Aston Martin Valkyrie van 2,2 miljoen wordt op maat van chauffeur gemaakt

De Valkyrie, de hypercar die over twee jaar door de Britse autobouwer Aston Martin op de markt wordt gebracht, is al helemaal uitverkocht. Er is echter nog heel wat werk vooraleer de auto in het verkeer kan worden gestuurd.

Aston Martin had bij de lancering van het project beslist dat de Valkyrie slechts op honderdvijftig exemplaren zouden worden gebouwd. Op enkele dagen tijd waren alle exemplaren verkocht, hoewel ook op dit ogenblik aan de wagen nog moet worden gewerkt. Onder meer een aantal componenten van de hybride motor van de Valkyrie moeten nog worden afgewerkt. Ook het uiterlijk van de wagen nog zal moeten worden bijgesteld om de beste aerodynamische prestaties te kunnen verkrijgen. Bovendien moet elk interieur aan de fysieke karakteristieken van de eigenaar worden aangepast. De Valkyrie werd door Aston Martin ontwikkeld in samenwerking met Adrian Newey, technisch directeur bij renstal Red Bull Racing. De auto wordt aangedreven door een motor die meer dan duizend paardenkracht kan genereren, maar ook door een elektrische krachtbron zal worden ondersteund.

Schaalmodel

Marek Reichman, chief creative officer van Aston Martin, benadrukt dat bij de Valkyrie naar een extreme personalisering wordt gestreefd. De volledige aankleding van de wagen – van de materialen voor de zetels en het dashboard tot de velgen – zal dan ook aan de persoonlijke smaak worden aangepast. Alle kopers van een Valkyrie hebben een schaalmodel van de auto (1/18) ontvangen in de kleur die ze eerder hebben geselecteerd. Op basis van dat voorbeeld kunnen ze volgens Reichman verdere aanpassingen aan de wagen suggereren. De creatief topman van Aston Martin getuigt daarbij dat sommige klanten inmiddels al tien verschillende ontwerpen hebben laten maken. Ook de zetels worden gepersonaliseerd. Dat is een noodzaak om de chauffeur een maximaal comfort te bieden. De zetel zit vast aan de carrosserie van de wagen, zodat verder met kussens moet worden gewerkt om een ideale rijpositie te bereiken. De lichaamsafmetingen van de chauffeur – die in een racepositie zit – worden dan ook met laser berekend. Aston Martin benadrukt dat de eigenaar van de Valkyrie zich comfortabel door het dagelijkse verkeer moet kunnen begeven. De wagen beschikt dan ook over onder meer airconditioning, maar een audiosysteem is niet terug te vinden. De Valkyrie heeft een aankoopprijs van 2,6 miljoen dollar. (mah)