Maak u op voor de Covidvluchtelingen; arme landen krijgen vaccins niet gefinancierd

Verschillende rijke landen zijn de voorbije dagen begonnen met het inenten van hun meest kwetsbare burgers. Dat gaat snel. In het Verenigd Koninkrijk zijn op 7 dagen ruim 140.000 mensen gevaccineerd. Tegen maart moet ook een derde van de Amerikaanse bevolking ingeënt zijn. De meest EU-landen plannen de eerste vaccins in voor eind 2020 en begin 2021. Maar voor de arme landen is het nog lang wachten op een vaccin. Als het er al komt.

Zoals altijd is het een kwestie van geld. Vaccins zijn duur, dus zullen de armste landen zich tevreden moeten stellen met de goedkopere soorten, die weinig complexe logistieke operaties vergen. In principe gaat het om vaccins die worden ontwikkeld door AstraZeneca en Novavax. Maar die zouden niet voor eind 2021 op de markt komen.

Daarbovenop is van de 7 miljard dollar die volgens het COVAX-plan nodig is, tot op vandaag slechts 2 miljard opgehaald. COVAX is een initiatief dat vaccins gelijkmatig over de wereld wil verdelen. De Verenigde Staten sloten zich niet aan, omdat de regering-Trump beweert dat de WHO corrupt is. De EU schonk 400 miljoen euro. Maar de Verenigde Naties schrijven nu een intern rapport dat COVAX ‘een groot risico loopt op mislukking’.

Dubbel zoveel overlijdens

Volgens Arnaud Bernaert van het World Economic Forum, is 75 procent van de 12 miljard dosissen die tegen eind 2021 zullen worden geproduceerd al door de rijke landen opgekocht.

Streven de EU en de VS naar groepsimmuniteit, waarbij 60 tot 70 procent van de inwoners gevaccineerd worden, dan is de VN-doelstelling voor de inwoners van ’s werelds 91 armste landen amper 20 procent.

Dat is geen goed nieuws. Uit berekeningen van de Northern University blijkt dat wanneer de rijke landen zich tweederde van alle vaccins voorbehouden, het aantal overlijdens in de wereld dubbel zo hoog zal zijn als wanneer de vaccins gelijkmatig over alle landen verdeeld zouden worden.

Verwacht u na de klimaat-, oorlogs- en politieke vluchtelingen straks dus maar aan de eerste Covidvluchtelingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.