De comeback van de stierenmarkt? Vergeet de inflatie, focus op de bedrijfsresultaten

2022 werd gekenmerkt door een immens hoge inflatie. De markten hebben dan ook een paar verschrikkelijke maanden achter de rug. Nu een nieuw jaar van start is gegaan, zouden beleggers meer aandacht moeten hebben voor de bedrijfswinsten.

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer de renteverhogingen van de centrale banken kregen de markten het het voorbije jaar zwaar te verduren. Nu de inflatie begint af te nemen, is het tijd om ons te richten op meer traditionele indicatoren: de bedrijfswinsten zullen bepalend zijn voor wat er de aandelenbeleggers te wachten staat.

In het nieuws: De bedrijven delen de komende weken hun resultaten voor het vierde kwartaal.

 • De winsten van de grote Amerikaanse banken werden vorige week bekendgemaakt. Die resultaten, die gemengd waren, gingen vooraf aan die van andere grote ondernemingen.
 • Volgende week zullen 26 S&P500-bedrijven hun kwartaalresultaten delen.
 • De analisten hebben de afgelopen maanden een trend waargenomen: beleggers richten zich nu meer op de bedrijfswinsten dan op de reacties van de centrale banken op de inflatie.
 • Disney, Facebook en Palentir zijn allemaal sterk gedaald na de publicatie van hun resultaten het afgelopen kwartaal.

Het gevolg: Volatiele koersbewegingen

 • Naast de fors toegenomen grondstofprijzen hebben bedrijven nog een ander probleem: de oplopende personeelskosten. Het grote probleem is dat de bedrijven de stijgende kosten niet kunnen blijven doorrekenen aan de eindgebruiker. Tesla zag zich zelfs genoodzaakt om prijsverlagingen in de Verenigde Staten en Europa aan te kondigen als gevolg van de zwakke vraag. Het grote probleem voor bedrijven in 2023 zal margedruk zijn.
 • De winstramingen per aandeel voor het vierde kwartaal van 2022 voor de S&P500 zijn sinds oktober met ongeveer 7 procent gedaald. De komende twee weken kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Het resultaat van een economie die vertraagt door het verstrakkende geldbeleid van de centrale banken. De renteverhogingen hebben immers een rem gezet op de economische groei.
 • De geschatte daling van de winst van de S&P500 in het vierde kwartaal van 2022 komt uit op 3,9 procent, volgens een analyse van FactSet. Dat is de eerste winstdaling sinds het derde kwartaal van 2020, toen de coronapandemie volop aan de gang was.

Vooruitblik: Zal de stierenmarkt worden voorgezet?

 • De beurzen hebben alvast hun start van het nieuwe jaar niet gemist. Voornamelijk in Europa is er sprake van een nieuwjaarsrally.
 • De reden? Het risico op een recessie neemt af, nu de Europese gasprijs aan het dalen is. Vandaag is die zelfs onder de grens van 55 euro per megawattuur gedoken. Het laagste niveau in zestien maanden tijd.
 • Maar de bedrijfswinsten zullen de graadmeter zijn voor de reële economie en zullen uitwijzen of Europa en de VS afstevenen op een recessie.
 • De spotlight zal onder meer gericht zijn op de techbedrijven. Veel van hen hebben de afgelopen maanden grote ontslagrondes aangekondigd. Bij Apple heeft de CEO Tim Cook dan weer zijn verloning voor dit jaar met 40 procent zien afnemen.
 • De resultaten voor het vierde kwartaal van 2022 zullen de toon zetten voor het eerste kwartaal van dit jaar. Daarna zal de wereldwijde recessie hoofdzakelijk afhangen van één variabele: het Chinese economische herstel.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20