De herrijzenis van GameStop: gaf een ijsje van McDonald’s het aandeel opnieuw een boost?

Het aandeel van GameStop is woensdagavond plotsklaps met ruim 100 procent gestegen. Deze keer ligt er geen shortsqueeze aan de basis van de opvallende hausse.

Het was al even stil rond GameStop. Eind januari was de gamewinkelketen nochtans niet uit het nieuws weg te denken. De beurswaarde van het bedrijf was op korte tijd vermenigvuldigd nadat een leger Reddit-beleggers het aandeel van GameStop in het vizier hadden genomen. Ze deden dat om de shorters op het aandeel op de knieën te krijgen, ook wel een shortsqueeze genoemd.

Beleggers die speculeerden op een daling van het aandeel, door geleende aandelen door te verkopen met als doel om ze later tegen een lagere prijs terug te kopen, waren genoodzaakt om hun posities van de hand te doen. Gevolg: ze werden opgezadeld met zware verliezen terwijl het aandeel van GameStop het ene record na het andere brak.

Onverwachte tweede rally

De beursrally kwam begin februari abrupt tot een einde. De beurskoers daalde op twee dagen van 325 dollar naar 90 dollar. Sindsdien schommelde het aandeel rond 40 à 50 dollar. Daar kwam woensdagavond onverwachts verandering in. Het aandeel van de winkelketen GameStop sprong toen 104 procent hoger, van minder dan 45 dollar naar bijna 92 dollar. Het aandeel lijkt op dat elan verder te gaan. Voorbeurs noteert het aandeel al 48 procent hoger.

Neen, deze keer hebben de beleggers het niet zozeer gemunt op de shorters. Volgens sommige beurswatchers zou een tweet van Ryan Cohen, bestuurslid bij GameStop en oprichter van de onlinedierenwinkel Chewy.com, wel iets te maken kunnen hebben met de plotse stijging. Woensdag had hij een foto van een ijsje van McDonald’s gepost op Twitter met een emoji van een kikker. Sommige beleggers vroegen zich af of dit misschien een geheime boodschap was van Cohen dat hij orde op zaken ging stellen bij het bedrijf, zoals de fastfoodketen zijn ijsmachines herstelt

Ontslag financieel directeur

Volgens andere analisten is er een meer logische verklaring voor de onverwachte stijging. Zij zijn ervan overtuigd dat die er kwam na het ontslag van Jim Bell, de financieel directeur van GameStop.

‘Sommigen hebben dit misschien opgevat als een goed teken dat het bedrijf klaar is om zich meer te gaan toespitsen op het digitale verhaal’, zegt Joseph Feldman, analist bij Telsey Advisory Group, in een reactie aan de Amerikaanse media.

Stephanie Wissink, analiste bij Jefferies Research, merkt op dat het ontslag er komt kort nadat GameStop een deal heeft gesloten met de investeringsmaatschappij RC Ventures LLC in januari. Sindsdien zetelen er drie e-commerceveteranen in het bestuur, waaronder de Ryan Cohen. ‘Met de vernieuwde focus op digitalisering verwacht ik dat het bedrijf op zoek zal gaan naar een financieel directeur die al ervaring heeft opgedaan in de techwereld’, aldus de analiste.

Hoe dan ook zijn de analisten het er over eens dat er deze keer niet zozeer sprake is van een shortsqueeze. ‘Indien ze enkele shorters uit de markt prijzen is dat deze keer een mooi extraatje voor de Reddit-beleggers’, klinkt het. (wdm)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20