Hoewel de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de post-brexit-relaties al een tijdje stil liggen, kan er van verlengingen geen sprake zijn. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van regeringsbronnen.
Waarover gaat het? De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen al een tijdje over hun toekomstige relaties. Momenteel loopt er daarom een transitieperiode, tot 1 januari 2021. Behalve het feit dat er verschillende struikelblokken zijn, strooit nu ook het nieuwe coronavirus roet in het eten. Als de twee partijen het tegen die deadline niet eens raken over een deal, donderen de Britten uit de eenheidsmarkt en douane-unie.
Het probleem? De onderhandelingen liggen zo goed als stil. Half maart bleek de Europese hoofdonderhandelaar, Michel Barnier, besmet met Covid-19. Daardoor konden de geplande (virtuele) meetings niet doorgaan. Twee weken geleden raakte dan bekend dat ook de Britse premier Boris Johnson het virus te pakken had. Hij lag zelfs even op intensieve zorgen en moet nog enkele weken herstellen vooraleer hij weer aan de slag kan.
De oplossing? Opnieuw stuurt de Europese Unie aan op een verlenging van de transitieperiode. Dat is niet voor het eerst. ‘We hebben altijd gezegd dat we willen praten over een verlenging. Dat is nog altijd het geval’, klinkt het. En ook het Internationaal Monetair Fonds zou dat een wijs besluit vinden. Directeur Kristalina Georgieva liet bij de Britse openbare omroep BBC optekenen dat een verlenging ‘in ieders voordeel’ zou zijn.
Maar? De Britse regering blijft hevig tegenspartelen. In december liet Boris Johnson daarom een amendement toevoegen aan het brexitakkoord. ‘We vragen geen verlening. En als de Europese Unie uitstel voorstelt, zullen we ‘nee’ zeggen. Verlenging zou alleen maar leiden tot langere onderhandelingen en meer onzekerheid voor het bedrijfsleven’, zegt een insider.
Tussen de lijnen: een hoge ambtenaar verklaart de koppigheid van de regering. ‘Ik denk echt dat niemand aan onze kant enig voordeel ziet bij een verlenging van de transitieperiode. We hebben een maand verloren, maar ik weet niet of dat fataal is. Er zijn intussen technische discussies geweest aan beide kanten’, klinkt het in Financial Times.
Conclusie? De volgende onderhandelingsrondes vinden plaats op 20 april, 11 mei en 1 juni. In juni staat er ook een evaluatiemoment gepland, waarbij de vorderingen besproken worden.