De beroemdste sigarenliefhebber ter wereld krijgt van Davidoff een eigen sigarenlijn. Davidoff bestaat 140 jaar en opent elke maand ergens in de wereld een shop. Het Zwitserse luxemerk wil ook terug naar Cuba.
De Britse staatsman Winston Chuchill rookte volgens zijn familie tijdens zijn hele leven naar schatting 250.000 sigaren. ‘Wij willen wel meer van zulke klanten’, glimlachte Hans-Kristian Hoejsgaard, CEO van Davidoff, bij de opening van de nieuwe Davidoff-shop in Amsterdam. Onder impuls van Hoejsgaard – sinds 2011 aan het roer – is Davidoff met een indrukwekkende vernieuwingsoperatie bezig. De grandeur van het sigarenmerk wordt opgepoetst en het Davidoff-netwerk groeit, vooral in Azië.
Het Zwitserse familiebedrijf Oettinger-Davidoff investeert in de toekomst en koppelt de veelzijdige figuur van Winston Churchill – als staatsman, verteller, reiziger, aristocraat, kunstenaar en bevelhebber – aan een nieuwe sigarenlijn met vier modules, de formaten Petit Corona, Robusto, Churchill en Toro. Een creatieve zet van Davidoff-marketingman Charles Awad want de Aziaten houden van Sir Winston.
De lancering van het Winston Churchill sigarengamma werd in maart gecombineerd met de heropening van de oorspronkelijke Davidoff-winkel in Genève. De winkel aan Rue de Rive 2 is heringericht in overeenstemming met het nieuwe designconcept met luxueuze houtsoorten en natuurlijke materialen in aardtinten die teruggrijpen naar de kleur van de sigaren. De humidor kreeg een uniek ontwerp met een plafond bedekt met echte tabaksbladeren.
Terug naar Cuba
Randolph Churchill, achterkleinzoon van Sir Winston, zei toen bij de opening in Genève dat de sigaar de favoriete reisgezel was van zijn overgrootvader. ‘Hij was zich perfect bewust van het gewicht van de geschiedenis en de waarde van tijd. En hij had altijd tijd voor een goede sigaar.’ Een mooie aansluiter bij de Davidoff-slagzin ‘time beautifully filled.’
Door de grote hoeveelheden sigaren die Churchill rookte – hij rookte ze wel altijd slechts tot iets voorbij de helft – werd een eigen module (de ‘Churchill’, fabrieksnaam Julieta n°2: 17,8 cm) naar hem genoemd. Voortaan is er nu ook een volledige lijn met zijn naam. De sigaren zijn samengesteld met tabak uit Nicaragua, Mexico, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Davidoff kreeg vroeger wel eens het verwijt goede sigaren te maken die lineair rookten, saai dus. Bij de Winston Churchill-reeks zorgden de blenders voor een harmonieus smaakpalet waarbij de sigaren zich duidelijk onderscheiden en wél verrassen.
Het sigarenmerk wil ook terug naar Cuba, zo vertelde CEO Hans-Kristian Hoejsgaard. De Davidoff-fabrieken in de Dominicaanse Republiek behoren tot de beste ter wereld en werken met de lokale kwaliteitstabak en tabak uit Honduras en Nicaragua. De Cubaanse plantages – met in Pinar del Rio de beste tabak ter wereld – blijven onbereikbaar. Zino Davidoff werd in 1988 door Fidel Castro bedankt voor bewezen diensten en moest vertrekken.
Davidoff volgt de toenadering tussen Cuba en Amerika op de voet. ‘We praten al vier jaar met de Cubanen over een mogelijke terugkeer. Ze staan daar echt voor open’, aldus Hans-Kristian Hoejsgaard. ‘Maar de terugkeer zal langs de grote poort gebeuren en eerst moet het embargo verdwijnen.’ De Amerikaanse markt is voor Davidoff te belangrijk om op eigen houtje reeds commerciële activiteiten te ontplooien op Cuba. Alleen het Amerikaanse Congres kan beslissen over het embargo en dat zal tijdens Obama’s ambtstermijn niet meer lukken.
