De 25 films die we keer op keer opnieuw willen zien

Sommige films word je nooit beu. Of je ze nu 100 of 1.000 keer ziet, ze blijven je boeien. Dit zijn de 25 films die volgens een enquête van FiveThirtyEight het meest ‘herbekijkbaar’ zijn. Ben jij het ermee eens? Of is er een andere film die jij tot in het oneindige wil herbekijken?

Welke film kan jij blijven herbekijken? Het is de vraag die Walt Hickey, journalist bij FiveThirtyEight, zich stelde. Omdat hij er met z’n vrienden niet over eens geraakte, besloot hij een heuse survey op te zetten. En dit zijn de 25 films die het meest werden aangehaald.

Survey

Hickey stelde een survey op met één vraag: “Welke vijf films zijn volgens jou het beste om te herbekijken?” Met andere woorden: welke films word je nooit beu? Meer dan 1.000 mensen antwoordden op de vraag en deelden zo hun mening.

In de resultaten keerden veel films en filmreeksen meermaals terug. Waardoor Hickey een top 25 kon opstellen. We overlopen hier de films die het vaakst in de survey werden aangehaald en zo dus gezien worden als het meest ‘herbekijkbaar’.

25. The Avengers (2012)

Op de 25ste plaats krijgen we al meteen te maken met een ex aequo. Twee films werden in de resultaten 18 keer aangehaald als zijnde geschikt om te herbekijken. Het gaat hierbij om de superheldenfilm van Marvel, The Avengers, en de cultfilm uit de jaren 80, Caddyshack. We belichten eerst The Avengers in detail.

The Avengers is het zesde deel van de Marvel Cinematic Universe. Dat is de reeks waarin alle verschillende Marvel-superhelden hun eigen film krijgen. Zo zijn er Iron Man, Iron Man 2, The Incredible Hulk, Thor en Captain America: The First Avenger. In The Avengers bundelen deze verschillende superhelden voor het eerst de krachten. Dat doen ze om de strijd aan te gaan met Loki (Tom Hiddleston) en zijn buitenaards leger. We zien in de film dus Captain America (Chris Evans), Iron Man (Robert Downey Jr.), de Hulk (Mark Ruffalo), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson) en Hawkeye (Jeremy Renner) samen aan het werk met als doel de wereld te beschermen tegen het buitenaardse gevaar.

The Avengers werd geregisseerd door Joss Whedon en geproducet door Kevin Feige. Het verhaal is uiteraard gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Stan Lee en Jack Kirby. The Avengers is natuurlijk een productie van Marvel Studios en de film werd wereldwijd gedistribueerd door het moederbedrijf van Marvel, Disney. Ondertussen zijn er verschillende sequels gemaakt op de originele film The Avengers. Zo zijn er Avengers: Age of Ultron en Avengers: Infinity War, die respectievelijk uitkwamen in 2015 en 2018. De volgende film van de reeks, die voorlopig nog geen titel heeft, wordt verwacht in mei 2019.

De film werd genomineerd voor één Oscar, die voor de Beste Visuele Effecten, maar kon deze niet verzilveren. The Avengers beschikte over een immens budget van maar liefst 220 miljoen dollar (187 miljoen euro) en haalde uiteindelijk een veelvoud van dat bedrag op. The Avengers klopt zo af op een imposante box office van maar liefst 1,519 miljard dollar (een kleine 1,3 miljard euro). Specifiek in België haalde de film meer dan 3,4 miljoen euro op. De film was zo de meest succesvolle film uit 2012, wat een opmerkelijke verdienste is want in datzelfde jaar kwamen ook de Bond-film Skyfall, het laatste deel van de Batman-trilogie, The Dark Knight Rises, en het eerste deel van The Hobbit, The Hobbit: An Unexpected Journey uit. Bovendien staat The Avengers tot op heden op de zesde plaats op de lijst met films die het meeste geld opbrachten aller tijden.

25. Caddyshack (1980)

The Avengers moest z’n 25ste plaats op de lijst met films die geschikt zijn om te herbekijken dus delen met Caddyshack, een klassieker uit 1980. Deze film werd dus ook 18 keer vermeld in de resultaten van de survey.

Caddyshack is een Amerikaanse komedie uit 1980 en ademt de stijl van de eighties. De film speelt zich af op de prestigieuze golfclub Bushwood Country Club. Op die club is Danny Noonan (Michael O’Keefe) aan het werk als caddie. Hij wil zo een centje bijverdienen om z’n studies te kunnen financieren. Hij komt er in contact met de excentrieke en steenrijke golfer Ty Webb (Chevy Chase) en de baanonderhouder Carl Spackler (Bill Murray), die de strijd heeft ingezet tegen de hardnekkige grondeekhoorn, die de banen terroriseert. Je kan het al raden, het vormt een knotsgek geheel van hilarische toestanden met een vleugje slapstick.

De film groeide in toptempo uit tot een cultfilm en staat bekend als een film die je ofwel haat ofwel geweldig vindt. Vooral Chevy Chase en Bill Murray worden vaak gelauwerd voor hun rol in deze komische film. Caddyshack werd geregisseerd door Harold Ramis, die samen met Bill Murray te zien was in Ghostbusters. De producer van dienst was Douglas Kenny, die een maand na de release van Caddyshack overleed. Kenny werd gevonden aan de bodem van een klif in Hawaï en zijn dood werd geclassificeerd als een ongeluk, ook al was hij door de vernietigende reviews over Caddyshack in een depressie gesukkeld.

Caddyshack had geen al te groot budget. De film werd gemaakt met 6 miljoen dollar (iets meer dan 5 miljoen euro), maar hij haalde wel een totaal van 39,8 miljoen dollar (33,8 miljoen euro) binnen. Hierdoor haalde het wel de 17de plaats op de lijst met de meest succesvolle films uit 1980.

24. Pride & Prejudice (2005)

Op plaats 24 staat de film Pride & Prejudice. Deze film keerde in 19 antwoorden terug. Bij Pride & Prejudice is het wel belangrijk om te vermelden dat deze film twee keer verfilmd werd. Een keertje in 1940 en een keer in 2005. Omdat de survey enkel vroeg om filmtitels kunnen we dus niet met zekerheid zeggen dat alle respondenten de film uit 2005 bedoelden, maar aangezien deze film een groter succes was dan die van 1940 nemen we aan dat de meeste ondervraagden deze versie bedoelden.

