Crisiscentrum meldt 80 doden en geeft tips om uw mondmasker correct te dragen

Het crisiscentrum heeft opnieuw een persconferentie gehouden om de dagelijkse cijfers weer te geven. De persconferenties krijgen een andere toets: enkel de kerncijfers, maar wel enkele tips om in het dagelijkse leven om te gaan met corona.

De afgelopen 24 uur zijn er 59 nieuwe opnames geweest. Dat wil zeggen dat er twee dagen minder dan 100 hospitalisaties per dag zijn bijgekomen. ’Goed nieuws’, zegt viroloog Steven Van Gucht. Er zijn 80 overlijdens gerapporteerd, de helft in woonzorgcentra en de helft in ziekenhuizen.

Er zijn ook 19 mensen minder op intensieve zorgen. 69 mensen mochten het ziekenhuis verlaten.

Arts raadplegen

’Mensen zijn bang om hun artsen te raadplegen voor andere redenen dan het coronavirus, zelfs dringende aandoeningen zoals een hartaanval of beroerte. Maar als u gezondheidsproblemen heeft, moet u opnieuw naar de dokter gaan of de hulpdiensten bellen.’

Voor gekende problemen moet u naar uw gewone huisarts gaan, en daar mag u voor bellen. ’Voor nieuwe problemen moet u naar de huisarts. U belt even, de huisarts zal u dan eventueel een nieuwe afspraak geven, misschien in het ziekenhuis.’

’Twijfel niet om bij ernstige, dringende problemen, zoals plotse pijn in de hartstreek, de hulpdiensten te bellen op het nummer 112’, onderstreept het crisiscentrum nog.

Mondmaskers

Daarnaast toonde de woordvoerders ook hoe u correct een mondmasker, die zijn vanaf vandaag verplicht op het openbaar vervoer, draagt. Eerst wast u de handen. U zet het masker op door de elastieken of linten aan te raken en zo min mogelijk de voorkant van het masker met uw handen aan te raken. Anders kunnen uw handen besmet raken.

Het mondmasker moet de neus, mond en kin bedekken. U begint aan de neus en bindt het dan vast aan de onderkant. Daarna raakt u het niet meer aan.

U kan een mondmasker ook even kort afzetten, bijvoorbeeld om te eten of te drinken, door het even op een net gepoetst oppervlak te leggen. Een mondmasker moet elke 8 uur verwisseld worden. Als het nat is geworden, moet u het verwisselen. Het crisiscentrum raadt dan ook aan om een mondmasker extra te hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20