Cryptobeurs Zipmex bevriest opnames vanwege marktvolatiliteit: nieuwe Celsius in de maak?

Gebruikers van de crypto exchange Zipmex slaagden er vandaag niet in om hun munten rechtstreeks in bewaring te nemen. De Thaise cryptobeurs bevroor de tegoeden van haar klanten onder verwijzing naar volatiele marktomstandigheden.

Zipmex heeft de opnames op zijn platform gepauzeerd na een “combinatie van omstandigheden” buiten zijn controle. Berichten van cryptonieuwssite Cointelegraph dat Zipmex in de problemen zou kunnen komen na een mislukte overname door giga-cryptobeurs Coinbase, werden door CEO en mede-oprichter Marcus Lim eerder afgedaan als “geruchten”.

Coinbase

Het in 2018 opgerichte Zipmex biedt cryptohandel- en beleggingsdiensten aan in Thailand, Indonesië, Singapore en Australië. Vorig jaar haalde de exchange 41 miljoen dollar op via een investering van de Bank of Ayudhya, een van de grootste banken van Thailand.

Coinbase had in het eerste kwartaal van 2022 een bod gedaan om de exchange over te nemen. Op 9 juni werd duidelijk dat dit niet doorging. In plaats daarvan deed Coinbase een “strategische investering” in het bedrijf – het bedrag van die besteding is niet bekendgemaakt.

Lim vertelde aan Cointelegraph dat, hoewel Coinbase een interessante partner is, “een investeerder in dit stadium zinvoller is”. Hij noemde de berenmarkt als de reden waarom Coinbase van de overname afzag. “De overname is door de marktomstandigheden mislukt. Ze hebben zich teruggetrokken in veel landen over de hele wereld, zoals Turkije en in Latijns-Amerika. Coinbase is een geweldige strategische partner voor het bedrijf”, klonk het.

Chapter 11

Verscheidene cryptofirma’s en leenplatforms, zoals het intussen failliete Celsius, hebben de afgelopen maanden de opnames gepauzeerd omwille van liquiditeitsproblemen. Ook zij legden de schuld bij de marktturbulentie.

De oprichter van Celsius, Alex Mashinsky, opperde recent dat het faillissement van zijn firma, dat verloopt volgens de regels van hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving (‘Chapter 11’), zou leiden tot een herstructureringsproces.

Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving is wat vergelijkbaar met ons gerechtelijk akkoord. Het stelt bedrijven in slechte papieren in staat om normaal te blijven functioneren en ondertussen een akkoord te proberen bereiken met hun schuldeisers. De Amerikaanse rechtbank vergrendelt hierbij voor een bepaalde tijd de schuldvorderingen. Intussen kan de noodlijdende onderneming herstructureren, noodfinanciering zoeken, en andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld schuldenvrij onderdelen verkopen, treffen.

(as)

Meer