De nationale besmettingscijfers hebben dan wel een daling ingezet sinds maandag, het Crisiscentrum waarschuwt dat er nog steeds grote regionale verschillen zijn. ‘Binnenkort staan de weekgemiddeldes in Brussel hoger dan die in Antwerpen.’
‘In Antwerpen zien we dat het aantal besmettingen blijft dalen, maar in Brussel stijgt het aantal gevallen met 122 per dag’, zegt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. ‘Het zwaartepunt schuift op. Als het zo voortgaat, worden de weekgemiddeldes in Brussel hoger dan die in Antwerpen.’
En opvallend: hoewel de besmettingen dalen, komen er al enkele dagen gemiddeld dubbel zoveel doden bij per dag. Van Gucht zei eerder al dat de voorbije hittegolf daar invloed op zou kunnen hebben. Maandag zegt hij dat deze week zou moeten duidelijk worden of het effectief een tijdelijke piek was door de hittegolf.
Quarantaine en isolatie
Op het einde van de persconferentie legde Van Gucht het verschil uit tussen quarantaine van 14 dagen en isolatie van zeven dagen. ‘Blijkbaar zorgt dat voor verwarring’, klonk het. Als u symptomen van Covid-19 vertoont en dus mogelijk besmet bent, moet u 14 dagen in quarantaine. De incubatieperiode van het virus is namelijk twee weken. Als u het na die tijd negatief test, kunt u ervan uitgaan dat u niet besmet bent.
Als u effectief al besmet bent, dan moet u zeven dagen in isolatie. Na zeven dagen is het virus niet uit uw lichaam, maar bent u niet meer besmettelijk. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de werknemers van de vleesverwerker Westvlees. Wie besmet was, moest maar zeven dagen thuisblijven.
De maatregelen in quarantaine of isolatie zijn wel dezelfde: blijf thuis, ga niet werken of naar school, probeer zoveel mogelijk apart te slapen, deel geen huisraad met uw huisgenoten en was uw handen regelmatig.