De gezamenlijke beurswaarde van deze vier Chinese techreuzen is op drie dagen gezakt met 60 miljard dollar

De vrees dat de aandelen van enkele Chinese techreuzen, waaronder Alibaba en Baidu, binnenkort niet langer aangekocht kunnen worden op de Amerikaanse beurzen weegt op de beurswaarde van die bedrijven.

Het waren de afgelopen drie dagen gitzwarte dagen voor beleggers met aandelen van Alibaba, Baidu, JD.com en Netease in hun portefeuille. De aandelenkoersen van die bedrijven zijn gedurende die periode gevoelig gezakt. De Amerikaanse nieuwssite CNBC berekende dat de totale beurswaarde (op Hong Kong Stock Exchange) van die vier bedrijven de afgelopen drie dagen is gezakt met 60,31 miljard dollar.

Dit zijn de verliezen per bedrijf:

  • Alibaba: beurswaarde is gezakt met 39 miljard dollar
  • Baidu: beurswaarde is gezakt met 13,75 miljard dollar
  • JD.com: beurswaarde is gezakt met 3,95 miljard dollar
  • Netease: beurswaarde is gezakt met 3,52 miljard dollar

Afscheid nemen van de Amerikaanse beurzen?

De reden voor dat enorme verlies is de vrees dat de aandelen van die techreuzen binnenkort niet meer verhandeld zullen kunnen worden op de Amerikaanse beurzen. Woensdag werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een wet heeft aangenomen, genaamd de Holding Foreign Companies Accountable Act. Volgens die wet kan de toezichthouder aan bedrijven vragen om bepaalde documenten voor te leggen die aantonen dat zij niet in handen zijn van of gecontroleerd worden door een overheidsinstantie in een buitenlands rechtsgebied.

Dat is slecht nieuws voor veel Chinese bedrijven. Zij zullen aan de hand van die documenten de namen moeten geven van de bestuursleden die ook lid zijn van de Chinese Communistische Partij. Dat heeft de SEC woensdag bevestigd. De Amerikaanse toezichthouder kan de handel in effecten die in strijd zijn met zijn regels stopzetten.

Meer onzekerheden

Naast de onzekerheden op het gebied van de regelgeving worden de Chinese techbedrijven ook geconfronteerd met potentiële uitdagingen in eigen land nu Peking zijn greep op de snelgroeiende sector verscherpt en antimonopoliewetten instelt op het gebied van financiële technologie en e-commerce.

Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog de gefaalde beursgang van Ant Group, de financiële tak van Alibaba. Die werd op de valreep geannuleerd door de Chinese autoriteiten. De Volksrepubliek heeft toen de regels voor fintechbedrijven omgegooid. Ant moet dus enkele aanpassingen doen om in lijn te zijn met de wetgeving. Een aantal bronnen hebben eind 2020 aan Bloomberg laten weten dat de beursgang nu gepland staat voor 2022, al is dat verre van een zekerheid. Sindsdien is Jack Ma, de oprichter van Alibaba, zo goed als volledig uit het openbare leven verdwenen. (wdm)

Meer