De handelsoorlog: Trump mag dan al gevaarlijk zijn; hij is niet dom

“Uiteindelijk zullen de Verenigde Staten winnen, want ze zijn de grootste importeur in de wereld. China heeft de VS nodig.” Dat heeft de bekende investeerder Mark Mobius gezegd in een interview met de Amerikaanse zakenzender CNBC, over de plannen van president Trump om invoerbelasting te gaan heffen op tal van Chinese producten.

“Winnen betekent hier een reeks toegevingen uit de wacht slepen en een vermindering van het handelsdeficit,” zei Mobius. die het op dit punt volledig eens is met de Amerikaanse president Trump.

“Laten we een kat een kat noemen, de VS worden hier al 20, 30 jaar in het ootje genomen. Er moet toch een zekere vorm van wederkerigheid zijn, want dit soort handelsdeficit is gewoon krankzinnig.”

Dat Trumps dreiging wel degelijk vruchten afwerpt, werd vorige week duidelijk toen de Amerikaanse motorproducent Harley-Davidson aankondigde een deel van zijn productie naar landen over te brengen die niet door de EU-handelsheffingen worden getroffen. Sommigen Europeanen maakten zich daar vrolijk over en noemden het een succes voor de EU. Maar indien dit soort maatregelen werkt, bewijzen ze enkel dat Trumps visie de juiste is. En dat bijvoorbeeld Duitse automakers – die het volgende slachtoffer in de transatlantische handelsoorlog zullen worden – gelijkaardige stappen zullen ondernemen en een deel van hun productie naar de VS zullen verhuizen. 

VW zal productie naar VS overbrengen… no doubt about

In de Financial Times wordt bovenstaande visie door het Duitse Volkswagen trouwens bevestigd. VW heeft 122 fabrieken wereldwijd. Wanneer de VS invoerheffingen opleggen aan Duitse autoproducenten zullen ze de productie van de wagens die ze in dat land willen verkopen automatisch naar dat land verhuizen, om zo de invoerbelasting te vermijden. “Daar bestaat geen enkele twijfel over,” aldus Oliver Blume, de CEO van Porsche en hoofd productie bij de Volkswagen Group. [Uit onderstaande grafiek blijkt dat VW vandaag minder dan 15% van de wagens die het in de VS verkoopt, er ook produceert.]

Enkel omdat de producenten van luxemerken als Ferrari, Rolls-Royce, McLaren, Aston Martin en andere Lamborghini’s niet over fabrieken in het buitenland beschikken en dus niet de flexibiliteit hebben van bedrijven als VW zijn de importheffingen op dit soort superwagens vandaag in verschillende landen al extreem hoog. Tot 180% in Singapore bijvoorbeeld.

Een handelsbarrière kan een zeer succesvol recept zijn

Want indien je doelstelling is om evenveel wagens in een land te produceren als er verkocht worden dan zijn handelsbarrières een uitstekend recept. Vandaag wordt zowat de helft van alle wagens die in de VS worden verkocht in het buitenland geproduceerd. Trump ziet daarin een gigantisch potentieel om productie naar de VS te brengen. 

Een analist van Evercore ISI legt het in dezelfde krant als volgt uit:

“De trieste waarheid is dat wanneer je heffingen oplegt, de productie zal verschuiven. Indien nationalistische trends voortduren zal steeds meer productie worden verhuisd naar de landen waar je de wagens verkoopt. Dat is onvermijdelijk, want enkel op die manier kan je de belasting ontlopen.”

Landen als Duitsland en Japan zullen blijven zeggen dat Trump gevaarlijk is. Dat hij dom is zal je niet vaak meer horen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20