Cruiseschepen moeten in Qatar extra overnachtingsmogelijkheden creëren

Rederij MSC Cruises stuurt drie schepen naar Qatar als alternatief hotelaanbod voor supporters die de wedstrijden van de Wereldkampioenschap Voetbal in het emiraat willen bijwonen. Qatar heeft zelf immers onvoldoende overnachtingscapaciteit om al die bezoekers te kunnen herbergen.

Naar schatting 1,2 miljoen mensen zullen vanaf de tweede helft van november in Qatar de wedstrijden van de Worldcup bijwonen. Het toernooi duurt ongeveer een maand, maar in Doha, de hoofdstad van Qatar, zijn slechts 31.000 hotelkamers beschikbaar.

Aanvullende accommodatie

Het hotelaanbod van het emiraat is dan ook lang niet voldoende om alle bezoekers van het evenement te kunnen opvangen. Daarom is door de organisatoren van het evenement naar allerlei aanvullende accommodatie gezocht.

Onder meer werd aan de rand van Doha een site met containerwoningen ingericht, terwijl op het eiland Qetaifan een tentenkamp voor 1.800 supporters is voorzien. In de stad zelf werden een aantal appartementen tot tijdelijke verblijfplaats voor bezoekers omgebouwd.

Rederij MSC Cruises werd eveneens door het emiraat benaderd om een aantal schepen naar Qatar te sturen om bijkomende overnachtingsgelegenheid te creëren. Qatar had daarbij eerder al gemeld bij de rederij de cruiseschepen MSC World Europa en de MSC Poesia voor de duur van het wereldkampioenschap te hebben afgehuurd.

Inmiddels werd die vloot echter nog met de MSC Opera uitgebreid. De MSC Opera is achttien jaar geleden gebouwd en heeft een capaciteit voor 2.700 passagiers. Zeven jaar geleden onderging het schip een grondige renovatie. 

Tarieven

Drie jaar geleden haalde de MSC Opera wereldwijd de hoofdpunten van nieuws. Het schip kwam toen in het beroemde Canal Giudecca in Venetië in aanvaring met een riviercruiseschip dat aan de kade was aangemeerd.

De oorzaak van het ongeval zou te wijten zijn geweest aan een technisch defect aan boord van de MSC Opera. De kapitein en een aantal bemanningsleden van het cruiseschip werden uiteindelijk tot gevangenisstraffen veroordeeld. Die straf werd later echter in een geldboete omgezet.

Een verblijf aan boord van de MSC Opera kan tot ongeveer 470 dollar per nacht oplopen. Er moet voor minstens twee nachten worden geboekt. De tarieven dalen echter naarmate het evenement vordert en steeds meer teams de competitie moeten verlaten.

Tegen de kwartfinales van het wereldkampioenschap zouden de tarieven al tot 360 dollar per nacht verminderen. Tijdens de laatste week van het evenement zou een kamer aan boord van het schip nog 220 dollar per nacht kosten.

Waarnemers wijzen erop dat supporters mogelijk ook terecht kunnen in een van de 115.000 hotelkamers die in aanpalende Verenigde Arabische Emiraten beschikbaar zijn. Daarbij moet nog wel een korte vliegtuigreis van Dubai naar Doha worden gepland.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20