Cruiseschepen van Royal Caribbean krijgen internet van SpaceX

Cruiserederij Royal Caribbean Group rust al zijn schepen uit met internet van satellietoperator SpaceX. In het eerste kwartaal van volgend jaar zouden alle schepen van de merken Royal Caribbean International, Celebrity Cruises and Silversea Cruises met de technologie moeten zijn uitgerust. De rederij zegt de technologie met succes op de Freedom of the Seas te hebben uitgeprobeerd.

Het programma is volgens Jason Liberty, chief executive van Royal Caribbean, de grootste toepassing van het breedband-internet van SpaceX uit de reissector.

Positieve feedback

Royal Caribbean Group wordt het eerste cruisebedrijf dat de snelle connectiviteit van Starlink, het satellietnetwerk van SpaceX, toepast. De service wordt geïnstalleerd op alle bestaande schepen en nieuwe vaartuigen van elk merk van het bedrijf.

Starlink zegt de grootste constellatie van bijzonder geavanceerde satellieten ter wereld aan te bieden. Het netwerk bevindt zich dichter bij de aarde dan de meeste andere satellieten. Daardoor kunnen vertragingen in de signalen tot een minimum worden teruggebracht en kan overal op de wereld internet aan hoge snelheden worden geleverd. 

Royal Caribbean zegt tijdens de tests op de Freedom of the Sees zowel bij het personeel als de passagiers een bijzonder positieve feedback op te service te hebben kunnen registreren. “De technologie vertegenwoordigt een mijlpaal voor de online communicatie aan boord van onze schepen”, merkte Jason Liberty daarbij op.

“De toepassing betekent een duidelijke versterking van de cruisebeleving voor zowel de bemanning als de reizigers. De service zal aan boord onder meer activiteiten zoals videostreaming en videogesprekken mogelijk maken.”

“Royal Caribbean wil zijn gasten op een verantwoorde wijze de beste vakantiebeleving bieden”, benadrukt Liberty nog. “Een sneller en betrouwbaarder internet zal het voor zowel gasten als bemanning ook gemakkelijker maken om – vanop elke locatie in de wereld – met hun werk, familie en vrienden verbonden te blijven.”

OneWeb

Cruiseschepen kampen met notoir lage internetsnelheden. De kosten van de service zijn niet bekendgemaakt, maar sommige schattingen suggereren dat cruiseschepen amper 10.000 dollar zouden betalen voor de installatie van de service, gekoppeld aan een abonnement van 5.000 dollar per maand.

Dat is slechts een fractie van de kosten die voor internet op zee normaal worden aangerekend. Royal Caribbean gokt er bovendien op dat de service beter zal worden naarmate Starlink steeds meer satellieten in een baan rond de aarde zal brengen. Momenteel werkt Starlink al met bijna drieduizend operationele satellieten.

Het contract van Starlink met Royal Caribbean kan een belangrijke tegenslag zijn voor OneWeb, een rivaal van SpaceX die zich vooral op de scheepvaart en de luchtvaart wou richten. OneWeb werd echter sterk afgeremd door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. De satellieten van OneWeb werden immers gelanceerd vanop de Russische ruimtebasis van Baikonoer in Kazachstan.

Die activiteit is nu opgeschort en OneWeb heeft zich inmiddels tot SpaceX gewend om nieuwe lanceringen te kunnen organiseren. OneWeb heeft momenteel 428 satellieten in een baan om de aarde. Daarmee is tweederde van zijn voorziene netwerk operationeel.

Meer