidelijke afkoeling”, zo vat de studiedienst samen.

bron: Belfius

(am)

Meer