Wat heeft Jack Ma de afgelopen maanden gedaan? Vluchtgegevens privéjet geven ons een inkijk

Het is al een tijdje stil rond Alibaba-stichter Jack Ma. Sinds zijn aanvaring met de Chinese autoriteiten werd de zakenman nauwelijks in het openbare leven gespot. Uit de vluchtgegevens van zijn privéjet blijkt wel dat hij de afgelopen maanden verschillende Chinese steden heeft bezocht.

Ma houdt zich al een tijdje op de achtergrond sinds hij op 24 oktober de Chinese overheid tijdens een speech tegen de schenen heeft getrapt. Hij zei toen dat de banksector een ‘clubje oude mannen’ was. Een week na die toespraak besliste de Chinese toezichthouders om de beursgang van Ant, de fintechdochter van Alibaba, twee dagen voor de notering tegen te houden

Jack Ma blijft reizen

Ma bleef zodanig stil dat er uit de economische wereld vragen werden gesteld bij zijn opvallende afwezigheid. Het duurde maar liefst twee maanden vooraleer hij opnieuw van zich liet horen via een videoboodschap, die via Chinese media verspreid werd.

Uit de vluchtgegevens van zijn privéjet, die de Financial Times kon inkijken, blijkt nu dat de man ook nog altijd reist, zij het dan veel minder dan vroeger. De gegevens weerleggen dus de berichten over een huisarrest. Uit de gegevens blijkt ook dat Ma tot en met oktober gemiddeld drie keer per week reisde. In januari en februari was dat slechts één keer per week. Gedurende die maanden heeft hij zijn privéjet voornamelijk gebruikt om een bezoekje te brengen aan Beijing en het Chinese eiland Hainan.

Rechtstreeks contact met de regulatoren

De vluchten naar Beijing tonen volgens Financial Times aan dat Ma persoonlijk in contact staat met de Chinese regulatoren. Na zijn speech op 24 oktober was de man vier dagen aanwezig in Beijing. Enkele dagen na zijn terugkeer naar zijn thuisstad Hangzhou zat Ma opnieuw op een vlucht naar Beijing. Dagen later besliste de toezichthouders om de beursgang van Ant een halt toe te roepen. Die hebben toen de regels voor fintechs gewijzigd.

Het volgende bezoek van Ma aan Beijing was op kerstdag. Wederom reisde hij af naar de hoofdstad van China om de situatie omtrent Ant te bespreken met de toezichthouders. Eind januari was Ma opnieuw aanwezig in Beijing om samen met de toezichthouders een herstructureringsplan uit te werken. Ant heeft uiteindelijk vrijdag een aantal regels voor financiële zelfdiscipline vastgesteld.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20