Cryptomarkten kalmeren na bitcoin-halving

Nu de bitcoin-halving achter de rug is, kunnen beleggers in crypto terug naar business as usual. Enkele doem- en knalscenario’s bleven in de diepvries.

De bitcoin-halving is zowat het belangrijkste technische ‘event’ in de afgelopen vier jaar. Beleggers speculeerden dan ook wild over wat die inflatie zou doen met de cryptomarkten. De prijs van bitcoin ging vorige week nog over de 10.000 dollar, maar na de halving blijft daar nog nauwelijks 80 procent van over. Dat is niet abnormaal.

Halvering

Volgens analisten en de geschiedenis van bitcoin maakt de prijs van de cryptomunt ongeveer anderhalf jaar na een halving opnieuw een sprong. Net na de halving, en net voordien, is er een kleine daling en stabilisering. Met andere woorden: bitcoin doet op dit moment exact wat de geschiedenis deed vermoeden.

Kort voor de halving daalde de bitcoinprijs naar iets meer dan 8.300 dollar. Na de halving maakte die koers opnieuw een sprong naar 8.740 dollar om nadien opnieuw te dalen. Sindsdien is de prijs stabiel gebleven.

Andere munten

Wie naar het verloop van de prijzen van andere cryptomunten kijkt, ziet de afgelopen weken een gelijkaardig verloop. De prijzen daalden kort en stabiliseren nu de halving van bitcoin achter de rug is.

Dat is nochtans vreemd. De halvering van bitcoin is een evenement dat specifiek aan bitcoin gerelateerd is. Het heeft dus impact op het aanbod bitcoin, maar niet op het aantal circulerende ethereum. Die hebben een andere halveringstijd. Het vertrouwen in cryptomunten durft echter sterk afhankelijk te zijn van de bitcoinkoers.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.