Cryptoplatform Binance gaat verschillende Russische accounts blokkeren

Een van ‘s werelds grootste en populairste cryptobeurzen, Binance, zegt verschillende Russische accounts te gaan blokkeren of beperken in hun activiteiten. Russische staatsburgers, mensen die in het land wonen en bedrijven die cryptomunten aanhouden met een waarde van meer dan 10.000 euro, kunnen binnenkort geen nieuwe stortingen of handelingen meer uitvoeren. De getroffen klanten kunnen nog wel hun geld opnemen. Daarmee handelt het bedrijf in lijn met de eerder opgelegde sancties van de Europese Unie.

Op donderdag maakte Binance het nieuws bekend aan zijn gebruikers. Daarnaast tekende het bedrijf op dat accounts die minder dan 10.000 dollar aan crypto’s hebben wel actief kunnen blijven op het platform. “Accounts die onder deze beperking vallen, worden in de modus voor alleen maar opnemen geplaatst. Op deze rekeningen zijn geen storingen of handel toegestaan”, zo valt er te lezen in de verklaring van Binance.

“Hoewel de maatregelen mogelijk beperkend zijn voor normale Russische burgers, moet Binance de sector blijven leiden bij het implementeren van deze sancties. We zijn van mening dat alle andere grote beurzen binnenkort dezelfde regels moeten volgen”, zo vult het aan. 

Rusland is een van Binance’s top vijf markten wereldwijd met ongeveer 10 miljoen accounts. Naar schatting hebben echter minder dan 50.000 accounts een waarde van meer dan 10.000 euro, zo valt te lezen in een onderzoek van Bloomberg.

Met zijn acties tegen Russische gebruikers beantwoordt Binance niet volledig aan het verzoek van de Oekraïense overheid. De regering in Kiev riep cryptobeurzen namelijk eerder op om alle Russische gebruikers van hun platformen te weren, nadat Vladimir Poetin de invasie van Oekraïne had bevolen. Binance zei in maart nog dat het niet “eenzijdig miljoenen onschuldige gebruikersaccounts gaat bevriezen”, maar dat het er wel voor gaat zorgen dat de Europese sancties worden nageleefd.

Sancties omzeilen

Terwijl de Russische economie sinds het begin van de oorlog in Oekraïne flink flink onder druk staat, zoeken rijke Russen naar een manier om hun vermogen te beschermen. In het bijzonder is er veel activiteit gericht op Tether, een cryptomunt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Het handelsvolume van de munt lag in februari, toen de oorlog uitbrak, op 519 procent boven het gemiddelde.

Daarnaast zoeken Russische miljardairs hun toevlucht in cryptobedrijven in de Verenigde Arabische Emiraten, waar ze hun virtuele geld laten omzetten in dollars, of ze investeren het in onroerend goed. Uit een onderzoek van Reuters blijkt dat het transactievolume van crypto de laatste dagen sterk is toegenomen. Zo zou een niet bij naam genoemd cryptobedrijf uit de VAE de afgelopen 10 dagen veel verzoeken hebben ontvangen van Zwitserse effectenmakelaars, die vragen om miljarden dollars aan Bitcoin te liquideren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20