Pride & Prejudice is een kostuumdrama dat gebaseerd is op het gelijknamige boek geschreven door Jane Austen en uitgebracht in 1813 (meer over dit boek vind je hier). De film vertelt het verhaal van Elizabeth Bennett, gespeeld door Keira Knightley. Ze is een van de vijf dochters van een hoog aangeschreven familie en moet, bij gebrek aan mannelijke erfgenamen, op zoek naar een gepaste echtgenoot. De beste optie is Mr. Darcy (Matthew Macfadyen), maar dat ziet Elizabeth aanvankelijk absoluut niet zitten. Mr. Darcy is in haar ogen te trots (pride), maar moet Elizabeth afstappen van dit vooroordeel (prejudice)?

De film werd geregisseerd door Joe Wright, die later nog eens samenwerkte met Keira Knightley voor de film Atonement. De productie lag in handen van het trio Tim Bevan, Eric Fellner en Paul Webster. Pride & Prejudice werd genomineerd door vier Oscars, waarvan het er uiteindelijk geen enkele wist te verzilveren. Pride & Prejudice had een budget van 28 miljoen dollar (23,7 miljoen euro) en was uiteindelijk goed voor een box office van meer dan 121 miljoen dollar (103 miljoen euro).

23. Goodfellas (1990)

Op de 22ste plaats in de lijst met de films die mensen het liefst herbekijken vinden we Goodfellas terug. Van de meer dan 1.000 ondervraagden vonden 22 personen deze film het herbekijken waard. De gangsterfilm uit 1990 is natuurlijk een klassieker in het gamma en kan daarom dus ook niet ontbreken op deze lijst.

Goodfellas is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Henry Hill, een Amerikaanse gangster die verzeild raakte in het maffiacircuit. In de film wordt de rol van Henry Hill gespeeld door Ray Liotta. Hill droomt er in de film van om zich binnen te werken bij de maffia. Daarvoor begint hij helemaal onderaan de ladder, als loopjongen bij Jimmy Conway, vertolkt door Robert De Niro. Maar hoe meer Henry Hill zich binnen werkt in de maffiawereld, hoe meer hij beseft dat het er ieder voor zich is.

De film werd geregisseerd door topregisseur Martin Scorsese en is tot op heden een van zijn grootste successen. Het budget voor Goodfellas was 25 miljoen dollar (21 miljoen euro) en haalde een box office van bijna 47 miljoen dollar (zo’n 40 miljoen euro). Goodfellas werd genomineerd voor zes Oscars, waarvan het er eentje kon verzilveren, die van Beste Mannelijke Bijrol (Joe Pesci). Goodfellas komt ook voor op onze lijst met 20 films over de zakenwereld die je moet gezien hebben. Deze vind je hier.

21. Finding Nemo (2003)

De eerste animatiefilm op deze lijst is de film Finding Nemo uit 2003. De film vormde een van de samenwerkingen tussen Pixar en Disney, voor die laatste Pixar overnam in 2006. De film werd 24 keer aangehaald als een goede film om te herbekijken en is zo goed voor een 21ste plaats, die ze moet delen met de Star Trek-films.

Finding Nemo vertelt het verhaal van Nemo, een jonge clownvis. Van aan zijn geboorte heeft Nemo één vin die kleiner is dan zijn andere. Nemo’s vader Marlin omschrijft het als zijn geluksvin, en eigenlijk is dit mankementje van Nemo het gevolg van een aanval door een barracuda. Toen Nemo’s moeder, Coral, nog op de eitjes aan het broeden was, werd ze aangevallen door een barracuda. Deze verslond alle eitjes, behalve één en dat eitje werd Nemo. Marlin is daarom heel beschermend over Nemo, maar wanneer Nemo groter is, krijgt hij z’n eigen willetje. Op een dag beslist Nemo om buiten het koraalrif waar hij met z’n familie woont te zwemmen. En zo raakt Nemo verloren en begint de zoektocht naar de kleine clownvis. De zoektocht die we beter kennen als Finding Nemo.

De film werd een immens succes en groeide uit tot de op één na succesvolste Pixar-film tot op heden. Enkel Toy Story 3 doet beter. Finding Nemo had een budget van 94 miljoen dollar (80 miljoen euro), maar maakte dat grote bedrag zeker waard in de box office. De film bracht namelijk een tienvoud op van dat bedrag en kon zo afklokken op meer dan 940 miljoen dollar (800 miljoen euro).

21. Star Trek (1979 – 2016)

Net zoals Finding Nemo keerde ook Star Trek 24 keer terug in de resultaten van de survey. Er zijn in totaal dertien films van de Star Trek-reeks. Waarvan de eerste terug gaan tot in de jaren 70 en vroege jaren 80. Maar dus toch nog steeds het herbekijken waard zijn.

Star Trek speelt zich af in de toekomst, in de 23ste en 24ste eeuw om precies te zijn. In die periode is de wetenschap zo ver gevorderd dat het mogelijk is om veel verder door de ruimte te reizen dan nu mogelijk is. In Star Trek is de Melkweg opgedeeld in vier kwadranten: het Alfa-, Beta-, Gamma- en Delta-kwadrant. In elk kwadrant is een ander volk aan de macht.

Star Trek werd uitgevonden door Gene Roddenberry met als doel een signaal geven aan de wereldleiders. In Star Trek verloopt de samenwerking tussen de verschillende volkeren namelijk nagenoeg probleemloos. De eerste films dateren vanuit de periode van de Koude Oorlog en zijn duidelijk een sneer naar de overheden die er niet in slaagden om tot een compromis te komen. Lees hier zeven levenslessen uit de films van Star Trek.

Alle films samen hadden een budget van maar liefst 720 miljoen dollar (613 miljoen euro) en brachten samengeteld 2,3 miljard dollar (1,96 miljard euro) in het laatje. Er staan nog twee nieuwe Star Trek-films gepland die in de komende jaren gefilmd zullen worden en verder gaan op de Kelvin-tijdlijn waarin de drie meest recente films zich afspelen. De films van Star Trek werden in totaal genomineerd voor zestien Oscars, waarvan het er maar een kon verzilveren. Dit was de Oscar voor Beste Make-up voor de film Star Trek uit 2010.

