Cryptomarkt kleurt weer groen

Bitcoin heeft zondagmiddag weer de kaap van 20.000 dollar gerond, en koerst op het moment van schrijven bijna 10 procent hoger. De rest van de cryptomarkt kleurt mee groen. Op zaterdag dook de meeste waardevolle cryptomunt nog onder het symbolische koersniveau van 20k; het was geleden van november 2020 dat 1 BTC zo goedkoop was.

Zaterdag bereikte de BTC-prijs laat op de handelsdag een dieptepunt van 17.601 dollar. De daling bracht de digitale munt ook onder een vorige all-time high van 19.783 dollar, die in december 2017 werd genoteerd; een niveau waarvan veel crypto-handelaren dachten dat de populairste digitale valuta er niet meer onder zou komen. Op het moment van schrijven wordt 1 BTC weer aan 20.590 dollar dollar verhandeld, volgens gegevens van CoinMarketCap.

Ether, de op één na grootste cryptomunt naar marktkapitalisatie, veerde nog meer op na een daling tot 880 dollar op zaterdag. Op het moment van schrijven handelde ETH aan 1.126 dollar, een winst van 16 procent over de afgelopen 24 uur en een winst van bijna 22 procent ten opzichte van het dieptepunt van zaterdag.

Cardano, XRP, Solana en Dogecoin zijn met respectievelijk 5, 4, 12 en 3 procent geklommen.

Weer risicobereidheid?

Volgens cryptonieuwssite CoinDesk geeft de cryptomarkt weer blijk van risicobereidheid. Zelfs nu de problemen bij cryptoleenplatform Celsius en het hedgefonds Three Arrows Capital blijven dooretteren.

“Gewillige kopers hebben (…) zitten wachten om goedkope munten aan te schaffen”, vertelde Jordi Alexander, chief investment officer van Selini Capital, aan CoinDesk via Telegram. “Ze moeten beslissen of ze munten kunnen inslaan die nog eens 20 procent goedkoper zijn, of dat dit hun kans is. Als ze te lang wachten, moeten ze misschien aan hogere koersen op jacht.”

“De hamvraag is of de gedwongen verkoopgolf die we gezien hebben aan het stoppen is, of dat er nog steeds noodlijdende verkopers zijn”, voegde Alexander eraan toe.

El Salvador

Op jaar-tot-jaar basis heeft Bitcoin echter nog steeds 56 procent van zijn waarde verloren (terwijl Ether maar liefst 69 procent in het rood staat).

Intussen heeft ook de grootste politieke Bitcoin-stier, Salvadoraans president Nayib Bukele, de toenemende bezorgdheid van beleggers aangesproken. Bukele was de eerste leider die BTC als wettig betaalmiddel legaliseerde, en voegt met de regelmaat van een klok Bitcoins toe aan de schatkist van El Salvador.

In zijn tweet adviseerde Bukele mede-cryptofanaten om “niet langer naar de grafiek te kijken en van het leven te genieten.” Hij stelde beleggers gerust door het over een onvermijdelijke comeback te hebben:

El Salvador introduceerde Bitcoin als wettig betaalmiddel op 7 september 2021, toen de marktprijs rond de 50.000 dollar lag. Sindsdien heeft de regering van Bukele een aanzienlijk rendement behaald op de investeringen, toen de Bitcoin naar zijn all-time high van 69.000 dollar steeg. Dat kapitaal werd vervolgens naar verschillende infrastructuurprogramma’s van het land doorgesluisd, weet cryptonieuwssite Cointelegraph.

Meer