De opheffing van het embargo – dat dateert van februari 1962 – zou volgens Amerikaanse economen meteen een shot van 5 tot 10 miljard dollar in de Cubaanse economie pompen. Amerikaanse zakenlui staan te trappelen om te investeren en zie al lang met lede ogen hoe vooral Spaanse hotelketens de Cubaanse toeristische markt hebben ingepalmd. Ook de Europese Unie heeft vorig jaar de politieke afstandelijkheid laten varen en zit aan tafel met de Cubaanse regering.
57 directe vluchten China-Amsterdam
Inmiddels is Davidoff in de rest van de wereld – en met een grote focus op Azië – het netwerk van Davidoff-shops aan het uitbouwen. Een troef die de Zwitsers hebben is dat deze shops en lounges allemaal laagdrempelig zijn, want de aficionado mag ter plaatse in het rooksalon degusteren wat hij/zij heeft gekocht zonder lid te zijn of te moeten bijbetalen.
Zo ook in Amsterdam waar recent de nieuwe Davidoff-shop opende aan de Van Baerlestraat (foto), niet ver van het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum. Een bewuste keuze want het museumkwartier trekt veel Chinezen aan en die kennen Davidoff. ‘Wekelijks zijn er vanuit China 57 directe vluchten naar Amsterdam. In 2014 bezochten 250.000 Chinese toeristen Nederland. Ze vormen een deel van onze doelgroep’, legt Hoejsgaard de locatiekeuze uit.
‘We produceerden in 2014 bij Davidoff in totaal 44 miljoen handgerolde sigaren, een record. De Aziatische markt groeide met 5 procent en we verwachten in China een groei met 20 procent. Er zijn daar duidelijk nog veel potentiële sigarenrokers voor Davidoff.’
Toch blijft thuismarkt Europa met 43 procent van de eigen merkenomzet – Davidoff heeft onder meer Avo Uvezian en Griffin’s onder de vleugels – de belangrijkste markt. Senior vice-president Europe Albert Manzone was ook in Amsterdam aanwezig en is verheugd met de investeringen en restyling van het Davidoff-netwerk. Zo kwam België als één van de eerste landen aan bod met in juni 2014 de complete restyling van”¨de twee Brusselse Davidoff-flagshipstores Zavel en Stéphanie. Voorts opende er een gloednieuw Davidoff rooksalon in hotel Steigenberger in Brussel.
Rebelse look met schorpioen
In Amsterdam raakte ook bekend dat Davidoff de activiteiten in België en Nederland samenvoegt in 1 vennootschap die onder de leiding staat van de Belg Jean-Christophe Hollay, general manager van Davidoff voor de Benelux. In december 2015 kocht Davidoff overigens in Antwerpen de bekende sigarenzaak Huis Verloo. Die zaak werd al 120 jaar uitgebaat door de familie Verloo – Evens en Davidoff wil die service en traditie nu garanderen voor de toekomst.
Davidoff wil ook een jonger publiek enthousiasmeren voor het roken van een sigaar en lanceerde in oktober 2014 de nieuwe Camacho-lijn. Dit voorheen Amerikaanse merk kwam in 2008 bij Oettinger Davidoff terecht en onderging sindsdien een fikse facelift qua assemblage. De rebelse look met de schorpioen en de oversized bandjes met felle kleuren bleven wel bewaard.
Voor Davidoff was het een stap naar een minder traditioneel publiek van jongeren en bikers. Het gamma bevat drie sigaren met identieke module – een mooie robusto – in drie versies met toenemende sterkte: de milde Connecticut (koker en bandje in oranje), de middelzware Criollo (koker en bandje in geel) en de Corojo (koker en bandje in rood).
Oettinger Davidoff AG telt nu zo’n 4.000 werknemers en is sinds de start in 1875 in familiehanden kunnen blijven. De groep huldigt de ‘crop to shop’ filosofie waarbij door verticale integratie er een grote kwaliteitscontrole is vanaf de tabaksvelden in de Dominicaanse Republiek, Nicaragua en Honduras tot het internationale winkelnetwerk met 70 flagshipstores, 150 sigaren-lounges en 540 Davidoff-winkels wereldwijd.