De geboorte van een nieuw Europees land?

Macedonië, een land dat internationaal bekend staat als de Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), verandert straks zijn naam in Republiek Noord-Macedonië. Dat zijn de premiers van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (VJRM) en Griekenland,  overeengekomen in een historisch akkoord. 

Het akkoord moet een einde maken aan tientallen jaren van geruzie over de naam “Macedonië”. Het land Macedonië werd na de implosie van Joegoslavië in 1991 onafhankelijk, maar internationale erkenning bleef uit.

Buurland Griekenland legde namelijk een claim op het gebruik van de naam “Macedonië”, omdat het land een noordoostelijke provincie heeft die zo heet. De Grieken vreesden voor verwarring tussen het land Macedonië en hun gelijknamige provincie.

De premiers van de VJRM en Griekenland,  respectievelijk Zoran Zaev en Alexis Tsipras, waren al een tijd op zoek naar een oplossing en werden in de onderhandelingen bijgestaan door de Europese Commissie, Duitsland, Bulgarije en Oostenrijk.

Lid worden van de EU en de NAVO

Noord-Macedonië hoopt nu snel lid te worden van de EU en de Navo; Griekenland werd door de gesprekspartners onder druk gezet om de nieuwe naam te aanvaarden met als belofte dat de exit uit het Europese noodprogramma later dit jaar probleemloos zou verlopen.

Diplomaten die bij de onderhandelingen betrokken waren zeggen dat het slotakkoord ook het signaal wil geven dat de belofte om het Westen te vervoegen (of wat daar van overblijft) nog altijd de moeite is. Dat geldt zowel voor de EU als voor de Navo. Men wil absoluut vermijden dat de landen van de Balkan zich bij Rusland of Turkije aansluiten. Waarom de situatie in de Balkan problematisch blijft, kan u hier lezen.

Volgens de Griekse president Prokopis Pavlopoulos, “is de overeenkomst een Grieks symbool van Europese en democratische gevoeligheid.” 

Wat nu?

Beide premiers moeten de naamsverandering nog wel door hun respectieve parlementen laten goedkeuren. Dat is nog geen gelopen wedstrijd, want Tsipras heeft de steun nodig van de oppositie omdat zijn eigen coalitiepartner tegen is; in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië is er protest tegen de grondwetswijziging en moet de naamsverandering ook nog eens  worden goedgekeurd mits een referendum.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20