Volgend jaar overal op aarde Starlinkdekking voor je smartphone, meent Elon Musk

T-Mobile en SpaceX gaan de handen in elkaar slaan om vanaf volgend jaar overal op aarde internet aan te bieden via Starlink, de satellietconstellatie van dat laatste bedrijf. De dienst zal bovendien ook beschikbaar zijn voor smartphones.

De CEO’s van beide bedrijven, Mike Sievert en Elon Musk, kondigden het nieuws donderdag aan tijdens een evenement in de Amerikaanse staat Texas. Tijdens hun presentatie zeiden ze dat de internetdienst ‘Coverage Above and Beyond’ mobiele telefoons zal voorzien van een connectie, overal op aarde, waardoor “mobiele dode zones” niet meer zouden bestaan. 

Het gaat voorlopig echter nog om zeer trage snelheden: de dienst zal een snelheid van maar twee tot vier Megabits per seconde kunnen ondersteunen. Dat is niet genoeg om bijvoorbeeld HD-video’s te streamen, maar wel om sms’en te sturen en te telefoneren. Als er zich niet veel mensen in een zone bevinden, zou het volgens Musk zelfs mogelijk worden om “een klein beetje video” te streamen. 

De dienst zal aanvankelijk enkel beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Puerto Rico en territoriale wateren van Amerika. De bètaversie zal eind volgend jaar gelanceerd worden.

Om dat mogelijk te maken, moet de Starlinkconstellatie eerst voorzien worden van genoeg satellieten van de tweede generatie, die volgend jaar worden gelanceerd. Volgens Musk zullen die “grote, grote antennes” hebben met een diameter van vijf tot zes meter, waardoor de spectra die door T-Mobile worden gebruikt, beschikbaar zullen worden.

Een belangrijke voetnoot die door de SpaceX-topman werd vermeld, is dat, in tegenstelling tot traditionele internetdiensten, berichten mogelijk niet meteen zullen worden verzonden. De dienst zou misschien niet Starlinks volledige constellatie gebruiken, zodat enkel zones die momenteel helemaal geen toegang hebben tot internet, dat binnenkort wel zullen hebben. Om die reden zou het tot 30 minuten kunnen duren voordat een bericht wordt verzonden.

Internationaal nog een beetje moeilijk

De twee CEO’s zeggen dat ze nu wereldwijd op zoek zijn naar internetmaatschappijen om mee samen te werken. T-Mobile bezit immers niet overal op aarde de rechten tot het specifieke spectrum dat door de dienst zal worden gebruikt. Dat kan meteen een groot risico zijn: als T-Mobile niet in elk land de toegang tot die rechten kan krijgen, zou het kunnen dat de dienst niet overal op aarde kan worden aangeboden. 

Het voordeel is dan wel weer dat er geen speciale uitrusting nodig is om Starlinks satellietinternet te gebruiken. “De telefoon die je nu hebt, zal werken”, zei Musk. Maar traditionele satellietdiensten, die wel speciale uitrusting vereisen, hebben dan weer niet het probleem met spectra dat T-Mobile en SpaceX nu hebben. Bedrijven als Apple en Samsung, die mogelijk hun eigen diensten willen lanceren, zouden daardoor een voordeel kunnen behalen. Door niet overal op aarde spectra bijeen te scharrelen, kunnen zij hun diensten mogelijk meteen globaal aanbieden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20