 

19. The Notebook (2004)

Op de 19de plaats op de lijst met de meest ‘herbekijkbare’ films vinden we alweer een ex aequo. En het contrast tussen de twee films kan bijna niet groter zijn. De romantische film The Notebook en de actiefilm The Matrix werden in de survey allebei 25 keer aangehaald. We gaan eerst dieper in op de romantische film The Notebook.

The Notebook wordt gezien als een van dé absolute toppers in z’n genre. De film vertelt het verhaal van Allie (Rachel McAdams) en Noah (Ryan Gosling). De twee leren elkaar kennen op de kermis, waar Noah meteen zijn oog laat vallen op de knappe Allie. Aanvankelijk moet Allie niets van hem weten, maar na verloop van tijd valt ze dan toch voor zijn charmes. De twee spenderen de zomer samen en hebben het volledig naar hun zin, maar er is een probleem. De ouders van de rijke Allie moeten niet weten van de arme Noah. Ze verbieden haar om nog met hem om te gaan en tot overmaat van ramp verhuist het gezin naar New York. Maar wat zeggen ze weer over oude liefde?

The Notebook is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nicholas Sparks uit 1996 en werd geregisseerd door Nick Cassavetes. Het boek kreeg naast de populaire Amerikaanse verfilming ook een Bollywood-remake in 2012. De film, die over het algemeen matige reviews kreeg, werd toch een enorm succes. Zo haalde The Notebook in totaal maar liefst 115,6 miljoen dollar (een kleine 100 miljoen euro) binnen en lanceerde het de carrières van zowel Ryan Gosling als Rachel McAdams.

19. The Matrix (1999)

The Matrix staat dus op een gedeelde 19de plaats met The Notebook. Het is ook een echte klassieker, maar natuurlijk wel in een heel ander genre. Ook deze film werd dus 25 keer vernoemd als zijnde een goede film om nog eens te herbekijken.

The Matrix is een sciencefiction actiefilm met Keanu Reeves in de hoofdrol. Reeves speelt in de film de rol van Thomas A. Anderson, een programmeur die in z’n vrije tijd illegaal hackt als bijverdienste onder het alias Neo. Op een dag wordt hij gecontacteerd door een mysterieuze groep rebellen onder leiding van ene Morpheus. Die vertelt hem dat hij eigenlijk in een schijnwereld woont, de zogenaamde Matrix. Dit is een computersimulatie van de werkelijkheid zoals die was in het jaar 1999. Ja, was, want het verhaal speelt zich dus eigenlijk niet af in dat jaar, maar in de toekomst. Meer toekomstbeelden zoals dat van The Matrix, vind je hier. Anderson krijgt de keuze tussen twee pillen. De blauwe pil laat hem in de Matrix zitten, de rode doet hem eruit ontwaken en zo meewerken aan de strijd tegen de mensen die hen gevangen houden in de Matrix.

De film werd geregisseerd door Andy en Larry Wachowski, die zicht toen nog identificeerden als man. Vanaf 2003 gaat Larry als vrouw door het leven met als naam Lana. In 2016 outte ook Andy zich als transgender. Nu luistert ze naar de naam Lilly. The Matrix beschikte over een budget van 63 miljoen dollar (53,6 miljoen euro) en haalde een box office van 463,5 miljoen dollar (395 miljoen euro). De film werd genomineerd voor vier Oscars en kon die allemaal verzilveren.

18. Casablanca (1942)

Op de 18de plaats in de films die het beste zijn om te herbekijken staat Casablanca. De film werd 27 keer aangehaald in de survey. Casablanca is een absolute klassieker en kwam uit in 1942.

Casablanca kwam dus uit in 1942 en speelt zich ook af in de oorlogsperiode. De films is vernoemd naar de gelijknamige plaats in Marokko, die dienst doet als de setting voor de film. In de stad, die op dat moment door de Vichy-regering van Frankrijk gecontroleerd wordt, baat Rick Blaine (Humphrey Bogart) een goktent uit. Op een dag komt Rick in het bezit van papieren waarmee hij vrij doorheen nazi-Duitsland en andere landen kan reizen. Hij moet deze papieren in bewaring houden, maar de man die hem deze papieren overhandigt, overlijdt niet veel later in de cel. Hierdoor blijft Rick dus in het bezit van deze waardevolle documenten. Later komen Ilse Lund (Ingrid Bergman) en haar echtgenoot Victor (Paul Henreid) binnen in de goktent. Ilse is de oude liefde van Rick, maar nu is ze op zoek naar de papieren die Rick in zijn bezit heeft, zodat ze, samen met haar echtgenoot, kan vluchten naar de Verenigde Staten. Rick staat voor de hartverscheurende keuze tussen de liefde en het juiste doen.

De film werd geregisseerd door Michael Curtiz die deel uitmaakte van het tijdperk van de stille film alsook de gouden jaren van Hollywood, waaronder Casablanca geclassificeerd kan worden. Het budget voor de film bedroeg 878.000 dollar (747.000 euro), een bedrag dat nu omgerekend op basis van de huidige inflatie ruim een miljoen dollar (850.000 euro) zou bedragen. De film was een enorm succes voor z’n tijd en bracht 3,7 miljoen dollar (3,15 miljoen euro) op, omgerekend naar nu zou dat 6,9 miljoen dollar (5,87 miljoen euro) zijn.

16. Pretty Woman (1990)

Op de 16de plaats staat alweer een ex aequo. Deze keer gaat het tussen een kindvriendelijke film en een iets minder kindvriendelijke film. The Lion King en Pretty Woman kwamen beiden 28 keer terug in de resultaten van de survey.

In Pretty Woman kruipt Richard Gere in de huid van de rijke zakenman Edward Lewis. Voor een businesstrip moet hij naar Los Angeles. Op zijn eerste avond in L.A. komt hij de prostituee Vivian Ward (Julia Roberts) tegen die hem helpt zijn hotel te vinden. De twee kunnen het opvallend goed met elkaar vinden, dus doet Lewis, die net gebroken heeft met zijn vriendin, haar een voorstel. Hij huurt haar in voor de hele week en zij zal zich voordoen als zijn vriendin. Een rol die haar al snel beter lijkt te liggen dan gedacht.

