De grootste uitvoerder van olie Saoedi-Arabië bouwt een autovrije stad

Saoedi-Arabië heeft de bouwplannen voor de emissievrije stad ‘The Line’ voorgesteld. De bouw van het project start in het eerste kwartaal van dit jaar.

Saoedi-Arabië gaat in totaal 500 miljard dollar investeren in het NEOM project, de bouw van een emissievrije stad. De stad zonder wegen, wagens en CO2-uitstoot zal de naam ‘The Line’ krijgen. Het project werd op 24 oktober 2017 al aangekondigd door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens de Future Investment Initiative-conferentie in Riyad.

The line

Tjdens een televisie-uitzending heeft de kroonprins meer details vrijgegeven over het project. De stad zal gebouwd worden langs de kust van de Rode Zee en zal zo’n 170 kilometer lang zijn. Bedoeling is om er één miljoen mensen te huisvesten.

In ‘The Line’ zullen de inwoners onder meer toegang hebben tot scholen, gezondheidscentra en groene zones. Voorts zouden de bewoners dankzij het openbaar vervoer vlot door de stad kunnen reizen. Een reis zou maximaal 20 minuten duren.

Volgens een persbericht zal artificiële intelligentie een belangrijke rol spelen. ‘De stad zal 100 procent op groene energie draaien, waardoor de bewoners een gezondere en duurzamere omgeving krijgen’, klinkt het.

Start bouwproject in het eerste kwartaal

De bouw van de stad zal in het eerste kwartaal van dit jaar starten. Het project wordt gefinancierd met kapitaal uit het Saoedische staatsfonds (PIF), het belangrijkste instrument waarmee het koninkrijk zijn economie verder wil diversifiëren. Het land wil op die manier minder afhankelijk zijn van olie.

Het project zou volgens de eerste verwachtingen zo’n 380.000 jobs creëren en tegen 2030 48 miljard dollar toevoegen aan het bbp van Saoedi-Arabië.

Lees ook:

Meer