De job niet gekregen? 6 manieren om er positief mee om te gaan

Afgewezen worden voor een job kan soms deprimerend zijn. De kans is groot dat u veel tijd en moeite hebt gestoken in het proces, van het raadplegen van verschillende jobboards op zoek naar die geweldige nieuwe mogelijkheid, tot het verzenden van uw cv, het schrijven van ontelbare sollicitatiebrieven voor elke job en uiteindelijk uzelf gaan voorstellen bij de organisaties. Het horen van “nee” aan het einde van al dit werk kan uw zelfvertrouwen ernstig verstoren en uw vastberadenheid om naar een job te blijven zoeken aantasten. Maar met de juiste mindset kan deze teleurstelling toch een positieve ervaring opleveren. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters deelt zes tips die u daarbij zullen helpen.

1. Vraag om gedetailleerde feedback

Het belangrijkste om te doen na een afwijzing is na te denken over wat er is gebeurd en hoe u hieruit kan leren. Vragen en luisteren naar feedback is het meest waardevolle dat u kan doen wanneer u wordt geconfronteerd met een jobafwijzing.

Zelf-analyse alleen zal niet het hele beeld schetsen waarom u niet de juiste persoon voor de job was, dus begin met het verzamelen van alle feedback die u kan krijgen van de recruiter – en via hen, de werkgever. Wanneer de feedback een beetje oppervlakkig of generiek aanvoelt, wees dan niet bang om een meer gedetailleerde beoordeling te vragen. U hebt tenslotte veel in het proces gestopt en u heeft het recht om uiteindelijk bruikbare inzichten te krijgen.

2. Beoordeel en reflecteer

Als u eenmaal de kans hebt gehad om met de beslissing van de werkgever om te gaan, kan het verleidelijk zijn om de ervaring terzijde te schuiven en er nooit meer aan te denken. Maar dan zou u een belangrijke leerschool voorbij laten gaan. Denk na over de feedback die u heeft ontvangen, ga terug naar alles wat er is gebeurd, van de manier waarop u zich heeft voorbereid tot aan uw interacties tijdens het interview en eventuele follow-up.

Als het proces in fasen plaatsvond, rangschik dan uw prestaties voor elk onderdeel en bepaal waar er ruimte is voor verbetering. Stel uzelf de vraag: Wat voelde goed? Wat had ik anders kunnen doen? Kon ik de presentatie grondiger voorbereiden? Had ik harder kunnen werken om een band op te bouwen met de interviewer(s)? Heb ik me teveel gefocust op technische competentie ten koste van het tonen van mijn zachtere vaardigheden? Zijn er vragen waarvan ik denk dat ik ze beter had kunnen beantwoorden? Er is altijd ruimte voor verbetering, dus gebruik eventuele tegenslagen om een licht op deze gebieden te laten schijnen.

3. Stel een persoonlijk ontwikkelingsplan op

Denk aan feedback van eerdere afwijzingen of eerdere beoordelingen. Zijn er terugkerende thema’s? Wat moeten uw ontwikkelingsprioriteiten zijn? Maak nota van eventuele zwakke punten of problemen die u kan veranderen en focus hierop wanneer u zich de volgende keer voorbereidt. Verander deze vereisten in een plan.

Wat kan u doen om de gaten in uw prestaties te verhelpen? Afhankelijk van het probleem kan extra training of informele coaching welkom zijn om u te helpen ontwikkelen. Of het kan gewoon een kwestie zijn van harder werken aan sommige van uw antwoorden en iemand te vinden om mee te oefenen.

4. Wees filosofisch

Feedback kan u ook helpen inzien dat afwijzing soms gewoon uit uw handen ligt en dat het uiteindelijk zelfs in uw belang kan zijn. Sommige dingen kunnen niet van de ene op de andere dag worden veranderd – als de interviewer de voorkeur geeft aan iemand met een uitgebreide client management ervaring (die u niet heeft) of als ze iemand willen die de lokale taal spreekt (en u niet, of niet zo goed), dan loont het om filosofisch te zijn. De sleutel bij uw plan is om u te concentreren op de dingen die u realistisch kunt veranderen.

Chemie speelt een vitale rol in elk succesvol werkarrangement. Dus zelfs als u vond dat uw sollicitatiegesprek perfect verliep, betekent dit niet noodzakelijk dat de rol binnen dat specifieke bedrijf perfect was voor u.

5. Verfijn uw zoekopdracht

Soms kan het interview- en/of feedbackproces u doen beseffen dat, hoewel het teleurstellend is om te worden afgewezen, de job bij nader inzien ook niet helemaal voor u geschikt was. Kijk terug op de functie-specificatie en vraag uzelf af of u zichzelf elke dag echt in die job kan zien. Als er aspecten van de rol waren die u niet prikkelden, had de interviewer dit mogelijk ook kunnen zien.

Gebruik uw ervaring om toekomstige zoekacties te verfijnen. Kijkt u misschien naar zoekwoorden die niet helemaal overeenkomen met uw ambities? Was de jobinhoud die bij de functietitel past niet helemaal afgestemd op uw verwachtingen? Heeft het interview u doen beseffen dat dit niet helemaal de juiste soort job voor u is? En zo niet, wat dan wel?

6. Bouw veerkracht

In de snel veranderende werkplek van vandaag, terwijl technologieën versnellen en bedrijven zichzelf transformeren met grote behendigheid, is het ontwikkelen van een mentaliteit van grit en veerkracht essentieel voor succes op lange termijn.

Zie elke tegenvaller als een uitdaging om zowel uw zelfbegrip als uw vermogen om te verbeteren en teleurstelling te verwerken te vergroten. Het overwinnen van obstakels op uw carrièrepad vergroot uw kansen om de juiste job te vinden. Dus maak er een punt van om constructief te blijven en doe alles wat u kant om van uit deze ervaring te leren en om u voor te bereiden op de volgende gelegenheid. Per slot van rekening overkomt het iedereen om geweigerd te worden voor een job. Het belangrijkste is dat u ervan leert.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.