Mercedes lanceert de EQB, de elektrische SUV die opmars Tesla Model Y moet counteren

De elektrische SUV voor grote gezinnen ontpopt zich tot een van de populairste modellen bij autokopers. Opgejaagd door Tesla’s Model Y komen nu ook de Duitse premiumconstructeurs met eigen modellen. Mercedes kondigt de commerciële lancering van de zevenzitter EQB aan.

Of de Tesla Model Y een echte SUV is dan wel een soort van crossover, is voer voor hevige debatten onder autokenners. Maar het type lijkt in elk geval goed op weg om het populairste elektrische model ter wereld te worden.

Naast de vele technologische snufjes, is de beschikbare ruimte de grote troef van Tesla’s jongste kaskraker, die vorig jaar in de VS in productie ging en inmiddels ook in Shanghai (China) gemaakt wordt. Er zijn tot zeven zitplaatsen voorzien (vijf volwaardige en twee voor kleine kinderen) en zowel voor- als achteraan is er overvloed aan bagageruimte.

De grote Europese doorbraak wordt verwacht wanneer Tesla’s Gigafactory in Berlijn de productie van de Model Y opstart. In afwachting komen de exemplaren voor Europese kopers nog uit Shanghai.

Een Tesla Model Y aan de poort van Tesla’s Gigafactory in Berlijn – Isopix

Duitse reactie

De grote Duitse autoconstructeurs krijgen straks dus een geduchte rivaal letterlijk op hun eigen terrein en in het hipste segment – het kruispunt van elektrisch en SUV – maar zitten niet stil. BMW lanceert dit najaar de elektrische SUV iX en maandag kondigde rivaal Mercedes de commercialisering van zijn alternatief, de EQB, aan op het autosalon van München:

  • De EQB wordt dit najaar gelanceerd in Europa en China en in 2022 ook in de Verenigde Staten.
  • De productie start volgende maand op twee locaties: Kecskemét in Hongarije voor de Europese markt en Peking voor de Chinese markt.
  • Daarmee wordt de EQ-familie van Mercedes weer uitgebreid. Eerder dit jaar werd het sedanmodel EQS voorgesteld. EQ staat volgens de autobouwer voor “elektrische intelligentie”.

Enkele technische details:

  • Net als bij de Tesla Model Y gaat het om een SUV met vijf plaatsen plus een mogelijke derde rij met twee plaatsen voor kleine kinderen en wordt de uitgebreide bagageruimte in de verf gezet.
  • Het silhouet is geïnspireerd door de meer vierkante vormen van de klassieke terreinwagen voor moeilijke wegen.
  • Het rijbereik per volle oplaadbeurt is 419 kilometer.

Het doelpubliek van de EQB is duidelijk: kinderrijke gezinnen die elektrisch willen rijden – foto Daimler

Maybach

Conceptversie van de Maybach elektrische SUV – foto Daimler

Voor wie het allemaal nog groter en exclusiever wil, stelde Maybach, het zustermerk van Mercedes, een conceptversie van zijn luxueuze grote SUV voor. Die komt echter pas in 2023 op de markt en zal gebaseerd zijn op het productieplatform van een nog een derde SUV, de Mercedes EQS SUV, die wellicht volgend jaar gelanceerd wordt.

Of hoe de markt van elektrische SUV’s, in alle formaten en prijscategorieën, in volle beweging is. (mah)

Lees ook:

Meer
Auto
Gocar.be - Alain De Jong
Gocar.be - Maxime Hérion
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - David Leclercq
Maxime Hérion
Meer Auto