Pretty Woman is een romantische komedie, een genre dat traditioneel wisselvallig wordt onthaald. Zo werd de film genomineerd voor de Oscar voor Beste Actrice (Julia Roberts), die niet verzilverd kon worden. Maar hoewel veel kenners de film afschrijven als een platte en voorspelbare komedie werd hij wel een enorm succes bij het grote publiek. Zo haalde de film, die een budget van 14 miljoen dollar (een kleine 12 miljoen euro) had, in totaal 463,4 miljoen dollar (394 miljoen euro) op.

16. The Lion King (1994)

Naast Pretty Woman op een gedeelde zestiende plaats treffen we ook een Disney-klassieker aan, misschien wel dé Disney-klassieker bij uitstek: The Lion King.

Deze Disney-film uit 1994 speelt zich af in de Afrikaanse savanne. We maken kennis met koning Mufasa, de huidige Leeuwenkoning, en zijn vrouw, Sarabi. Ze worden de trotse ouders van een welpje dat ze Simba dopen. Het hele dierenrijk verzamelt aan de koningsrots om de kleine prins te groeten. Maar het mooie weer is maar van korte duur. Want al snel komt Scar op de proppen. Scar is de broer van Mufasa, die dus naast het koningschap viel en dat kan hij maar moeilijk verkroppen. Uiteindelijk vermoordt hij zijn broer op gruwelijke wijze, en doet hij zijn worp naar de titel van ‘Leeuwenkoning’, maar eigenlijk is de kleine Simba de rechtvaardige koning van het dierenrijk.

The Lion King, bij ons ook wel bekend onder de Nederlandse naam: De Leeuwenkoning, is een van de succesvolste films van Disney aller tijden. De film sleepte tientallen nominaties voor verschillende prijzen in de wacht waarvan het vooral die voor de muziek wist te verzilveren. De muziek voor The Lion King werd verzorgd door Hans Zimmer en Elton John en is met klassiekers als Circle of Life en Can You Feel The Love Tonight op z’n minst legendarisch te noemen.

De animatiefilm krijgt volgend jaar een live-action remake met niemand minder dan Donald Glover (Simba) en Beyoncé (Nala) in de hoofdrollen. James Earl Jones zal net als in 1994 de stem van Mufasa voor z’n rekening nemen.

Voor de film werd een budget van 45 miljoen dollar (38,5 miljoen euro) opzij gelegd. Maar de film bracht uiteindelijk meer dan 20 keer dat bedrag op. De film haalde zo een box office van maar liefst 968 miljoen dollar (828 miljoen euro) binnen en is daarmee de succesvolste Disney-tekenfilm aller tijden.

14. Titanic (1997)

Op de veertiende plaats vinden we alweer een ex aequo terug. En eentje van formaat want de twee films die allebei 29 keer vernoemd werden, zijn rasechte klassiekers uit de jaren 90: Titanic en Pulp Fiction.

We beginnen met het waargebeurde liefdesdrama Titanic. Waargebeurd moet hier wel met een korreltje zout genomen worden. De film vertelt namelijk het verhaal van het gezonken cruiseschip, de Titanic. Die vertrok op 10 april 1912 in Southampton om de oversteek naar New York te maken. Het schip zou op 17 april aanmeren in New York, maar op 14 april ging het, midden in de Atlantische Oceaan, mis. Het cruiseschip kon niet op tijd wijken voor een ijsberg en zonk. De film vertelt het verhaal van twee opvarenden van deze boot. De rijke Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet) maakt samen met haar moeder (Frances Fisher) en haar gearrangeerde verloofde Caledon (Billy Zane) de oversteek naar New York. Rose ziet haar huwelijk met ‘Cal’ absoluut niet zitten en is de wanhoop nabij. Maar dan komt ze Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) tegen, een arme jongeman die samen met zijn vriend Fabrizio (Danny Nucci) tickets voor de oversteek gewonnen had. Jack verblijft in derde klasse, Rose in eerste, maar de vonk slaat meteen over. De twee beleven vier dagen lang de tijd van hun leven, tot het noodlot genadeloos toeslaat.

De film, geregisseerd door James Cameron, werd enorm positief onthaald en lanceerde de carrières van de toen nog piepjonge Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. De film werd genomineerd voor maar liefst veertien Oscars en ging uiteindelijk met elf beeldjes naar huis. Titanic is zo, samen met Ben-Hur en The Lord of the Rings: The Return of the King, de film die de meeste Oscars kon verzilveren.

Titanic is de duurste film uit de jaren 90 en was tot 2005 zelfs de duurste film aller tijden. Voor de romantische dramafilm werd namelijk een budget van maar liefst 200 miljoen dollar (171 miljoen euro) ingezet. Maar het was dat bedrag meer dan waard. Titanic haalde maar liefst 2,187 miljard dollar (1,87 miljard euro) binnen. De film staat zo tot op de dag van vandaag op de tweede plaats in de lijst met films die het meeste geld opbrachten aller tijden. Enkel de avonturenfilm Avatar deed met 2,788 miljard dollar (2,38 miljard euro) beter.

14. Pulp Fiction (1994)

Op een gedeelde veertiende plaats met Titanic vinden we de al even legendarische film Pulp Fiction terug.

Deze misdaadfilm uit 1994 werd geregisseerd door de topregisseur Quentin Tarantino. Pulp Fiction vertelt het verhaal van twee huurmoordenaars: Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) en Vincent Vega (John Travolta). De twee moeten een koffer die gestolen werd van hun baas Marsellus Wallace (Ving Rhames) terug proberen te vinden. We volgen het duo doorheen verschillende korte verhalen die in een niet-chronologische volgorde verteld worden. Dit zorgt voor een interessante dimensie aan het verhaal.

Pulp Fiction werd genomineerd voor zeven Oscars, waaronder de prestigieuze beeldjes voor Beste Film en Beste Acteur (John Travolta). Uiteindelijk kon de film er maar eentje verzilveren, die voor het Beste Origineel Scenario. Voor het script kreeg de film ook nog een Golden Globe Award en een BAFTA.

Het budget voor Pulp Fiction lag tussen de 8 miljoen dollar (6,8 miljoen euro) en de 8,5 miljoen dollar (7,25 miljoen euro). De film bracht een veelvoud van dit bedrag op en klopte af op een box office van een kleine 214 miljoen dollar (183 miljoen euro).

