De Block reageert op vernietigde mondmaskers

De FOD Volksgezondheid werkt aan een plan om een roterende voorraad uit te rollen. Dat stelt het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op maandag in een reactie op een artikel in het Franstalige blad Le Vif.

Le Vif berichtte eerder vandaag dat België vorig jaar een strategische voorraad van zes miljoen beschermende mondmaskers van het type FFP2 had vernietigd. De maskers hadden hun vervaldatum bereikt, maar uit besparingsoverwegingen werden ze volgens Le Vif niet vervangen.

Varkensgriep

De stock mondmaskers dateert uit 2009, toen de Mexicaanse griep, of de varkensgriep, de wereld in zijn greep hield. De toenmalige minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) had die stock toen hernieuwd van een voorraad uit 2006.

In een reactie stelt het kabinet van De Block dat een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar ‘niet in goede omstandigheden’. De stock is in 2017 vernield omdat de maskers onbruikbaar waren geworden. Daarop is aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een plan voor een nieuwe strategische voorraad voor te bereiden. Daarbij wil men anders te werk gaan.

Fouten uit het verleden

‘Om de fouten van het verleden te vermijden’ werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht.

‘Dat is uiteraard complexer, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld’, zegt het kabinet.

Meer