Crisiscentrum waarschuwt voor valse webshops voor mondmaskers

Tijdens de dagelijkse corona-update van het Nationaal Crisiscentrum vandaag werd een opvallende mededeling gedaan: Het Centrum voor Cyberveiligheid in België (CCB) merkte de voorbije weken op dat er massaal domeinnamen gekocht werden met verwijzingen naar het coronavirus en mondmaskers. Het gaat waarschijnlijk om fraude met valse webshops, aldus het Crisiscentrum.

‘Een deel van die domeinen zijn waarschijnlijk gekocht om valse websites te maken. Wees op je hoede’, zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum. Wie bestellingen plaatste op zo’n valse webshop, is zijn geld kwijt en zal de bestelling nooit zien aankomen. Het CCB gaf een aantal tips mee om u hier tegen te wapenen.

Het belangrijkste advies is om altijd kritisch te zijn bij online aankopen. ‘Als het aanbod te mooi lijkt, zal het waarschijnlijk niet waar zijn. Controleer ook altijd de url van de website en controleer of de naam, het adres en het ondernemingsnummer van het bedrijf op de site staan. Dat is verplicht. Als dat er niet opstaat, zal het waarschijnlijk een valse website zijn.’, aldus Stevens. 

Verder raadde hij nog aan om nooit te reageren op aanbiedingen via mail of sms. ‘Als je op die links klikt, wordt je waarschijnlijk omgeleid naar een valse webshop.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20