Cultuursector wil zo snel mogelijk steun krijgen

De Crisiscel Cultuur vraagt dat er zo snel mogelijk een uitzonderlijk steunpakket komt. ‘Duurzame maatregelen die perspectief geven, dat is wat we nodig hebben’, klinkt het.

Het Overlegcomité heeft beslist dat er niet meer dan 200 toeschouwers aanwezig mogen zijn in theaters, bioscopen en concertzalen. Daarbij wordt niet langer een uitzondering gemaakt voor grote zalen.

Dringend nood aan steunmaatregelen

‘We hebben begrip voor de genomen maatregelen, maar de cultuursector heeft steun nodig om die te overleven’, laat Tom Kestens, woordvoerder van de Crisiscel Cultuur, aan de VRT weten. De coalitie wil onder meer dat de tijdelijke werkloosheid en de tijdelijke toegang tot de gewone werkloosheid, worden verlengd.

De oproep van de Crisiscel Cultuur kan op bijval van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) rekenen. ‘Om het mogelijke faillissement van 60.000 bedrijven met meer dan 300.000 werknemers te voorkomen, zijn er algemene maatregelen nodig om de financiële ruggengraat en solvabiliteit te versterken’, laat het VBO weten.

Net zoals de Crisiscel Cultuur wil het VBO dat het regime van tijdelijke werkloosheid wegens corona verlengd wordt tot na 1 januari.

‘Maar ook een herijking en versterking van de optionele interestaftrek voor kleine ondernemingen, een versterking van de taxshelter voor start-ups en scale-ups en een mobilisering van openbaar en particulier spaargeld naar analogie met de fameuze Cooreman-De Clercq-besluiten, kunnen zuurstof geven aan noodlijdende bedrijven’, zegt topman Pieter Timmermans.

Studio 100 gaat musicals schrappen

Ook bij Studio 100 komen de nieuwe maatregelen bijzonder hard aan. Hans Bourlon, CEO van Studio 100 zegt aan VTM Nieuws dat hij musicals zal moeten schrappen. ‘200 mensen voor onze grote musicals is niet rendabel’, oordeelt hij.

‘Voor onze musicals als Daens, ’40-’45 en de afscheidsshows van Samson & Gert zijn al 400.000 tickets verkocht, maar die kunnen nu niet meer doorgaan. Voor 70.000 mensen hadden we al een herboeking geregeld, maar we zullen hen opnieuw moeten contacteren’, aldus de CEO.

Bourlon begrijpt niet waarom pretparken de deuren moeten sluiten, terwijl het buitengedeelte van dierentuinen open mag blijven. Ook Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof vindt de beslissing onbegrijpelijk. ‘Dat er nu even geen 5.000 personen kunnen samenkomen op één plaats, begrijp ik. Maar dat er 10.000 kunnen samenkomen in een dierentuin is niet te vatten’, klinkt het.

Van den Kerkhof hoopt dat er zo snel mogelijk voldoende steunmaatregelen komen om de periode te overbruggen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20