Een bezoek van een verlengd weekend aan een aantal grote Europese metropolen is voor de gezondheid even schadelijk als het inhaleren van de rook van enkele sigaretten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de European Association of Transport and Environment. Volgens de studie is een bezoek aan Istanboel of Praag het meest schadelijk voor de gezondheid.
Waarnemers merken op dat het probleem veel erger is dan geïrriteerde ogen of een verstopte neus. Volgens de organisatie Berkeley Earth doodt luchtvervuiling elk jaar wereldwijd meer mensen dan aids, malaria, diabetes of tuberculose.
Essentieel
Een verlengd weekend in Praag of Istanboel moet volgens het rapport vergeleken worden met de consumptie van vier sigaretten. Milaan staat op de derde plaats met drie sigaretten, gevolgd door Londen (2,75), Amsterdam, Parijs, Wenen en Rome (2) en Barcelona en Dublin (1).
“Op dagen met zware luchtvervuiling wordt de bevolking aangeraden niet buiten te eten of zware lichaamsinspanningen in open lucht te vermijden,” zegt Jens Müller, specialist luchtkwaliteit bij de European Association of Transport and Environment. “Een wandeling langs lokale bezienswaardigheden of een diner op een terras vormen echter essentiële onderdelen van decitytrip.”
Gezondheid
“Wanneer men naar de impact op de gezondheid kijkt, kan men stellen dat een bezoeker aan de stad nagenoeg gedwongen wordt te roken,” zegt Müller nog. “De stadsbesturen moeten de luchtvervuiling onder controle krijgen. Anders dreigt een toeristische afstraffing.”
“De toerist toont zich bij de keuze van zijn reisbestemming steeds meer gevoeliger voor milieuproblemen. Hij wil immers zoveel mogelijk vermijden zijn eigen gezondheid in het gedrang te brengen.”
Volgens de onderzoekers moet de ernstige luchtverontreiniging op de grote toeristische hotspots van het Europese continent in grote mate worden toegeschreven aan het autoverkeer.
Voldoende waarschuwingen
Uit een onderzoek van het European Environmental Agency blijkt dat vier jaar geleden in Europa meer dan een half miljoen mensen door vervuiling vroegtijdig om het leven kwamen. In Duitsland zou het probleem meer dan 80.000 overlijdens per jaar veroorzaken, gevolgd door Groot-Brittannië en Frankrijk met meer dan 60.000 slachtoffers.
In mei dit jaar werden Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië en Roemenië door de Europese Commissie wegens inbreuken tegen de Europese normen voor luchtkwaliteit voor het Europese Hof van Justitie gedaagd. Karmenu Vella, Europees commissaris voor leefmilieu, stelde daarbij dat er voldoende waarschuwingen zijn gegeven.
Tot zestig sigaretten per dag
Uit het rapport blijkt dat de aanwezigheid van 22 microgram stofpartikels per kubieke meter lucht – die onder meer hartaanvallen, kanker en astma kunnen veroorzaken – dezelfde impact op de gezondheid heeft als het roken van één sigaret.
Het onderzoek van Berkeley Health geeft nog aan dat in de Verenigde Staten en Europa de luchtvervuiling gemiddeld kan worden vergeleken met een consumptie tussen 0,4 en 1,6 sigaretten per dag. In China is de situatie echter nog veel erger. Op dagen met een zware luchtvervuiling moet daar volgens Berkeley Health een vergelijking worden gemaakt met een consumptie van zestig sigaretten.