“De grootste bedreiging voor Amerika is Amerika zelf”

“America is back” was de slogan van Amerikaans president Joe Biden tijdens zijn missie in Europa. In een zekere zin is dat ook waar. De Amerikanen geloven opnieuw dat ze een competente leider in het Witte Huis hebben. Maar op te veel vlakken lopen de Verenigde Staten hopeloos achter, schrijft Nicholas Kristof in een opiniestuk van The New York Times.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens Amerikaanse analisten is de grootste bedreiging voor de toekomst van de States het opkomende China, of de sluwe vos Poetin in Moskou. De kwaliteit van de Amerikaanse basisopleiding is een veel groter en reëler gevaar, beargumenteren Kristof en vele andere journalisten. Hoe gaan al die miljoenen onvoldoende opgeleide Amerikanen ooit concurreren in een geglobaliseerde economie?

In het nieuws: wie gelooft in Bidens mantra “America is back” moet dringend kijken naar enkele gegevens die New York Times-columnist Nick Kristof op 23 juni presenteerde. De VS staan er veel minder sterk voor dan we soms denken.

  • “Grieken hebben hogere slaagpercentages in de middelbare school”, schrijft Kristof.
  • “Chilenen leven langer”, weet Kristof ook. De gemiddelde Amerikaan wordt zo’n 78,7 jaar oud. Voor Chilenen ligt die leeftijd rond de 80,6 jaar.
  • Volgens Kristof is een kind van vijftien jaar in Rusland, Polen en Litouwen gemiddeld een pak beter in wiskunde dan een vijftienjarige in de VS. “Een vijfde van de Amerikaanse vijftienjarigen haalt niet eens het leesniveau dat verwacht wordt van een tienjarige”, besluit Kristof.

De conclusie: leuk dat Amerika terug een leider heeft die gerespecteerd wordt door de wereld, maar Amerika is nog lang niet “back”.

  • “We moeten onder ogen zien dat onze grootste zwakte niet is wat andere landen ons kunnen aandoen, maar wat we onszelf aandoen,” betoogt Kristof.
  • De VS kunnen nooit hun volledige potentieel vervullen wanneer zoveel Amerikanen achterop staan met de vervulling van hun eigen potentieel, denkt de Amerikaanse journalist.
  • Amerika zal meer moeten investeren in de opleiding van zijn kinderen, dat is de enige oplossing volgens Kristof.
  • Volgens het World Bank Human Capital Project zullen de Amerikaanse kinderen van de huidige generaties in hun leven maar 70 procent van hun potentiële productiviteit bereiken.

“We hebben geen controle over hoeveel vliegdekschepen China bouwt, of elke Russische hacker tegenhouden. Maar we kunnen Amerika wel echt terugbrengen door ons minder zorgen te maken over wat anderen doen en meer na te denken over wat we zelf doen”, besluit Kristof.

Nicholas Kristof – Isopix

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20