13. Dirty Dancing (1987)

Op de dertiende plaats staat met 32 vermeldingen de dansfilm Dirty Dancing uit 1987. Deze film met natuurlijk Patrick Swayze en Jennifer Grey in de hoofdrollen, groeide uit tot een echte klassieker in het genre.

Dirty Dancing is een typische dansfilm en gaat over Frances (Jennifer Grey), die van iedereen het troetelnaampje Baby meekrijgt. Ze maakt op vakantie met haar ouders kennis met Johnny (Patrick Swayze) en Penny (Cynthia Rhodes), een danspaar. Maar Penny raakt zwanger en wil graag een abortus, maar die kan ze niet betalen. Baby beslist uiteindelijk om haar het geld voor te schieten, maar de abortus kan enkel plaatsvinden op de dag waarop Johnny en Penny moeten dansen in het hotel. Dus moet Baby invallen voor Penny en gaat ze intens trainen met Johnny. En van zo close en sensueel met elkaar te dansen begint er tussen de twee iets moois te groeien.

Dirty Dancing staat natuurlijk bekend voor de wereldberoemde lift op de tonen van I’ve Had The Time of My Life, ingezongen door Bill Medley en Jennifer Wames. Een nummer waarvoor de film in 1988 de Oscar voor Beste Originele Nummer won.

Voor Dirty Dancing werd een budget van 5 miljoen dollar (4,27 miljoen euro) opzij gezet. De omzet van de film lag beduidend hoger. Zo bracht Dirty Dancing maar liefst 214 miljoen dollar (183 miljoen euro) op.

11. Grease (1978)

Op de elfde plaats vinden we opnieuw een dansfilm terug, in ex aequo met de legendarische film Forrest Gump. Grease kwam uit in 1978 en is zonder twijfel de ultieme topfilm in het musicalgenre.

Grease gaat over Sandy (Olivia Newton-John) een jonge high school girl die tijdens de zomervakantie een vakantieliefje heeft: de romantische en lieve Danny (John Travolta). Ze heeft de tijd van haar leven, maar zoals dat gaat met vakantieliefdes komt het afscheid veel te snel. Na de vakantie gaat Sandy naar een nieuwe school en dat is toevallig precies dezelfde school als haar vakantielief Johnny. Maar de Johnny die ze daar ziet, is niet de lieve en romantische Johnny die ze kent van op reis. Johnny heeft op school namelijk de reputatie een echte vrouwenverslinder te zijn. Sandy herkent hem niet meer en haar hart is gebroken. Maar door Sandy terug te zien beseft Johnny wat ze echt voor hem betekent.

Er is waarschijnlijk niemand die nog nooit van Grease gehoord heeft. De film werd een wereldwijd succes en de nummers uit de musical vullen tot op de dag van vandaag de dansvloer op menig trouwfeest. Grease had een budget van 6 miljoen dollar (5,13 miljoen euro) en was uiteindelijk goed voor een box office van 395 miljoen dollar (337 miljoen euro).

11. Forrest Gump (1985)

Op de gedeelde dertiende plaats vinden we dus ook Forrest Gump terug. De kaskraker met Tom Hanks in de rol van z’n leven.

Forrest Gump is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door Winston Groom in 1985. Het vertelt het  verhaal van Forrest Gump, een man met een mentale achterstand. Hij zit op een bankje in het park met een doos chocolaatjes en vertelt over wat hij in z’n leven allemaal heeft meegemaakt. En dat is behoorlijk wat. Zo was Forrest in z’n studententijd de snelste renner van het footballteam (“Run Forrest, run“), maar ging hij ook vechten tijdens de Vietnamoorlog. Maar ook inspireerde hij Elvis Presley voor diens eigen dansstijl en gaf hij de aanzet voor Imagine aan John Lennon himself. Maar het levensverhaal van Forrest Gump is natuurlijk niet volledig rozengeur en maneschijn. Want “life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get“.

De film werd zowel bij het publiek als bij het kenners positief ontvangen. Zo werd de film genomineerd voor dertien Oscars, waarvan het er ook zes wist te verzilveren. Onder die zes zaten de prestigieuze beeldjes voor de Beste Film, Beste Regisseur (Robert Zemeckis) en Beste Acteur (Tom Hanks). Voor Beste Film liet de film dat jaar Pulp Fiction en The Shawshank Redemption achter zich, twee films die het ook tot op deze lijst geschopt hebben.

Maar ook het publiek wist de film wel te pruimen. Forrest Gump had een enorm budget, maar wist dat geld in tienvoud terug te verdienen. Voor de 55 miljoen dollar (49 miljoen euro) die in de film gepompt werd, werd er uiteindelijk 677,9 miljoen dollar (579 miljoen euro) binnengehaald.

 

10. It’s A Wonderful Life (1946)

We duiken in de top 10 met opnieuw een klassieke film uit de gouden jaren van Hollywood. It’s a Wonderful Life is een kerstfilm uit 1946 en werd in de survey 35 keer aangehaald.

It’s a Wonderful Life begint op kerstavond in de hemel. De engelen hebben het daar immens druk om alle gebeden die van de aarde komen op te vangen. Er wordt enorm veel gebeden voor één specifieke persoon: George Bailey (James Stewart). En da’s niet zomaar, want Bailey staat op kerstavond in de sneeuw op een brug, klaar om er vanaf te springen en zo zijn leven te beëindigen. Clarence (Henry Travers), een tweedeklas engel, wordt naar de aarde gestuurd om George op andere gedachten te brengen. Ter voorbereiding krijgt Clarence het volledige leven van George te zien en die blijkt een mooi, maar ook tragisch leven te hebben gehad. Om George te doen afzien van zijn zelfmoordpoging laat Clarence hem op zijn beurt een film zien van hoe de wereld er zou uitzien als hij er niet was.

De film is een absolute klassieker en wordt door verschillende kenners tot op vandaag omschreven als de beste film aller tijden. Maar toen de film uitkwam was dat allesbehalve het geval. De film stelde teleur. Van de vijf Oscarnominaties kon het er niet één verzilveren en ook de box office viel tegen. Zo bracht de film amper 3,3 miljoen dollar (2,84 miljoen euro) op. En dat terwijl de productie van de film 3,7 miljoen dollar (3,18 miljoen euro) gekost had. Hierdoor werd de maatschappij achter deze film, Liberty Films, verkocht aan Paramount, waar het nog één film kon maken alvorens opgedoekt te worden in 1951, vijf jaar na de première van It’s a Wonderful Life.

