De 10 rijkste Europeanen

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes publiceert elk jaareen lijst met de rijkste mensen ter wereld. Daarvoor worden ook de rijkstemensen binnen een bepaald continent in rekenschap gebracht. Dit zijn de tienrijkste Europeanen die we in de top 50 van Forbes aangetroffen hebben.

Normaal gezien zou de Fransman Serde Dassault op de tiendeplaats van dit klassement staan. Hij had een fortuin, dat geschat werd rond22,6 miljard dollar. Dat is ongeveer 19,575 miljard euro. Maar de man is op 28mei vorig jaar omgekomen. Hij werd 93 jaar. Dit is het klassement van de rijkstetien Europeanen volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

10. Stefan Quandt (Duitsland, 22 miljard dollar, ongeveer 19,051 miljard euro)


© EPA

Stefan Quandt is de jongste zoon van Herbert Quandt, de oudebaas van de autofabrikant BMW. Stefan Quandt zijn moeder was Johanna Quandt, dederde en laatste vrouw van Herbert Quandt. Sinds februari 2018 heeft hij zijnaandelen van BMW verhoogd door het bezit van zijn moeder terug te winnen, diein augustus 2015 stierf op 89 jarige leeftijd. Stefan Quandt heeft momenteel25,83 procent van de aandelen van BMW in zijn bezit. Daarmee is hij bij uitstekde grootste aandeelhouder van het Duitse bedrijf. Dat betekent dat StefanQuandt niet alleen veel geld heeft, maar dat hij ook bepaalde beslissingen envoorstellen kan tegenhouden bij BMW.

Maar dat is nog niet alles: zijn vader had nog aandelen vanverschillende andere, grote bedrijven. Zo bezit Stefan Quandt tegenwoordig ook 76,8procent van Cooper CEAG (een bedrijf dat opladers voor smartphones en telefoonsvervaardigt), 50,3 procent van Logwin AG (vroeger bekend als Thiel Logistik,een bedrijf gespecialiseerd in logistiek), 100 procent van Heel GmbH (een bedrijfdat homeopathische geneesmiddelen op de markt brengt) en 100 procent van CeDoHousehold Products (een bedrijf dat producten vervaardigt zoals vuilniszakkenen koffiefilters).

Dat alles te samen zorgt ervoor dat Stefan Quandt veel geldop zijn rekening heeft staan. Zo is hij zelfs de 42ste rijkste mens op deplaneet. De Duitser heeft laatst nog tientallen miljoenen geïnvesteerd in hetratingbureau Scope uit Berlijn, dat er van droomt om op de beurs geïntroduceerdte worden en zou kunnen opboksen tegen giganten uit de sector zoals Moody’s,S&P en Fitch.

9. Dietrich Mateschitz (Oostenrijk, 23 miljard dollar, ongeveer 19,919 miljard euro)


© EPA

Heel wat mensen uit de lijst leiden een discreet leven enproberen zich zo ver mogelijk afgescheiden te houden van de media. Maar dat isabsoluut niet het geval bij Dietrich Mateschitz. De Red Bull-baas is alombekend en volgens Forbes is hij zelfs de 37ste rijkste mens terwereld. Wanneer hij de pers te woord staat, is hij niet altijd even spraakzaam,maar hij is dikwijls te zien op heel wat belangrijke wereldevenementen. Toch isde man al 74 jaar. Hij is de zoon van twee professors en behaalde een licentiaatin de economie na maar liefst tien jaar lang te studeren aan de Hochschule für Welthandel in Wenen. Niemandhad verwacht dat Dietrich Mateschitz ooit superrijk zou worden.

In 1987 stampte hij Red Bull uit de grond op 43 jarigeleeftijd, nadat hij energiedrankjes had leren kennen op een reis naar Azië. Hetbegin van een schitterend succes verhaal. En Mateschitz zelf, die houdt vooralvan genieten. Zo is de Oostenrijkste zakenman nooit getrouwd en heeft hij zowatoveral ter wereld voetbalclubs in zijn bezit (in Oostenrijk, in Duitsland, inde Verenigde Staten, …). Daarnaast is hij ook de eigenaar van een Formule 1-racebaan,van de Hangar-7 waar allerlei exposities gehouden worden en van verschillenderestaurants. Daarnaast financiert Red Bull ook Wings For Life. Dat is eenstichting die wetenschappelijk onderzoek ondersteunt van de ruggenmerg.

