Zwitserland is voor senioren beste woonplaats van de wereld

Zwitserland is voor de mens de beste plaats op de wereld om ouder te worden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de organisatie HelpAge International en wetenschappers aan de University of Southampton, die het sociale en economische welzijn van de oudere generatie in bijna honderd landen over de hele wereld hebben bestudeerd.

Tegenover vorig jaar, toen de ranglijst werd aangevoerd door Noorwegen, boekt Zwitserland twee plaatsen winst. Het land wordt in de rangschikking gevolgd door Noorwegen, Zweden, Duitsland en Canada. Afghanistan eindigde op de laatste plaats. De onderzoekers merken nog wel op dat vele landen nog altijd geen informatie over senioren ter beschikking hebben.

Relatieve armoede

“Zwitserland laat op alle relevante domeinen hoge scores optekenen,” benadrukt onderzoeksleider Asghar Zaidi, professor internationaal sociaal beleid aan het Centre for Research on Ageing aan de University of Southampton.

“Onder meer worden bij de Zwitserse senioren hoge scores geregistreerd bij de tevredenheid over het openbaar vervoer (83 procent), de sociale verbondenheid (91 procent) en het gevoel van vrijheid (93 procent).”

“Tevens heeft men in Zwitserland als zestigjarige nog een gemiddelde levensverwachting van vijfentwintig jaar, waarvan negentien jaar in een gezonde conditie. Ook op het gebied van mentaal welzijn wordt bij de Zwitserse senioren een score van 97 procent geregistreerd.”

De onderzoekers noemen het opmerkelijk dat het land relatief lage scores haalt op het gebied van inkomensbescherming. “In die categorie eindigt het land slechts op een zevenentwintigste plaats,” aldus professor Zaidi.

“Er dient bij de Zwitserse senioren-populatie dan ook een relatief armoedeniveau van 16,1 procent te worden opgetekend. Nochtans geniet 100 procent van de Zwitserse senioren een pensioen-uitkering.”

De onderzoekers merken verder op dat de top tien, op uitzondering van Japan, volledig kan worden gesitueerd in West-Europa en Noord-Amerika. Daarentegen bieden vooral Afrikaanse landen aan hun oudere populaties weinig bescherming op het gebied van inkomen en gezondheid.

België

Opmerkelijk slechte resultaten moeten volgens de onderzoekers worden opgetekend in Griekenland, dat slechts op een 79ste plaats staat gerangschikt. Buurland Turkije staat op een 75ste plaats.

Toby Porter, chief executive van HelpAge, stelt verder dat nog veel landen onvoldoende cijfers ter beschikking kunnen stellen. Daarom ontbreken volgens Porter nog altijd achtennegentig landen in de rangschikking.

Dat geldt vooral voor Afrika. “Daardoor weten we meer over de behoeftes van de ouderen in Noorwegen en Luxemburg, twee van de rijkste landen van de wereld, dan over de noden van de senioren van Liberia en Burundi, twee van de armste naties van de planeet,” zegt Porter.

Uit het onderzoek blijkt nog dat tegen het midden van de eeuw zesenveertig landen uit de huidige index een populatie van zestigplussers zullen hebben die meer dan 30 procent van de totale bevolking vertegenwoordigt. Ook wordt gewezen op een groeiende kloof in de levensverwachting tussen de verschillende landen.

Gemiddeld is er tussen de landen aan de top en de bodem van de rangschikking een verschil in levensverwachting van 7,3 jaar. In het begin van de jaren negen bedroeg die koof 5,7 jaar. In Japan hebben zestigers met extra zesentwintig jaar de grootste levensverwachting van de hele wereld. In Afghanistan daalt die extra levensverwachting echter tot zestien jaar.

België eindigt in de rangschikking op een vierentwintigste plaats. Het land haalt vooral goede scores in de keuzevrijheid die de senioren ervaren (94 procent) en de kwaliteit van het openbaar transport (63 procent).

Zestigjarigen hebben in België een levensverwachting van drieëntwintig jaar, waarmee volgens de onderzoekers echter een lagere score wordt opgetekend dan het regionaal gemiddelde.

Ook op het gebied van inkomens-garantie laat België volgens de onderzoekers relatief matige scores optekenen. Slechts 84,6 procent van de senioren kan op een pensioen terugvallen, terwijl slechts 79 procent op een relatieve welvaart kan rekenen. (mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.