De Croo trekt naar Audi in Vorst met intentieverklaring onder de arm, maar die bevat geen garanties

Premier Alexander De Croo (Open Vld) gaat langs bij de noodlijdende autofabriek van Audi in Vorst. Daar legt hij een intentieverklaring voor van de federale en regionale regeringen met mogelijke steunmaatregelen. Maar omdat de toekomst van Audi in Vorst zo onzeker blijft, staat daar weinig nieuws in.

In het nieuws: De Croo gaat langs bij Audi met een hele hoop plannen.

  • De Audifabriek redden, dat was de missie van de taskforce die De Croo oprichtte. In die fabriek wordt nog maar één model gebouwd, de elektrische Q8 e-tron. De Audi-directie bevestigde dat Vorst niet de opvolger van die wagen mag bouwen, maar een fabriek in Mexico. Federale en regionale politici in, alsook lokale van de gemeente Vorst, moesten zich buigen over steunmaatregelen om Audi te overtuigen om toch nog te investeren in Vorst.
  • Daar kwamen een aantal intenties uit, maar nieuw zijn die niet. Zo wil de federale regering een verruimde investeringsaftrek voorstellen bij de ontwikkeling van elektrische wagens, alsook in investeringen in de circulaire economie. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) sluit zich daarom aan bij het bezoek.
  • Regionaal kan er vanuit de deelstaten ontwikkelings- en innovatiesteun komen. Verdere financiering kan volgen via leningen en participaties, onder andere van de federale participatiemaatschappij FPIM. Maar ook twee Vlaamse maatschappijen PMV en Gigarant alsook Finance&Invest.Brussels willen helpen.
  • Audi had ook vragen bij een vergunning van de bouw van een windmolen, waar Brussel wel bij wil helpen. En verder hekelde het autobedrijf een tekort aan infrastructuur bij het spoor. Infrabel kan en wil bekijken of dat uitgebreid kan worden.

Plannen nog onbekend

Ingezoomd: Echt concreet zijn de voorstellen niet, zo blijkt.

  • “De overheden hebben geen weet van een concrete investering die Audi in Brussel plant. Dat maakt het uitdagend om met specifieke steunmaatregelen te komen”, zo staat er te lezen in de intentieverklaring van De Croo, weet De Tijd. Want behalve de bevestiging dat Vorst niet het nieuwe model krijgt waarop het hoopte, heeft Audi nog niets gezegd over wat er wél komt.
  • De taskforce bereidt zich op alle scenario’s voor, ook op een toekomst van de fabriek zonder auto’s. In de plaats daarvan zouden er dan batterijpakketten geproduceerd of gerecycleerd worden.
  • Een ander scenario is dat Audi beslist om toch een nieuwe elektrische wagen te produceren in Vorst. In Duitsland is er weer meer vraag naar auto’s met verbrandingsmotoren, waardoor de productie van EV’s mogelijk naar het buitenland trekt. De vraag is wel of Audi dan voor een kleinere fabriek zoals die in Vorst kiest.

De context: De Croo pakt een persmomentje, dagen voor de verkiezingen.

  • Omdat er eigenlijk niets nieuws staat in de intentieverklaring, klinkt er gemor op diverse kabinetten. De Croo probeert met dit optreden zijn campagne nog wat kracht te geven, klinkt het. Vooral binnen de Vlaamse regering zou verbaasd worden gereageerd.
  • In de meest recente peiling van RTL staat Open Vld voorlaatste van alle huidige Vlaamse partijen in het Parlement, met 9,2 procent. De vraag is dus terecht. Is De Croo hier een premier met een oprechte bezorgdheid of een politicus die nog even wil stunten?
Meer