Dietrich Mateschitz is de jongste jaren op een polariserendemanier in de media gekomen. Zo is hij op het politieke vlak uitgesprokenrechts. Hij gaf al aan een fan te zijn van de Amerikaanse president DonaldTrump en hij is radicaal tegen immigratie. Op die twee uitspraken kreeg hijbergen kritiek en daarom heeft hij besloten om voortaan minder of bijna nietmeer over de nationale en internationale politiek te spreken.

8. Giovanni Ferrero (Italië, 23 miljard dollar, ongeveer 19,919 miljard euro)


© youtube

Als er iemand zich ‘de baas van de chocolade’ mag noemen, ishet de Italiaan Giovanni Ferrero wel. Hij is de kleinzoon van Pietro Ferrero,de oprichter van het chocolademerk met dezelfde naam dat ook nog andere productenom je vinger van af te likken uitgeeft, zoals Nutella, Kinder-chocolade en Tic-Tac.Het bedrijf groeide uit tot een wereldspeler onder de leiding van MicheleFerrero, de vader van Giovanni. Sinds 1997 staat Giovanni Ferrero al aan hetroer van de snoepgigant. Zijn vader stierf in 2015. Forbes schrijft ook dat GiovanniFerrero de 37ste rijkste mens ter wereld is.

Aanvankelijk nam hij samen met zijn broer de functie van executivedirector op, maar sinds 2011 neemt Giovanni Ferrero die rol alleen op, omdatzijn broer omkwam in een tragisch ongeval.

Giovanni Ferrero is nu 53 jaar. Tegenwoordig is hij meer danalleen de executive director van Ferrero. Het Italiaans bedrijf beschreef defunctie van Giovanni Ferrero in 2017 zo: “Hij begeleidt de groep en richt zichop de strategie, de oriëntatie en innovatie op lange termijn. Daarbij verzekerthij dat de continuïteit van de cultuur en de waarden van het bedrijf in eregehouden worden.”

Bij Ferrero krijgen ze weleens kritiek over zich, vooralvanwege het gebruik van palmolie, wat ontbossing in de hand werkt. In 2016 washet bedrijf goed voor een omzet van ongeveer 10,3 miljard euro. Vorig jaar kwamdaar nog eens 8,2 procent bij. En wellicht zal zelfs dat cijfer nog stijgen,want Ferrero heeft in januari 2018 meer dan 2 miljard euro geïnvesteerd in Nestlé,een andere mastodont uit de voedingsmiddelenindustrie.

7. Susanne Klatten (Duitsland, 25 miljard dollar, ongeveer 21,609 miljard euro)


© EPA

Susanne Klatten is veruit de rijkste vrouw van Duitsland enze is de 32ste rijkste mens op de planeet. Ze is ook de zus van Stefan Quandt(de tiende rijkste op de Europese lijst), maar bezit met amper 19,2 procent eenpak minder aandelen van het familiebedrijf BMW. Maar de autofabrikant, waarbijzij werkt bij de raad van bestuur, is niet de enige bron van inkomsten van SusanneKlatten.

Zo heeft ze ook aandelen van de Duitse chemiegroep Altana.Die erfde ze van haar vader. Andere aandelen van Susanne Klatten zijn die van defabriek SGL Carbon (gespecialiseerd in koolstofvezels) de Duitse deurfabrikantNordex (5,7 procent) en Avista Oil (27,27 procent), dat gebruikte olie recycleert.

De bekende zakenvrouw staat al enkele jaren in de top 10 of15 van rijkste vrouwen ter wereld. Ze gaat discreet om met pers en media, zekersinds 2008, toen er een schandaal over haar uitlekte dat ze zich in Zwitserlandzou laten bezoeken hebben door een gigolo. 

6. Georg Schaeffler (Duitsland, 25,3 miljard dollar, ongeveer 21,863 miljard euro)

Samen met zijn moeder Maria-Elisabeth staat hij aan hethoofd van de groep Schaeffler, die gespecialiseerd is in het vervaardigen van mechanischewiellagers voor de auto-industrie, de vliegtuigindustrie en voor machines. Hetbedrijf werd uit de grond gestampt door zijn vader, Georg Senior Schaeffler. Deman is in 1996 gestorven. Georg Junior heeft ongeveer 80 procent van hetbedrijf in zijn bezit. De overige 20 procent is van zijn moeder. Bij de groepSchaeffler blijft al het geld naar goede gewoonte binnen de familie. In 2016werden de inkomsten van het bedrijf geschat op meer dan 230 miljoen euro.

