Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Saudi-Arabië wil regionaal zwaargewicht in windenergie worden

Logo Business AM
Economie

11/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Saudi-Arabië op het gebied van windenergie snel tot een regionaal zwaargewicht uitgroeien. Het land koestert daarbij de intentie om de volgende tien jaar 6,2 gigawatt (GW) aan nieuwe windcapaciteit te installeren. Daarmee zou het land 46 procent van alle bouwprojecten voor windkracht het volgende decennium in het Midden-Oosten vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Wood Mackenzie Power & Renewables over de vooruitzichten van windenergie op dertien markten in het Midden-Oosten.

Tegen eind volgend decennium wil Saudi-Arabië 16 gigawatt windenergie en 40 gigawatt zonnekracht hebben geïnstalleerd. Wood Mackenzie vreest echter dat die doelstellingen onbereikbaar zullen blijken.

Strategisch

“Saoedi-Arabië heeft duidelijk gemaakt zich de volgende tien jaar als de meest toonaangevende markt voor windenergie in het Midden-Oosten te willen manifesteren,” zegt Sohaib Malik, analist bij Wood Mackenzie. “De integratie van hernieuwbare energiebronnen in zijn algemene strategische doelstellingen onderstreept de sterke politieke nadruk die Saudi-Arabië op de sector legt.”

Het Public Investment Fund (Pif), het Saudische staatsfonds, moet 70 procent van de nationale projecten voor hernieuwbare energie voor zijn rekening nemen. De resterende 30 procent moet van het Renewable Energy Project Development Office (Repdo) komen.

“Het is echter de vraag of deze instellingen de Saudische ambities zullen kunnen waarmaken,” oppert Malik. “Men moet zich vooral zorgen maken over het gebrek aan ervaring van het Public Investment Fund op het gebied van hernieuwbare energie.”

“Financiële slagkracht is geen beletsel. Het fonds beschikt over een portefeuille van 230 miljard dollar. Dat bedrag zal tegen eind volgend decennium mogelijk tot 2 biljoen dollar oplopen. Het fonds heeft zich daarbij in het verleden echter grotendeels gericht op gevestigde bedrijven in traditionele industrieën. De uitbouw van een efficiënt netwerk van hernieuwbare energiebronnen vergt echter heel andere vaardigheden.”

Zon

Wood Mackenzie wijst er ook op dat de vooruitzichten voor zonnekracht in de regio veel beter zijn dan voor windenergie. “Wanneer men Saudi-Arabië in verband brengt met hernieuwbare energieconcepten, wordt steeds gewezen op de enorme mogelijkheden die zonnekracht zouden kunnen bieden. Voor vele landen in de regio is zonnekracht een logische keuze voor hernieuwbare energie-opwekking.”

“Dat blijkt ook uit de ambities die in de regio voor zonnekracht zijn gemeld. Recent nog heeft Saudi-Arabië het zonnekracht-project van Al Faisaliah in de buurt van Mekka goedgekeurd. Daarbij wordt gerekend op een capaciteit van 2,6 gigawatt.”

Tegelijkertijd heeft Saudi-Arabië zopas ook een contract voor de bouw van het windturbinepark Dumat Al Jandal toegewezen. Dumat Al Jandal is het eerste windkracht-project van het land. Gerekend wordt op een capaciteit van 400 megawatt.

“Toch rekent de regio vooral op zonnekracht,” betoogt Malik. “De volgende vijf jaar zijn in het Midden-Oosten investeringen voor 53 gigawatt aan zonnekracht voorzien. Daartegenover blijven de plannen voor windenergie beperkt tot 6 gigawatt.”

Op dit ogenblik heeft de regio 675 megawatt windcapaciteit geïnstalleerd. Jordanië is met 375 megawatt regionaal marktleider, gevolgd door Iran met 278 megawatt.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks