Belgen zien vastgoed als de beste belegging, jongere generaties dol op crypto

De beleggersbarometer van ING België, een maandelijkse bevraging, brengt de verwachtingen van de Belgische beleggers voor 2022 in kaart. Daarbij valt op dat een grote groep van de ondervraagden die jonger zijn dan 45 de aandelenbeurzen links laten liggen, ten voordele van cryptomunten.

ING vroeg aan enkele honderden beleggers wat ze als de beste investering voor het nieuwe jaar zien.

1. Vastgoed (29 procent)

Traditiegetrouw komt vastgoed op de eerste plaats. Liefst 29 procent van de ondervraagden zet immobiliën op de eerste plaats. Daar is de vrijwel onafgebroken stijging van de vastgoedprijzen sinds de jaren tachtig wellicht niet vreemd aan.

Sommige experts verwachten dit jaar wel een afkoeling van de markt, omdat de rentetarieven kunnen stijgen door geldverkrappend beleid van de centrale banken. Maar in het recente verleden zijn voorspellingen over prijsdalingen nooit werkelijkheid geworden.

2. Aandelen of aandelenfondsen (21 procent)

De Belgische beleggers zijn beducht voor nakende negatieve schokken op de beurzen. Zo verwacht 31 procent een daling van de aandelenkoersen in de komende drie maanden, tegenover 29 procent die een stijging verwachten. “Het is al van november 2020 geleden dat er nog een meerderheid van beleggers was die de beurskoersen eerder zagen afkalven”, stelt ING vast.

Dat belet evenwel niet dat nog steeds 21 procent van de ondervraagden de aandelenbeurzen als de beste belegging zien voor 2022. Opmerkelijk is dat mannen op dat vlak beduidend optimistischer zijn dan vrouwen.

3. Crypto (16 procent)

Voor zowat een op de zes beleggers worden cryptomunten de beste belegging van 2022, en dat ondanks de recente turbulentie op de cryptomarkten. Bij de jongere beleggers (onder 45) ziet bijna een kwart van de ondervraagde crypto als de topbelegging voor dit jaar. Slechts 10 procent van die leeftijdscategorie vinkt aandelen aan.

4. Goud (8 procent)

Goud heeft een moeilijk jaar 2021 achter de rug, maar wordt door sommige beleggers gezien als de beste indekking tegen de oplopende inflatie.

5. Obligaties of obligatiefondsen (5 procent)

Slechts 5 procent van de beleggers gelooft dat investeren in vastrentende effecten zoals obligaties de beste strategie is. Door de verwachte rentestijgingen komen er immers in de toekomst obligaties met hogere rentes op de markt, waardoor de bestaande obligaties minder aantrekkelijk worden en aan waarde verliezen. Amper 20 procent vindt het nu een goed moment om in obligaties te beleggen, terwijl 33 procent dit afraadt.

6. Cash (3 procent)

Door de hoge inflatie is het geen verrassing dat cash of spaargeld aanhouden maar door een beperkt deel van de beleggers als de beste strategie gezien wordt, omdat je daardoor fors aan koopkracht inboet.

Nog dit: de resterende 18 procent van de ondervraagden zegt niet te weten wat de beste belegging van 2022 wordt en waagt zich daarom niet aan een prognose.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.