Daarmee is Georg Schaeffler één van de rijkste mensen, dieop de aardbol rondlopen, maar hij is ook de 31ste rijkste volgensForbes. Zoals de meerderheid van de personen in deze top 10 gaat Schaeffler ergdiscreet om met de media. Zo laat de Duitser bijna uitsluitend van zich horenin economische tijdschriften. Eén van de laatste keren dat hij dat deed, was in2008. Toen nam Schaeffler haar grootste concurrent, Continental AG, over voor46 procent. Daarvoor werd zo’n 12 miljard euro neergelegd. Na de overname had Schaefflerhet aanvankelijk niet gemakkelijk, maar de jongste jaren zit de wind hen in derug en dat is ook te zien aan de bankrekening van Georg Schaeffler.

5. François Pinault (Frankrijk, 27 miljard dollar, ongeveer 23,267 miljard euro)


© wiki

Als er één tussen zit, van wie het succesverhaal wel eenfilm lijkt, dan is het François Pinault wel. We hebben het over een man, diebegonnen is als drankhandelaar, en zo naar de top klom. Als succesvolle topmantrouwde hij met een actrice uit Hollywood, de Mexicaanse Salma Hayek, diedertig jaar jonger is dan hij. Met Kering is hij eigenaar van het tweedegrootste luxebedrijf op de wereld met een omzet van meer dan 15,5 miljard euroin 2017.

Onder de vlag van Kering hebben we uitblinkers zoals onderandere Gucci, Puma, Bottega Veneta, Yves Saint Laurent, Balenciaga en Volcom.De jongste tijd is Kering trouwens aan het uitbreiden met sterke merken, zoals AuPrintemps, La Redoute, Conforama en Fnac, die eerder als lucratief en populairdan luxueus bestempeld kunnen worden. Het bleek een slimme move geweest te zijnvan Pinault, want sinds 2017 is zijn fortuin bijna verdubbeld. Eind 2016 was deFranse zakenman nog ‘maar’ ongeveer 15 miljard dollar waard. Dat heeft er danook voor gezorgd dat François Pinault in 2018 van de 63ste naar 30steplaats gestegen is in het klassement van rijkste mensen van Forbes.

Recent kwam Pinault nog in het nieuws omdat hij de Fransepresident Emmanuel Macron bekritiseerde en beweerde dat die “de gewone mensenniet kent”. De miljardair heeft later die uitspraak teruggenomen en heeft zijnsteun en bewondering uitgesproken voor de president van de republiek.

4. Beate Heister en Karl Albrecht Jr. (Duitsland, 29,8 miljard dollar, ongeveer 25,684 miljard euro)


© getty

Dit zijn misschien wel de mensen die het meest discreet engeheimzinnig omgaan met hun identiteit van de hele lijst. Het gaat nochtans omde twee rijkste mensen van Duitsland, maar het is onmogelijk om online recentefoto’s van hen te vinden. Zelfs bij de interviews die ze de jongste tijdafgelegd hebben, worden geen foto’s bijgevoegd.

Beate Heister en Karl Albrecht Jr. zijn de kinderen van KarlAlbrecht, die in 2014 stierf. Die laatste is samen met zijn broer Theo Albrechtverantwoordelijk voor de uitbouw van de supermarktketen Aldi. Beate Heister enKarl Albrecht Jr. hebben alle aandelen van Aldi Sud in hun bezit. Dat is éénvan de tweede onafhankelijke afdelingen van de supermarktketen.

Aldi is op heel de wereld terug te vinden. Zo zijn er zelfsmeer dan 1.000 vestigingen in de Verenigde Staten. En dat is lang niet slechtvoor een Europese supermarktketen. De Amerikaanse bank Morgan Stanley meldt datde supermarktketen in 2016 een omzet maakte van 75 miljard euro. Daarmee is Aldide derde grootste supermarktketen van Europa met enkel Schwarz Groupe voor hen (Lidl,89,1 miljard euro) en Carrefour (76,6 miljard euro).

3. Francoise Bettencourt Meyers (Frankrijk, 42,2 miljard dollar, ongeveer 36,406 miljard euro)


© getty

We kregen de laatste jaren altijd haar moeder, LilianeBettencourt, in de Europese lijst van Forbes te zien. Ze was de rijkste vrouwter wereld en stierf in september vorig jaar op 94 jarige leeftijd. Haar enigedochter, Françoise Bettencourt, heeft het fortuin geërfd.

