“Buitenbeentje en wereldwijd icoon”: David Bowie uitgeroepen tot meest invloedrijke Britse artiest van de laatste 50 jaar

David Bowie staat op nummer één in de ‘Sky Arts’-lijst van meest invloedrijke Britse artiesten van de afgelopen 50 jaar. De rockster uit de twintigste eeuw die het grootste aantal alter ego’s had en het meest enigmatische aura bezat, werd erbij geëerd met een gigantisch kunstwerk bestaande uit gitaarplectrums.

Sky Arts, een Britse televisiezender die uitsluitend gewijd is aan kunst in al zijn vormen, heeft Bowie verkozen tot meest invloedrijke artiest van de laatste vijf decennia.

Oversteeg verschillende disciplines

De jury, voorgezeten door omroepster en dj Lauren Laverne, bekroonde Bowie voor zijn vermogen verschillende kunstdisciplines te overstijgen. “David Bowie op nummer één was de kers op de taart van een briljante jurering, en het was geweldig om er deel van uit te maken”, zei Laverne.

De lijst bevatte ook entertainers zoals de Oscar-winnende filmmaker Sir Steve McQueen (regisseur van onder meer de drama’s ‘Shame’ en ’12 Years A Slave’), Steve Coogan (de comedyacteur die het typetje van de aan lager wal geraakte, voormalige BBC-presentator Alan Partridge vertolkt), ‘Alien’-regisseur Sir Ridley Scott, straatartiest Banksy, de Spice Girls, Boy George en Sir Elton John. Huivercineast Sir Alfred Hitchcock eindigde dan weer op de laatste plaats.

Om de bekroning luister bij te zetten, maakte de kunstenaar Joe Black een uniek portret van de singer-songwriter bestaande uit meer dan 8.500 gitaarplectrums – elk met een uitgesneden vorm om alle artistieke disciplines te symboliseren die Bowie heeft beïnvloed; van muziek en film tot poëzie, mode en performance art. “Bowie was een buitenbeentje en een wereldwijd icoon die een nieuw Bowie-tijdperk in de populaire cultuur inluidde”, betoogde Black.

Personages

In het begin van zijn carrière stond Bowie, geboren als David Jones, vooral bekend om de kleurrijke alter ego’s die hij in het leven had geroepen. In een latere fase van zijn carrière volstond zijn ‘oorspronkelijke’ artiestennaam om een prikkelend muzikaal universum te scheppen.

Eén van de meest bekende rollen die Bowie speelde, was die van Ziggy Stardust. Dit androgyne personage, op deze site een “omniseksuele buitenaardse rockster” genoemd, was geïnspireerd op excentriekelingen als de Britse zanger Vince Taylor, de Texaanse psychobilly-zanger Legendary Stardust Cowboy en de Japanse ontwerper Kansai Yamamoto. Tijdens zijn ‘Ziggy Stardust’-tournee in 1972 en 1973 performde Bowie ook live als Ziggy, inclusief opvallend kapsel en flamboyante outfits.

Een ander personage was de op het eerste moment onopvallende Thin White Duke: een sober gekleed figuur in een wit hemd, zwarte broek en vest, met een doordeweeks kapsel. Maar zo nuchter als de Duke leek op het podium, zo hedonistisch was hij backstage: achter de coulissen snoof hij alles wat los en vast zat. De Duke geldt als Bowies grimmigste rol; volgens de artiest zelf was het “een fascistisch type zonder emoties”.

Hij was dominant in Bowies meest zelfdestructieve periode, toen hij naar eigen zeggen leefde op “rode pepers, cocaïne en melk”. Daarna zou hij het druggebruik, net als het spelen van The Duke, voorgoed afzweren en zich in muziek en performance op de – iets – lichtere kant van het leven richten.

250 miljoen dollar voor ’s mans catalogus

Bowie, een van de meest vereerde muzikanten van de twintigste eeuw, overleed aan leverkanker op 10 januari 2016, twee dagen na zijn 69ste verjaardag.

Eerder dit jaar raakte overigens bekend dat het Amerikaanse platenlabel Warner Music de rechten voor het volledige oeuvre van Bowie heeft gekocht. Dat deed het voor maar liefst 250 miljoen dollar.

De deal omvat de uitgeefrechten van Bowie’s 26 studioalbums uit zijn zes decennia durende carrière. Daartoe behoren iconische nummers als ‘Changes’, ‘Rock ‘n’ Roll Suicide’ en ‘Let’s Dance’.

(fjc)

Meer