Zo kon de maatschappij het succes van de film zelf niet eens meemaken, want het duurde tot in de jaren 70 en 80 tot It’s a Wonderful Life kon uitgroeien tot een echte klassieker. De film werd toen in de kerstperiode herhaald op de televisie en kon zo een nieuw en enthousiaster publiek bereiken. Hierdoor wist It’s a Wonderful Life het uiteindelijk te schoppen tot de elfde plaats op de AFI’s 100 Years … 100 Movies lijst. Dit is de lijst van de 100 beste Amerikaanse films volgens het American Film Institute (AFI).

9. De Harry Potter-reeks (2001 – 2011)

Op de negende plaats vinden we opnieuw een filmreeks terug. En deze mogen we zeker wel een moderne klassieker noemen. Want de films gebaseerd op de boeken van Harry Potter werden 38 keer aangehaald als zijnde geschikt om te herbekijken.

De filmreeks van Harry Potter is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks, geschreven door de Britse auteur J.K. Rowling. Meer over de auteur van Harry Potter vind je hier. De eerste film van de reeks, Harry Potter and the Philosopher’s Stone, kwam uit in 2001. De laatste, Harry Potter and the Deathly Hallows part II, kwam tien jaar later, in 2011, in de zalen. Harry Potter vertelt het verhaal van een jongen genaamd, jawel, Harry Potter (Daniel Radcliffe). Hij woont samen met zijn oom, tante en hun onuitstaanbare zoon. Harry wordt er echter opgesloten in de bezemkast en heeft een tragisch bestaan. Tot hij op een dag een brief ontvangt van de Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Want wat zijn familie jarenlang voor hem verborgen hield, is dat Harry eigenlijk een tovenaar is. Zijn ouders waren tovenaars en werden toen Harry nog een baby was, vermoord door Voldemort. Harry overleefde dit als bij wonder en groeide uit tot “de jongen die bleef leven”. Hij begint aan zijn opleiding aan Zweinstein, waar Voldemort steeds op de loer blijft liggen. Samen met zijn vrienden Ron (Rupert Grint) en Hermelien (Emma Watson) maakt hij zo het ene avontuur na het andere mee. Genoeg voer dus voor een reeks van acht films.

De Harry Potter-reeks gebruikte in totaal vier verschillende regisseurs. De eerste twee delen werden geregisseerd door Chris Columbus, de derde film door Alfonso Cuarón, de vierde werd verzorgd door Mike Newell en de laatste vier werden geregisseerd door David Yates.

Dat Harry Potter een immens succes werd, is natuurlijk wel bekend. De reeks veroverde in totaal 12 Oscars en was ook bij het publiek enorm geliefd. Het maken van de acht films kostte samengeteld 1,2 miljard dollar (iets meer dan een miljard euro) en de totale box office bedraagt 7,7 miljard dollar (6 miljard euro).

8. The Shawshank Redemption (1994)

De achtste plaats op de lijst met de films die het beste zijn om te herbekijken is voor The Shawshank Redemption. Opnieuw een rasechte filmklassieker die door velen gezien wordt als de beste film aller tijden. Zo staat hij op de eerste plaats in de International Movie Database (IMDb) top 250. En hij is dus ook perfect om nog een keertje opnieuw te kijken, want hij werd in de survey van FiveThirtyEight maar liefst 42 keer aangehaald.

The Shawshank Redemption is gebaseerd op het kortverhaal Rita Hayworth And The Shawshank Redemption van Stephen King. Het volgt Andy Dufresne (Tim Robbins), die wordt veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Hoewel Andy zijn onschuld blijft volhouden, wordt hij toch overgebracht naar de Shawshank gevangenis voor een straf van twee keer levenslang. In de gevangenis leert hij Red Redding (Morgan Freeman) kennen en er groeit een mooie vriendschap tussen de twee. Maar de Shawshank gevangenis is een plaats van corruptie en zelfs moord op de gevangenen. Praktijken die de verstandige Andy maar al te graag bekend zou willen maken.

De film werd geregisseerd door Frank Darabont en sleepte zeven Oscarnominaties in de wacht, waaronder de belangrijke categorieën Beste Film, Beste Acteur (Morgan Freeman) en Beste Scenario. De film wist er geen enkele te verzilveren, maar kreeg dus wel een misschien nog mooiere erkenning van IMDb, die de film op de eerste plaats zet in de top 250 van beste films ooit. De productie van de film kostte 25 miljoen dollar (21,5 miljoen euro) en hij bracht uiteindelijk 58 miljoen dollar (een kleine 50 miljoen euro) op.

6. The Princess Bride (1987)

Op de zesde plaats in de lijst met de beste films om te herbekijken, vinden we opnieuw een ex aequo. Zowel The Princess Bride als The Godfather werden in de survey 45 keer vermeld. We beginnen met de avonturenfilm The Princess Bride.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek geschreven door William Goldman in 1973. In The Princess Bride vertelt een grootvader een verhaal aan zijn zieke kleinzoon. Het verhaal gaat over de mooie vrouw Buttercup (Robin Wright), die verliefd wordt op de stalknecht Westley (Cary Elwes). De liefde is wederzijds en de twee willen graag trouwen, maar daarvoor wil Westley eerst geld verdienen. Daarvoor trekt hij er met een schip vandoor. Maar dan slaat het noodlot toe. Buttercup hoort dat Westley vermoord is door de piraat Roberts. Buttercup is ontroostbaar, maar beslist na vijf jaar dan toch, tegen haar zin, te trouwen met prins Humperdinck (Chris Sarandon). Maar net voor haar huwelijk wordt ze ontvoerd door een mysterieuze groep mannen.

The Princess Bride betekende de doorbraak op het grote scherm van de actrice Robin Wright, die we nu vooral kennen van haar rol als Claire Underwood in de Netflix-serie House of Cards. (Meer over House of Cards lees je hier.) De film werd geregisseerd door Rob Reiner, die zelf ook acteur is en enkele jaren geleden te zien was in de film The Wolf of Wall Street. De kosten van de film liepen op tot 16 miljoen dollar (13,75 miljoen euro) en de film bracht uiteindelijk 30,9 miljoen dollar (26,5 miljoen euro) op. Het werd dus geen immens succes, maar de film wordt door verschillende kenners nog steeds gezien als een van de beste in z’n genre.