Toch is de kleindochter van Eugène Schueller, de oprichtervan l’Oréal, niet meer de rijkste vrouw ter wereld. Die titel is haarafgesnoept door Alice Walton, de dochter van Sam Walton, de oprichter van hetAmerikaans supermarktimperium Walmart. Françoise Bettencourt is dus de tweederijkste vrouw en de 18de rijkste persoon op de planeet. Ze heeft 33procent van de aandelen van l’Oréal in haar bezit en heeft de leiding over defamiliale holding Téthys.

Niet zo lang geleden heeft ze nog het beleggingsfonds TéthysInvest in het leven geroepen. Daarmee heeft Bettencourt geld geïnvesteerd inAmerikaanse privéklinieken en in Galileo Globac Education, een Frans initiatiefonderwijs dat hoogstaand privéonderwijs voorziet. Op die manier heeft FrançoiseBettencourt meerdere bronnen van inkomen.

2. Amancio Ortega (Spanje, 70 miljard dollar, ongeveer 60,359 miljard euro)


© getty

Nog zo’n prachtig succesverhaal. Deze Spanjaard ging op zijndertiende van school en laat tegenwoordig, wellicht uit angst om beroofd teworden, erg weinig van zich horen aan het publiek. Met zijn enorm fortuin vanongeveer 70 miljard dollar is hij tegenwoordig zelfs de zesde rijkste mens terwereld. Amancio Ortega is de oprichter van de kledingketen Zara en van detextielgroep Inditex, waarvan hij nog steeds 60 procent van de aandelen in zijnbezit heeft.

Zijn bekende merken zoals Zara, Zara Home, Pull and Bear,Massimo Dutti, Bershka en Stradivarius worden allemaal geproduceerd door Inditex.Verder heeft Amancio Ortega nog 5 procent van de aandelen van Banco Pastor inhanden. Dat is één van de oudstebanken van Spanje.

Volgens Forbes zou de steenrijke Spanjaard met zijnactiviteiten jaarlijks zo’n 400 miljoen dollar binnenhalen. Dat is ongeveer 343miljoen euro.

Maar dat is nog niet alles: Amancio Ortega investeert viazijn makelaarsbedrijf Pontegadea in immobiliën en met succes: hij heeft panden in zo’n beetje alle belangrijke Europese steden, waaronder Berlijn, Rome enParijs, en hij heeft er twee in prestigieuze, commerciële straten in Madrid enBarcelona. Volgens het Brits internationaal zakendagblad Financial Times is hetimmobiliënimperium van Ortega in totaal ongeveer 10 miljard dollar waard. Datis ongeveer 8,5 miljard euro. Onlangs verloor Amancio Ortega echter nog 4,3 miljarddollar of 3,6 miljard euro op één enkele dag toen een analist sprak van eendaling in de verkoop van artikelen van Zara. Dat zorgde ervoor dat Inditexferme klappen kreeg op de beurs.

1. Bernard Arnault (Frankrijk, 72 miljard dollar, ongeveer 62,095 miljard euro)


© EPA

Bernard Arnault richtte in 1987 op 38 jarige leeftijd LVMH (LouisVuitton) op. Sindsdien is het vermogen van de Franse zakenman enorm de lucht ingegaan: op één jaar tijd verdiende hij ooit meer dan dertig miljard dollar. Datis ongeveer 25,75 miljard euro. Dat heeft ervoor gezorgd dat Bernard Arnault derijkste Europeaan is en dat hij op de vierde plaats staat in hetwereldklassement van rijkste mensen.

Arnault heeft ongeveer 46 procent van het kapitaal en deaandelen van LVMH in handen. Hij heeft zijn portefeuille dus al meer dan dertigjaar kunnen vullen met de opbrengsten van exclusieve luxeproducten van onderandere de volgende merken: Louis Vuitton, Hennessy, Givenchy, Céline, Guerlainen ook nog Sephora.

Verder staat Arnault nog aan het hoofd van Arnault. Diegroep heeft een aantal aandelen van Carrefour en is volledig eigenaar van deFranse kranten Les Échos en de Franse Radio Classique. Alsof dat allemaal nietgenoeg is, is Bernard Arnault ook voorzitter van Dior.

De lijst met de rijkste mensen ter wereld in 2018 is hier te raadplegen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20