Tim Cook ziet salaris met 40 procent dalen: voorbode van een moeilijk jaar voor Apple?

Ondanks deze aanzienlijke daling zal de CEO van Apple naar verwachting 49 miljoen dollar verdienen… drie keer zoveel als drie jaar geleden.

Het nieuws: Tim Cook heeft de aandeelhouders gevraagd zijn salaris met 40 procent te verlagen. Dat is althans de versie van de feiten die Apple naar voren brengt.

 • Volgens documenten die Apple heeft ingediend bij de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, zal zijn totale salaris voor het jaar 2023 van 49 miljoen als volgt zijn samengesteld:
  • Een vast salaris van 3 miljoen dollar
  • Een aanmoedigingspremie van 6 miljoen dollar
  • Een aandelenoptieplan met aandelen ter waarde van 40 miljoen.
   • 75 procent van deze aandelen wordt gekoppeld aan de beursprestatie van Apple in 2023, in plaats van 50 procent in 2022.

Ingewikkeld 2023 in het verschiet?

Deze forse salarisverlaging op initiatief van Cook zelf is volgens Apple verrassend. Het komt inderdaad zelden voor dat een baas of een werknemer vraagt om zijn of haar salaris te verlagen, vooral wanneer het bedrijf waarvoor men werkt het vrij goed doet. Tenzij dat niet helemaal het geval is.

Je vraagt je daarom af of Apple een moeilijk jaar verwacht in 2023 en of het bedrijf niet wil bezuinigen zonder beleggers af te schrikken. Tenzij deze verlaging van het enorme salaris van Cook een signaal is van iets anders, namelijk dat het feest voorbij is voor Big Tech-bonzen.

Uitgezoomd: in 2022 ontving de CEO van Apple 99,4 miljoen dollar, waarvan 83 miljoen in aandelen. Een mooi bedrag dat onderdeel was van een heus loonpakket, want het omvatte ook bijdragen aan een pensioenregeling, beveiligingskosten, vliegreizen en 46.000 dollar aan betaalde vakantiedagen.

 • Het jaar daarvoor ontving Tim Cook 98,7 miljoen dollar, wat een gigantische stijging was ten opzichte van zijn salarissen in 2020 en 2019, toen hij respectievelijk 14,8 miljoen en 11,6 miljoen dollar ontving.
 • Ondanks de verlaging van zijn salaris met 40 procent dit jaar, zal de CEO van het bedrijf uit Cupertino nog steeds 3 keer meer verdienen dan drie jaar geleden.

Misnoegde aandeelhouders

De aanzienlijke loonverhogingen van de afgelopen twee jaar waren voor de aandeelhouders een moeilijke kwestie. De resultaten van de raadgevende stemming vertellen een gecompliceerd verhaal: ‘slechts’ 64 procent van de aandeelhouders keurde de loonsverhoging goed, tegenover maar liefst 95 procent het jaar daarvoor.

Tim Cook wilde waarschijnlijk het spel voor zijn en een nog nauwere stemming dit jaar vermijden, die zou zijn gezien als een scherpe afwijzing. De raad van bestuur prees echter Cooks prestaties aan het roer van Apple en bevestigde opnieuw zijn vertrouwen in zijn strategische beslissingen voor de lange termijn.

Het feest is voorbij: volgens Mercer staat de beloning van bestuurders al enige tijd onder toenemende druk van institutionele aandeelhouders.

Maar de macro-economische context heeft zeker ook een rol gespeeld. De techsector kende een moeilijk 2022 en dit jaar belooft net zo zwaar te worden. En als Apple de uitzondering was, dan was dat toch vooral schijn, omdat het meer dan 800 miljard dollar aan marktwaarde verloor.

(lb/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20