De gigantische wapenberg die de VS achterlaat in Afghanistan komt goed van pas voor de Taliban

De Taliban, de terreurorganisatie die in de zomer van 2021 de macht greep in Afghanistan, zit op een ware goudmijn. Wel een goudmijn gemaakt van wapens dan: in totaal lieten de Amerikanen, die halsoverkop wegtrokken, voor 7,2 miljard dollar aan wapens achter.

Waarom is dit belangrijk?

In de zomer van 2021 lanceerde de Taliban een grootschalig offensief, dat op 15 augustus leidde tot de val van hoofdstad Kaboel. De regering werd omvergeworpen, en de nieuwe Taliban-regering dwong de Amerikanen om hun aanwezigheid drastisch terug te schroeven, en snel. Die deal was eerder al ondertekend door toenmalig president Donald Trump, maar kwam in een stroomversnelling na het offensief. Op 30 augustus verlieten de laatste Amerikanen het Afghaanse grondgebied; zo'n 100.000 Afghaanse burgers, medewerkers van ambassades, vertalers en fixers werden door een coalitie van westerse landen geëvacueerd.

De essentie: De Amerikanen vertrokken, hun wapens bleven achter. Voor maar liefst 7,2 miljard dollar aan wapens, zo blijkt.

  • De cijfers werden de wereld in gestuurd door SIGAR, de Speciale Inspecteur-Generaal voor de Heropbouw van Afghanistan. Deze Amerikaanse overheidsdienst werd in het leven geroepen om toe te zien op de uitgaven van Amerikaans belastingsgeld aan Afghanistan.
  • "Minstens 78 vliegtuigen, met een totale waarde van 923,3 miljoen dollar, 9.524 lucht-grondraketten (6,54 mi
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20