Daar is de stijgende olieprijs weer: prijs vat ruwe olie rondt de kaap van 110 dollar

De daling van de olieprijs begin vorig week is tot een einde gekomen. Sinds donderdag zit die prijs wederom in de lift. De prijs voor een vat Brentolie heeft zelfs opnieuw de kaap van 110 dollar gerond.

De olieprijs zit opnieuw de lift. Die stijging werd eind vorige week al ingezet nadat de prijs voor een vat ruwe olie even onder de symbolische grens van 100 dollar per vat was gedoken. Op het moment van dit schrijven wordt een vat Brentolie verhandeld voor 112 dollar. Een vat Amerikaanse WTI-olie gaat momenteel over de toonbank voor 109 dollar.

Onzekerheid over oorlog in Oekraïne

Volgens de Japanse financiële instelling Mizuho Bank zijn er twee redenen voor de nieuwe stijging van de olieprijzen. Om te beginnen is er nog heel wat onzekerheid over de oorlog in Oekraïne. Vorige week was er nog even sprake van optimisme over het verdere verloop van de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland. Intussen hebben verschillende Russische aanvallen op onder meer een theater in Marioepol (waarin Oekraïense burgers aanwezig waren) en een kazerne in Mykolaiv dat optisme doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

“Het stuklopen van de vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne zorgde er vrijdag al voor dat de prijzen voor ruwe olie stegen”, merken Brian Martin en Daniel Hynes, analisten bij het economische analysebedrijf ANZ Research, op in een nota. “Het kon de verliezen van eerder in de week echter niet goedmaken, waarbij Brentolie meer dan 4 procent lager eindigde.”

Intussen zijn de prijzen verder opgelopen. Een uitspraak van de Oekraïnse president Volodymyr Zelenksy afgelopen zondag heeft daar meer dan waarschijnlijk aan bijgedragen. Hij zei tijdens een interview met CCN dat als de vredesgesprekken op niets uitdraaien een Wereldoorlog III zeker niet is uitgesloten.

Afname Chinese coronabesmettingen

De Commonwealth Bank of Australia, de grootste bank van Australië, merkt op dat olie momenteel gewaardeerd wordt op basis van het verdere verloop van de diplomatieke gesprekken tussen Oekraïne en Rusland. “Fysieke tekorten, die verband houden met de huidige sancties tegen Rusland, zullen uiteindelijk een dominantere rol spelen bij de bepaling van de olieprijs”, klinkt het.

Voorts heeft ook de coronacrisis in China een impact op de olieprijs. Een toename van het aantal Chinese besmettingen duwde begin vorige week mee de olieprijs lager. China is namelijk een belangrijke invoerder van olie.

Het zuidelijke technologische centrum, Shenzhen, ging zelfs in lockdown. De lockdownregels in die regio werden afgelopen vrijdag versoepeld na een afname van het aantal coronabesmettingen. Volgens Mizuho Bank voedt dat de hoop dat de jongste heropleving van het coronavirus in China minder erg is dan verwacht en dus ook een veel kleinere impact zal hebben op de Chinese economie.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.