Cryptomiljardair wil ruimtestation met kunstmatige zwaartekracht in baan rond de aarde brengen

Cryptomiljardair wil ruimtestation met kunstmatige zwaartekracht in baan rond de aarde brengen
Mt. Gox- en Vast-oprichter Jed McCaleb. (Screenshot Youtube & Getty Images)

Cryptopionier Jed McCaleb gaat met zijn nieuwe bedrijf Vast aan de slag met ruimtestations met kunstmatige zwaartekracht.

Jed McCaleb, oprichter van de in 2014 ter ziele gegane cryptobeurs Mt. Gox en vroege ontwikkelaar van cryptomunt Ripple (XRP), gaat een deel van zijn fortuin van 2,5 miljard dollar investeren in andere zaken dan blockchaintech. 

De Amerikaan stampte deze week zijn eigen ruimtebedrijf Vast uit de grond. Met die onderneming wil McCaleb private ruimtestations bouwen die kunstmatige zwaartekracht aan boord zullen hebben. Op die manier hoeven astronauten aan boord niet rond te zweven door microzwaartekracht. 

Door een kunstmatige zwaartekracht te creëren, door het station bijvoorbeeld te laten roteren, zouden mensen bepaalde cilindrische wanden van het ruimtevaartuig als bewandelbare vloeren kunnen ervaren. Dit zou een pak gezonder zijn voor de inwoners van het ruimtestation dan in een staat van permanente gewichtloosheid leven. Dat veroorzaakte op lange termijn namelijk al spierzwakte en botontkalking bij astronauten. Hoe Vast dit precies wil aanpakken, is tot nu toe nog onbekend.

Alle hoop gevestigd op Starship

McCaleb en Vast moeten ook uitzoeken hoe ze een dergelijk ruimtestation gaan financieren. De raketten van SpaceX maakten de toegang tot de ruimte al een pak goedkoper, maar toch blijft ruimtevaart voorlopig een uitzonderlijk dure zaak. Zo kostte de productie van het ISS zo’n 100 miljard dollar. McCaleb hoopt dat zijn eerste ruimtestation goedkoper zal uitvallen, maar zal wellicht toch enkele miljarden moeten ophoesten om de productie te financieren.

De cryptomiljardair rekent op het Starship-ruimteschip van SpaceX om de onderdelen van zijn ruimtestation in een baan rond de aarde te krijgen, liet hij weten aan Quartz. Starship is nog volop in ontwikkeling en moet zijn eerste vlucht naar de ruimte nog maken. NASA leunt echter ook op de Starships om mensen opnieuw naar de maan te brengen.

“We zullen een van de eersten zijn”

Vast hoopt een cliënteel van overheidsinstellingen, bedrijven en ruimtetoeristen aan te trekken voor zijn ambitieuze plannen. Het kersverse ruimtebedrijf zal het alvast moeten opnemen tegen andere spelers zoals Axiom Space, dat een eigen module van het ISS bezit, Nanoracks, dat ook een ruimtestation wil bouwen en Blue Origin van Jeff Bezos.

“We staan aan het begin van een explosie van activiteit in een baan om de aarde en in de ruimte in het algemeen. Veel daarvan vereist mensen in de sector om de prijzen te drukken voor dingen die we nu nog niet op afstand of met robots kunnen doen. Er zal vraag zijn naar meerdere stations. Wij zullen een van de eersten zijn, zo niet de eerste”, meent McCaleb.

(kg)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.