De grote verdwijntruc

Het WWF schat dat ongeveer tienduizend diersoorten momenteel met uitsterven bedreigd worden. Topfotograaf Tim Flach maakte er in Endangered zijn levenswerk van om ze onsterfelijk te maken.

1. De prachtige vacht van deze gouden stompneusaap beschermt hem tegen de brutale Chinese winters, maar helaas niet tegen de mens: amper 150 dieren blijven vandaag over.

gouden stomneusaap

2. De kroonsifaka ziet zijn thuis in Madagaskar bedreigd. Daarnaast wordt actief op hem gejaagd voor zijn vacht en vlees.

kroonsifaka

3. Op deze majestueuze Filipijnse arend wordt gejaagd voor de sport, terwijl zijn woonplaats bedreigd wordt door de oprukkende verstedelijking. In het wild leven er nog amper enkele honderden.

Filipijnse arend

4. Het Braziliaanse mantelaapje lijkt een beetje op Yoda en zal al zijn force nodig hebben om de massale ontbossing te overleven.

Braziliaans mantelaapje

5. Het Afrikaanse boomschubdier kan zich oprollen tot een gepantserd balletje, maar dat beschermt hem niet tegen de mens die hem doodt voor zijn vlees, huid en schubben.

Afrikaanse boomschubdier

6. De statige schoenbekooievaar jaagt in de verdwijnende moerassen van Oost-Afrika.

schoenbekooievaar

7. Gavialen zijn de langste krokodillen ter wereld. Ze sterven uit omdat de mens hun natuurlijke habitat, de rivieren van India, vernield heeft.

gaviaal

8. De Agalychnis lemur is een klein kikkertje dat van kleur kan veranderen. Door ziekte en klimaatverandering verdwijnen deze kleintjes.

Agalychnis lemur

9. Deze ‘sea angels’ of gymnosomata zijn eigenlijk waterslakken. Door watervervuiling wordt hun voortbestaan ernstig bedreigd.

sea angels

10. Een westelijke laaglandgorilla die uit de handen van jagers gered werd en teruggezet werd in het tropische woud van Gabon.

westelijke laaglandgorilla

11. Ooit dachten experts dat de madagaskarschildpad helemaal uitgestorven was. Dat bleek niet zo, maar er werd erg op gejaagd vanwege hun schild. Daarom worden ze door natuurbeschermers ingegraveerd en dus waardeloos gemaakt voor stropers.

madagaskarschildpad

12. De Bengaalse tijger wordt officieel beschermd door de Indische overheid. Toch blijft zijn aantal elk jaar afnemen.

Bengaalse tijger
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.