Cruiseschip genereert energie uit dode vissen

De Noorse cruiserederij Hurtigruten wil zijn vloot met duurzame energie voeden. Daarbij zal de maatschappij gebruik maken van vloeibaar biogas, gebaseerd op organisch afval van onder meer dode vissen. Hurtigruten zegt wereldwijd de eerste rederij te zijn die op vloeibaar biogas beroep zal doen. De rederij wil snel zes schepen kunnen inzetten die minstens gedeeltelijk door biogas worden aangedreven.

“Biobrandstof is een milieuvriendelijke energiebron,” benadrukt Hurtigruten. “Het product wordt in een aantal industrieën al in beperkte mate als brandstof ingezet. Dat is onder meer het geval in de transportsector, waarbij onder meer bussen door biogas worden aangedreven. Noorwegen en Noord-Europa, die over een grote visserijsector en bosbouwindustrie beschikken, produceren een constant volume organisch afval dat nodig is om de biobrandstof te produceren.”

Hybride

Hurtigruten is de volgende drie jaar van plan om minstens zes schepen uit te rusten met een aandrijving die biogas, grote batterijen en vloeibaar aardgas zal combineren. De Noorse rederij heeft op dit ogenblik een vloot van zeventien schepen, maar heeft nog een aantal bijkomende orders lopen.

“Terwijl concurrenten met goedkope en vervuilende zware stookolie werken, zullen onze schepen letterlijk door de natuur worden aangedreven,” werpt Daniel Skjeldam, chief executive van Hurtigruten, op. “Biogas is de meest duurzame brandstof die in de scheepvaart kan worden ingezet. Het gebruik van het product op cruiseschepen zal voor het leefmilieu een groot voordeel betekenen.”

Skjeldam zegt te hopen dat andere cruisemaatschappijen snel het voorbeeld van Hurtigruten zullen volgen. Hurigruten profileert zichzelf als de duurzaamste cruisemaatschappij in de internationale scheepvaart. De rederij heeft recent aan boord van haar schepen ook als eerste het gebruik van wegwerp-kunststoffen verboden.

Emissievrij

De Noorse maatschappij zegt verder van plan te zijn op verschillende systemen de traditionele dieselaandrijving te willen vervangen door een systeem dat gebruik maakt van batterijen en gasmotoren. Op lange termijn wil Skjeldam heeft alle schepen van de rederij emissievrij te laten varen.

Hurtigruten bereidt zich ook voor op de tewaterlating van de Roald Amundsen, het eerste cruiseschip dat met een hybride aandrijving is uitgerust. Het schip, genoemd naar de Noorse ontdekkingsreiziger die als eerste de zuidpool bereikte, zal door Hurtigruten worden ingezet voor cruises in Antarctica en andere kwetsbare natuurgebieden.

De rederij heeft nog twee orders voor hybride cruiseschepen lopen. Een levering is voor het begin van het volgende decennium voorzien. Hurtigruten staat bekend voor de organisatie van cruises in expeditie-stijl in de poolgebieden en langsheen de Noorse kust.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20