Panini-album van World Cup Qatar kan verzamelaar mogelijk 1.000 euro kosten

Verzamelaars moeten voor hun Panini-album over het Wereldkampioenschap Voetbal in Qatar, dat in de tweede helft van de maand november van start gaat, mogelijk een budget van ruim 1.000 euro opzij leggen. Dat blijkt uit berekeningen van wetenschappers aan de Cardiff University in Wales.

De Britse krant The Guardian kondigde aan dat het Italiaanse bedrijf Panini voor een pakket met vijf stickers voor de World Cup in Qatar een bedrag van 90 pence (1,05 euro) zal aanrekenen. Dat is 12,5 procent meer dan vier jaar geleden, toen de vorige editie van het evenement in Rusland werd gehouden. Bij het Europees voetbalkampioenschap zes jaar geleden werd een prijs van 50 pence aangerekend.

Dubbels

“Het Panini-album voor Qatar bevat 670 stickers”, merkt onderzoeker Paul Harper, professor wiskunde aan de Cardiff University, op. “Vanwege dubbels zouden fans echter gemiddeld 4.832 stickers moeten kopen om het album compleet te kunnen voltooien.”

“Tegen een prijs van 18 pence per sticker, komt de verzamelaar daarbij aan een totaal van 870 pond. Dat is 100 pond meer dan vier jaar geleden, toen het album bovendien ook nog een groter aantal stickers bevatte.”

“Indien de fans extreem veel geluk zouden hebben en bij hun aankopen nooit een duplicaat zouden vinden, zouden ze minstens 137 pakketten moeten verzamelen om het hele boek te kunnen voltooien”, berekende Harper. “Dat zou hen een bedrag van 120,6 pond kosten.”

In werkelijkheid zullen de meeste verzamelaars volgens Harper met een groot aantal dubbels achterblijven. “De eerste sticker die gekocht wordt is absoluut gegarandeerd geen dubbel”, betoogde de wetenschapper. “Daarna loopt het risico op een duplicaat snel op.”

“De tweede sticker heeft nog 99,85 procent kan om een nieuwe aanvulling op de collectie te zijn. Bij de derde sticker is die kans nog 99,7 procent. Naarmate verder nieuwe pakken worden gekocht, wordt de kans op nieuwe stickers echter steeds kleiner.”

Ruilclubs

“Alleen al om de laatste 19 stickers voor het album te kunnen bemachtigen, zou de verzamelaar nog altijd een aankoop van 483 pakketten – de helft van het geraamde totaal – moeten voorzien”, merkt Paul Harper nog op.

“Deze laatste negentien exemplaren zouden dan ook evenveel kosten als de collectie die tot op dat ogenblik kon worden verzameld.” Om hun collecties rond te krijgen, zullen de meeste verzamelaars echter overgaan tot een ruil met vrienden of online ruilclubs.

Het album presenteert de tweeëndertig teams die zich voor het tornooi hebben gekwalificeerd. Elk team is vertegenwoordigd door achttien spelers, aangevuld met een aantal badges.

The Guardian wijst er nog op dat buitenlandse arbeidskrachten die in Qatar bij de bouw van de voetbalstadions voor het evenement zijn ingeschakeld, 1.964 uur zouden moeten werken om een compleet album te kunnen verzamelen.

Deze arbeidskrachten ontvangen gemiddeld immers een loon van amper 45 pence per uur. Dit betekent dat zijn voor de aankoop van een pakket met vijf stickers twee uur werk, in moeilijke en gevaarlijke arbeidsomstandigheden, moeten presteren.

(as)

Meer