De Franse ‘Loi Alimentation’: meer Cola en Nutella verkopen is goed voor de boeren

In Frankrijk werden de retailers verplicht hun prijzen te verhogen. Dat moest leiden tot hogere marges, waarmee ze hun producenten beter zouden kunnen vergoeden. Dat staat in de nieuwe voedselwet die de Franse regering zopas introduceerde. Er is echter al vanuit verschillende hoeken kritiek geleverd op de nieuwe wetgeving.

“De nieuwe wet dwingt de Franse detailhandelaren de prijzen van hun voedingsproducten op te drijven,” zegt het magazine The Economist. “Die maatregel zou de Franse boeren en de kleinschalige voedselproducenten een betere beloning moeten garanderen. Die sector klaagt immers dat zijn verdiensten zwaar onder druk staan.”

Marge

“De handelaars moeten volgens de nieuwe wet bij hun verkoop minstens een winstmarge van 10 procent behouden. Met de maatregel wil de Franse regering een prijzenoorlog op de nationale retailmarkt vermijden. Door de grotere marge zouden de retailers ook meer mogelijkheid hebben om hun toeleveranciers beter te betalen.”

“In eerste instantie lijken alvast niet de Franse boeren van de maatregel te genieten,” betoogt The Economist echter. “De marges op de betrokken producten liggen al gevoelig hoger dan het verplichte niveau. Bij die producten is dan ook geen prijsverhoging verplicht. Dan blijft er ook geen ruimte voor extra vergoedingen aan de producenten.”

“Wel lijken een aantal andere producten gevoelig duurder te zijn geworden. De Franse media maakten onder meer al gewag van prijsstijgingen met 9,9 procent bij pastis. Maar ook Nutella (8,4 procent), Camembert (8,6 procent), Nutella (8,4 procent) en Coca-Cola (5 procent) zouden de consument meer kosten.”

“Deze producten werden in het verleden eerder min of meer tegen kostprijs verkocht om prijsbewuste klanten aan te trekken,” verduidelijkt het magazine. “Het is echter moeilijk te begrijpen dat de hogere prijs van cola de Franse melkboeren een beter inkomen zal bezorgen.”

Hyperkapitalisme

“Voorstanders van de wet beweren dat de retailers dankzij grotere marges op producten zoals Nutella of Coca-Cola meer geld zullen overhouden,” zegt The Economist. “Daarmee zouden ze de boeren hogere prijzen kunnen betalen. Men heeft echter niet aangegeven op welke manier dit mechanisme zou kunnen functioneren.”

“Er staan dan ook veel sceptici op. Michel-Édouard Leclerc, chief executive van supermarktketen E Leclerc, zegt dat het onmogelijk is dat de hogere prijzen voor junkfood uiteindelijk aan de Franse boeren ten goede zou kunnen komen.”

“De Franse boeren klagen erover dat ze ondanks de nieuwe wet nog steeds zijn overgeleverd aan de supermarkten, die met hun hyperkapitalistische gedrag de aanzet voor de nieuwe wetgeving zijn geweest. Consumentengroepen ramen dat de nieuwe wetgeving de Franse gezinnen uiteindelijk een jaarlijkse meerkost van 1,4 miljard euro zal opleveren.”

“De supermarkten anderzijds vinden al manieren om de wet omzeilen,” zegt het magazine nog. “Grote kortingen zijn verboden, maar de retailers hebben al beloofd om die marges op de klantenkaarten te compenseren. De hogere prijzen voor producten zoals Nutella en Nescafé bieden aan de Franse supermarkten bovendien de kans om hun eigen merken als alternatief te promoten. Op die producten maken de Franse supermarkten bovendien al een grote winst.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20