Data zijn duur in België

Proximus verhoogt zijn prijzen op 1 januari, Telenet deed dat al in de zomer. Nochtans is België al bij de duurdere landen wat telecom betreft, blijkt nog maar eens uit een studie van de waakhond BIPT.

Het BIPT hield een vergelijkende studie tussen België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. De studie gebeurde in augustus, waardoor de actuele situatie ondertussen iets anders kan zijn, maar het algemene beeld blijft hetzelfde.

De studie toont aan dat België voor de zogenaamde triple-play-abonnementen (vaste telefonie, internet en televisie) met een snelheid van minstens 100 megabit per seconde, nog steeds het meest representatieve in België, het op een na duurste land is. U betaalt gemiddeld 74 euro voor zo’n abonnement, terwijl dat in Frankrijk 44 euro is. Dat is een verschil van 30 euro. Het verschil tussen België en het duurste land, het VK, is maar 12 euro.

De lage kosten in Frankrijk kunnen verklaard worden door de beperkte geografische beschikbaarheid van snel internet.

Ongelimiteerde data

Voor quadruple-play, waar mobiele data mee in de bundel zitten, zien we hetzelfde resultaat. Voor een abonnement met 5 gigabyte aan mobiele data is het prijsverschil met het goedkoopste land, Frankrijk, zelfs 40 euro. Alleen in Nederland komt het 6 euro duurder uit op 103 euro.

Voor een apart internetabonnement is België dan weer het goedkoopste, maar dat resultaat moet ietwat genuanceerd worden. In ons land komt dat meestal met een gelimiteerd datavolume, terwijl dat in de meeste landen onbeperkt is. Voor ongelimiteerde data komt België het duurste uit de rangschikking.

Wat opvalt is dat de jarenlange stijging in de verkoop van internet in bundels in 2018 is stilgevallen, wat erop wijst dat meer mensen een apart internetabonnement nemen. Dat betekent dus naar alle waarschijnlijkheid aanpassingen in het aantal beschikbare data en de prijs.

Mobiele data

De prijzen van smartphone-abonnementen met bellen, sms’en en data, dalen al jaren, maar blijven relatief duur internationaal gezien. Voor het meest courante abonnement met 5 gigabyte aan data, zit België in de middenmoot. Het verschil met het duurste land, Duitsland, is 15 euro.

Voor een abonnement met 10 gigabyte is ons land echter opnieuw het op een na duurste. In vergelijking met het VK betaalt u 18 euro meer. In het duurste land, opnieuw Duitsland, is zo’n abonnement 11 euro duurder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20