6. The Godfather (1972)

Ook op de zesde plaats in de lijst met de meest ‘herbekijkbare’ films staat met de maffiafilm The Godfather opnieuw een film die door verschillende kenners gezien wordt als de beste film ooit gemaakt.

In The Godfather volgen we de maffiafamilie Corleone. Aan het hoofd van die familie staat Don Vito Corleone, gespeeld door Marlon Brando. Zijn zoon Michael Corleone (Al Pacino) keert na de oorlog terug naar huis en zorgt voor een aardverschuiving. Hij wil namelijk niets te maken hebben met de illegale praktijken van zijn familie en schoffeert zo zijn familie, die binnen de maffia als heilig gezien wordt. Gedurende de film komt de familie Corleone in contact met heel wat verschillende conflicten, moorden en wraakacties, waarbij Don Vito steevast probeert om zijn familie recht te houden.

The Godfather sleepte elf Oscarnominaties in de wacht en wist er daar drie van te verzilveren. Dat waren weliswaar de belangrijkste Oscars: die voor Beste Film en Beste Acteur (Marlon Brando). Die laatste weigerde echter naar de Oscaruitreiking te komen als protest tegen de manier waarop Indianen in de filmindustrie afgebeeld worden. Meer daarover lees je hier. Verder is het ook opmerkelijk dat drie acteurs uit The Godfather genomineerd waren voor de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol, die uiteindelijk naar Joel Grey ging voor zijn rol in Cabaret.

Ook qua box office deed de film het verbluffend goed. De film bracht maar liefst 245 miljoen dollar (210 miljoen euro) op, terwijl de productiekosten ergens tussen de 6 en de 7 miljoen dollar (5-6 miljoen euro) lagen.

5. Gone With the Wind (1939)

De top vijf van de meest ‘herbekijkbare’ films wordt afgetrapt door een van de oudste films in het rijtje: Gone With the Wind uit 1939. Deze film werd in de survey 52 keer vermeld als film die je perfect meermaals kan bekijken.

Gone With the Wind is de verfilming van de gelijknamige roman van Margaret Mitchell. Het is een romantische dramafilm die het verhaal van Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) vertelt. De film speelt zich af in 1861 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ze wordt verliefd op Ashley Wilkes (Leslie Howard), maar die heeft zich net verloofd met zijn nicht (wat in die tijd heel normaal was) Melanie Hamilton (Olivia de Havilland). Scarlett beslist om haar gevoelens voor Ashley op te biechten in een laatste poging om hem alsnog voor haar te winnen. Hij geeft aan dat hij ook gevoelens heeft voor haar, maar toch zal trouwen met Melanie. Dit hele gesprek wordt gevolgd door Rhett Butler (Clark Gable), een man die later nog een belangrijke rol zal spelen in het leven van Scarlett.

De film werd genomineerd voor dertien Oscars en verzilverde er acht, waaronder die voor Beste Film, Beste Regisseur (Victor Fleming) en Beste Actrice (Vivien Leigh). Opmerkelijk hierbij is ook de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Die ging naar Hattie McDaniel, die zo de eerste Afro-Amerikaanse vrouw werd die een Oscar in ontvangst mocht nemen.

De film had een budget van 7 miljoen dollar (6 miljoen euro) en bracht 400 miljoen dollar (343 miljoen euro) op. Aangepast aan de inflatie zou dat bedrag oplopen tot 3,6 miljard dollar (3,1 miljard euro), waarmee het gezien kan worden als de meest succesvolle film aller tijden.

4. De The Lord of the Rings-reeks (2001 – 2003)

De films van The Lord of the Rings vallen net naast het podium van meest ‘herbekijkbare’ films. De verfilmingen van de boeken van J.R.R. Tolkien werden in de survey 56 keer genoemd en zijn zo dus goed voor de vierde plaats.

The Lord of the Rings bestaat uit drie films en is dus een trilogie. De films spelen zich af op het fictieve continent Midden-aarde, waar verschillende volkeren samen leven, naast mensen zijn er zo hobbits, elfen, dwergen, orks, trollen, enzovoort. In de films volgen we vooral de hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood), die de taak heeft om de Ene Ring te vernietigen, waardoor ook de maker van de ring, Sauron, zal sterven. Samen met zijn beste vriend Sam (Sean Astin) en Gollum (Andy Serkis) vertrekt hij op een lange tocht naar de Mount Doom om daar de ring te vernietigen in het vuur van de vulkaan. Maar de tocht naar deze vulkaan is natuurlijk niet zonder gevaren.

De drie films werden samen genomineerd voor 30 Oscars, waarvan er zeventien verzilverd werden. De laatste film van de trilogie is daarbij de grootste slokop, deze film werd genomineerd voor elf Oscars, die de makers allemaal mee naar huis mochten nemen.

Het budget voor de trilogie bedroeg in totaal 281 miljoen dollar (241 miljoen euro) en de films brachten samen meer dan 2,9 miljard dollar (2,5 miljard euro) op. Het derde en laatste deel van de trilogie, The Lord of the Rings: The Return of the King, was goed voor 1,1 miljard dollar (940.000 euro), waarmee het op de twintigste plaats staat in de lijst met de succesvolste films aller tijden.

3. The Sound of Music (1965)

We duiken de top drie in met een klassieker in musicalland: The Sound of Music. Deze film werd 58 keer aangehaald in de survey over de meest ‘herbekijkbare’ films en kan net als heel wat andere films op deze lijst gezien worden als een echte klassieker.

