Elektrische auto is geen modeverschijnsel meer: Tesla Model Y is nu ’s werelds best verkochte auto

Volgens de cijfers van Jato Dynamics was de Tesla Model Y de best verkochte auto ter wereld in het eerste kwartaal van 2023. Een 100% elektrische auto, het ultieme bewijs van de verschuiving in de auto-industrie.

In het nieuws: De Model Y superster.

  • We wisten al dat de Tesla Model Y de best verkochte auto in Europa was. De cijfers van Jato Dynamics, die 53 markten wereldwijd analyseert, laten nu zien dat het de best verkochte auto ter wereld is. Een primeur voor een 100% elektrische auto.
  • De Model Y heeft de Toyota Corolla van de troon gestoten. En de dynamiek, die vorig jaar al begon, laat zien dat de Tesla-SUV mogelijk het hele jaar zijn positie kan behouden, met meer dan een miljoen verkochte eenheden.
  • Tesla heeft naar schatting in het eerste kwartaal precies 267.200 Model Y’s verkocht, vergeleken met 256.400 Corolla’s volgens de schattingen van Jato Dynamics. De andere modellen die volgen zijn de Hilux, de RAV4 en de Camry, allemaal geproduceerd door Toyota.

De vooruitzichten: de prijsdalingen van Tesla zullen het de nummer één maken.

  • Wat de Model Y heeft bereikt is al indrukwekkend: de wagen is alleen beschikbaar op de grootste wereldmarkten, terwijl de Corolla overal ter wereld verkrijgbaar is.
  • Bovendien is een Model Y veel duurder. In dit opzicht zal de prijzenoorlog die Tesla heeft ingezet zijn nieuwe model ten goede komen. Na belastingvoordelen komt een Model Y echter nog steeds uit op $40.000, terwijl een Corolla $21.000 kost. Dat zegt wel wat.
  • Het mode-effect is de norm geworden: de auto-industrie heeft een echte verandering ondergaan, en in dit spel heeft Tesla een voorsprong op de traditionele fabrikanten, die achterbleven. (kg)
Meer