Cryptocrash treft miljonairs wereldwijd: vooral min 40-jarigen zien vermogen slinken

Zowat 71 procent van de miljonairs wereldwijd heeft beleggingen in digitale activa zoals cryptomunten of NFT’s. Dat blijkt uit het World Wealth Report van IT-consultant Capgemini. Zij zagen de waarde van hun cryptoportefeuille op amper enkele dagen tijd met tientallen procenten slinken.

Hoewel aandelen, obligaties en vastgoed de belangrijkste beleggingspilaren blijven van de miljonairs wereldwijd, blijkt uit de wereldwijde enquête bij zowat 3.000 vermogenden dat digitale activa evenzeer een – wellicht definitieve – plaats verworven hebben in hun portefeuilles. Het gaat vooral om cryptomunten, aanverwante trackers (ETF’s) en NFT’s.

Zowat 71 procent van de HNWI’s (high net worth individuals, mensen met een financieel vermogen van minstens 1 miljoen dollar) zegt in de enquête door Capgemini te hebben geïnvesteerd in digitale activa. Dat percentage ligt verrassend hoog, gezien de nog vele vragen rond regelgeving en de daaruit voortvloeiende terughoudendheid van klassieke vermogensbeheerders om cryptobeleggingen aan te prijzen bij hun klanten.

Volgens de schattingen van het World Wealth Report zijn er ongeveer 22,5 miljoen dollarmiljonairs wereldwijd.

Bij de miljonairs jonger dan 40 belegt zelfs 91 procent, dus bijna iedereen, in digitale activa. Cryptomunten zijn het populairste digitaal actief bij die generaties en beleggingen in het metaverse, het 3D-internet van de toekomst, worden als the next big thing gezien.

Er is geen informatie over welk percentage van de portefeuille HNWI’s gemiddeld toewijzen aan cryptobeleggingen. Maar het lijdt weinig twijfel dat de spectaculaire koersval van de cryptomunten diepe sporen zal nalaten bij de miljonairs, net als bij minder begoede cryptobeleggers, mocht een heropleving uit blijven.

  • Bitcoin was vorige vrijdag nog ruim 29.000 dollar waard, maar crashte tot onder 22.000 dollar dinsdagnamiddag. Dat is een daling met zowat 25 procent in amper enkele dagen.
  • Ethereum, na Bitcoin de populairste cryptomunt, is in een week zowat 33 procent van zijn waarde kwijtgespeeld.

CZ

De allergrootste verliezer is Changpeng Zhao, beter bekend als CZ, de stichter-CEO van cryptoplatform Binance. Dat blijkt uit berekeningen van nieuwsdienst Bloomberg. Nadat de Chinees-Canadese cryptopionier zijn broek scheurde aan de crash van de cryptomunt Terra (LUNA), gingen zijn beleggingen in andere cryptomunten de voorbije dagen de dieperik in.

Vorig jaar flirtte zijn vermogen nog met de magische kaap van 100 miljard dollar. Maar in 2022 slonken zijn financiële bezittingen met liefst 85,6 miljard dollar, waardoor CZ op papier nog maar 10,2 miljard dollar overhoudt.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20