The Sound of Music kwam uit in 1965 en gaat over de zuster Maria (Julie Andrews) die wordt ingeschakeld om als kinderoppas te zorgen voor het gezin van kapitein Von Trapp (Christopher Plummer), een gezin met zeven kinderen. (Meer over de originele Von Trapp-familie lees je hier.) De moeder des huizes is overleden en sindsdien voedt de kapitein zijn kinderen op een militaire manier op. Maria wil daar graag verandering in brengen en daarom gebruikt ze muziek om de kinderen losser te maken en opnieuw te laten genieten van het leven. Maar het zijn moeilijke tijden in Oostenrijk. De film speelt zich namelijk af in de late jaren 30, in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Wie The Sound of Music zegt, denkt natuurlijk meteen aan kerstdag, want dan wordt de film traditioneel uitgezonden. Hierdoor zijn er waarschijnlijk maar weinigen die de film nog nooit hebben gezien. En het is niet alleen de film zelf die uitgroeide tot een klassieker, maar ook de muziek uit de film ging de wereld rond.

The Sound of Music sleepte vijf Oscars in de wacht, waaronder die voor Beste Film, Beste Geluid en Beste Filmmuziek. En ook wat betreft de box office werd de film een gigantisch succes. De film haalde namelijk 286,2 miljoen dollar (245 miljoen euro) op, wat een gigantisch bedrag is voor de periode waaruit hij afkomstig is. Het budget van de film was met 8,2 miljoen dollar (7 miljoen euro) eveneens aan de hoge kant, maar dat bedrag werd dus in een veelvoud terugverdiend.

2. The Wizard of Oz (1939)

Op de tweede plaats in de lijst met de films die zich perfect lenen om opnieuw te bekijken, vinden we een sprookje terug: The Wizard of Oz. Deze film is, samen met Gone With the Wind, de oudste op het rijtje, want hij kwam uit in het jaar 1939. The Wizard of Oz werd met 76 keer maar liefst 18 keer meer genoemd dan de nummer drie in deze lijst en staat dus zeer stevig op deze tweede plaats.

The Wizard of Oz kan gezien worden als een van de eerste fantasyfilms ooit. Het is de verfilming van het gelijknamige boek geschreven door L. Frank Baum en werd geregisseerd door Victor Fleming. De film gaat over de 15-jarige Dorothy Gale. Tijdens een storm wordt haar huis weggeblazen naar het land van Oz. Waar Dorothy per ongeluk de slechte heks van het oosten vermoordt door er met haar huis op te landen. Hierdoor heeft de slechte heks van het westen het nu op haar gemunt. Dorothy moet dus vluchten van deze heks, terwijl ze ook op zoek moet naar de tovenaar van Oz, omdat enkel hij haar terug kan laten keren naar huis.

De film wist echter maar twee van z’n zeven Oscarnominaties te verzilveren omdat Gone With the Wind in datzelfde jaar met de meeste prijzen aan de haal ging. Al zal regisseur Victor Fleming daar niet rouwig om zijn, want hij was namelijk verantwoordelijk voor beide films. Toch staat de film tegenwoordig op heel wat lijstjes met de beste films aller tijden. Het American Film Institute (AFI) benoemde de film tot de zesde beste film uit de geschiedenis. Qua box office stelde de film echter teleur. De productie kostte 2,8 miljoen dollar (2,4 miljoen euro), terwijl de film maar net iets meer geld opbracht, namelijk 3 miljoen dollar (2,56 miljoen euro).

Dat de film op dit lijstje met films om te herbekijken staat, mag ook niet als een verrassing komen, want The Wizard of Oz is wereldwijd de meest bekeken film aller tijden.

1. De Star Wars-reeks (1977 – …)

Er kan er maar eentje de beste zijn en die eer is weggelegd voor de Star Wars-reeks. Op de vraag welke film het beste geschikt is om te herbekijken, antwoordden maar liefst 98 respondenten Star Wars. Deze filmreeks is ondertussen bezig aan z’n derde trilogie en er zijn ook twee spin-offs gemaakt: Rogue One (2016) en Solo(2018).

De films van Star Wars spelen zich af “a long time ago in a galaxy far far away“. De chronologie van de films, of ‘episodes’ zoals dat bij Star Wars heet, is ietwat afwijkend. Zo is de eerste film, die in 1977 uitkwam, Episode IV. De eerste trilogie omvat dus Episode IV (1977), Episode V (1980) en Episode VI (1983). In deze trilogie maken we kennis met Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo (Harrison Ford) en Prinses Leia (Carrie Fischer). Leden van de rebellenalliantie die het opneemt tegen het beleid van Darth Sidious en Darth Vader. In 1999, kwam Episode I uit, de eerste film van de tweede trilogie. Deze speelt zich af 19 jaar voor de eerdere trilogie en kan gezien worden als een prequel van de trilogie uit de jaren 70 en 80. Momenteel loopt de derde trilogie, waarvan de eerste film uitkwam in 2015 pikt de draad weer op zo’n 30 jaar na het einde van de eerste trilogie. Van deze trilogie zijn er al twee films uitgebracht: Episode VII: The Force Awakens (2015) en Episode VIII: The Last Jedi (2017). De derde en laatste film van deze trilogie, die naast Episode IX nog geen verdere titel heeft, komt uit in 2019.

Al deze films maken deel uit van de zogenaamde Skywalker-saga. Deze zal met Episode IX tot een einde komen. Maar dat zal niet het einde van Star Wars betekenen. Er is namelijk een deal met David Benioff en D.B. Weiss, de makers van Game of Thrones. Benioff en Weiss zullen een nieuwe trilogie maken die volledig losstaat van alle andere films van Star Wars. De eerste twee trilogieën werden geschreven door George Lucas. De nieuwste trilogie werd, door de overname van Lucasfilms door Disney, voornamelijk verzorgd door J.J. Abrams.

Hoewel de Star Wars-films een legendarische reputatie hebben, haalden ze maar heel weinig Oscars binnen. De films werden in totaal genomineerd voor 32 Oscars, maar het wist er maar zeven te verzilveren. Zes daarvan gingen naar de allereerste Star Wars-film, Episode IV: A New Hope, de zevende ging naar de tweede film, namelijk Episode V: The Empire Strikes Back. Het is zo dus van 1981 geleden dat een film van Star Wars een beeldje in de wacht kon slepen.

Maar deze teleurstellende cijfers wat betreft Oscars zorgden er niet voor dat de films aan populariteit moesten inboeten, integendeel. Alles samengeteld hebben de films van Star Wars maar liefst 9,23 miljard dollar (7,88 miljard euro) opgebracht. Van dit bedrag werd 2,07 miljard dollar (1,77 miljard euro) opgehaald door één film, namelijk Episode VII: The Force Awakens. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.