Hele wereld vaart wel bij Trumps ‘Operation Warp Speed’, maar zeg zoiets vooral niet luidop

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA zette dinsdag het licht op groen voor het tweede Amerikaanse vaccin in de strijd tegen Covid-19. Met de goedkeuring van het vaccin van Moderna schakelen de VS in de strijd tegen de pandemie alweer een versnelling hoger.

20 miljoen Amerikanen zouden tegen eind 2020 gevaccineerd moeten kunnen worden. Nog eens bijna 100 miljoen (een derde van de bevolking) tegen het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar.

Operation Warp Speed: een oogverblindend succes

Veel kan gezegd worden over de Amerikanen, maar op dit vlak is sprake van een oogverblindend succes.

Ten eerste is dit een bewijs van de enorme kracht van de Amerikaanse farma-industrie. 

Ten tweede bewijst het  de effectiviteit van de door president Trump in mei aangekondigde ‘Operation Warp Speed’. (De naam was een allusie op de fictieve warp-technologie uit de televisieserie Star Trek . Die liet ruimteschepen toe zich met een snelheid groter dan die van het licht te verplaatsen.)

Het programma bevorderde de massaproductie van meerdere vaccins op basis van verschillende vaccintechnologieën. Dat moest een snellere distributie mogelijk maken, eens de klinische proeven bevestigden dat de vaccins veilig en effectief waren. 

Een vaccin in minder dan een jaar

Het plan voorzag dat sommige van deze vaccins het niet zouden halen, waardoor het programma duurder was dan normaal. Maar als eindresultaat kwamen verschillende vaccins al na enkele maanden op de markt.

Voor ‘Operation Warp Speed’ werd in totaal 11 miljard dollar opgehaald. Geld dat diende voor de financiering van het onderzoek en de ontwikkeling van een vaccin en voor de voorbestelling van miljoenen dosissen ervan. Een operatie die de laboratoria toeliet de eerste vaccins te leveren in een nooit eerder vertoonde korte tijdspanne. Ter vergelijking: het record van snelst ontwikkeld vaccin voór het Covid-vaccin was dat tegen bof of dikoor. Dat kwam er pas na vier jaar.

Ganse wereld vaart wel bij ‘Warp Speed’

De ganse wereld vaart wel bij Warp Speed. Ook de Europese Unie heeft bij zes fabrikanten vaccins besteld, waarvan er vijf worden ondersteund door Warp Speed.

Volgens Noubar Afeyan, de mede-oprichter van Moderna, zorgde Operation Warp Speed niet enkel voor financiële ondersteuning, maar ook voor de harmonisering van klinische tests en protocols en voor een open communicatie tussen de verschillende deelnemers.

‘Zeg vooral niets goeds over Trump’

Toch zijn de experts karig met hun lof voor Donald Trump. ‘In elk fatsoenlijk en normaal land zou iedereen de president feliciteren met de resultaten die het project heeft opgeleverd. Maar de VS zijn geen fatsoenlijk en normaal land meer. De Democraten zwijgen over ‘Operation Warp Speed. Omdat ze zich niet er niet toe kunnen brengen iets goeds te zeggen over Trump’, schrijft professor Jonathan Zimmerman (University of Pennsylvania) in een opiniestuk in de krant USA Today.

Trump wordt in eigen land eerder een lamentabele reactie op de pandemie verweten. Iets wat hem meer dan waarschijnlijk de herverkiezing kostte. Trump zette alles in op een snel vaccin en liet na beperkende maatregelen uit te vaardigen. Die hadden waarschijnlijk duizenden mensenlevens kunnen redden.

‘De VS zijn niet goed in preventie, maar des te meer in wetenschappen’, zei Eric Topol, directeur van het Scripps Research Translational Institute, in november nog tegenover het Franse persagentschap AFP.

‘Dat heeft niets te maken met Trump. Uiteraard heeft hij miljarden ter beschikking gesteld… maar het zijn de bedrijven die het hebben gerealiseerd.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20